Povestea uimitoare a celei mai bătrâne persoane din Europa. La aproape impresionanta vârstă de 117 ani s-a vindecat de Covid-19. Prin ce a trecut călugărița Andre și cum se simte în prezent. Declarații uimitoare.
Sora Andre s-a născut pe 11 februarie 1904, în Franța. Conform listei clasamentelor supercentenare mondiale a Grupului de cercetare a gerontologiei (GRG), ea este cea mai în vârstă persoană din Europa și, totodată, este a doua cea mai în vârstă persoană vie din lume, după japoneza Kane Tanaka. Aceasta din urmă a împlinit 118 ani pe 2 ianuarie. Toate cele 20 de persoane în vârstă din această listă sunt femei.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Lucile Randon, care a luat numele sorei Andre în 1944, devine astfel, cea mai în vârstă persoană din Europa care a supraviețuit nemilosului virus Covid-19. Asta se întâmplă cu doar câteva zile înainte de a împlini respectabila vârstă de 117 ani. Lucile Randon a fost testată pozitiv la coronavirus pe 16 ianuarie, fără însă a prezenta vreun simptom specific. Aceasta s-a infectat cu virusul în azilul de bătrâni Sainte Catherine Labouré din Toulon, sudul Franței, unde trăiește acum. A fost apoi izolată, alături de alți rezidenți, și a fost tot timpul foarte bine.
David Tavella, purtătorul de cuvânt al azilului de bătrâni din Toulun, a declarat că bătrâna nu şi-a arătat nicio teamă cu privire la infectarea cu acest virus. „Nu m-a întrebat despre sănătatea ei, ci despre rutina ei. Voia să ştie, de exemplu, dacă orele de masă şi de culcare aveau să se schimbe. Nu s-a temut de boală, de fapt era mai îngrijorată de ceilalţi rezidenţi”.
„Nu, nu m-am speriat pentru că nu mi-a fost teamă să mor… Sunt fericită că sunt cu voi, însă aş vrea să fiu altundeva – să mă alătur fratelui meu mai mare, bunicului şi bunicii mele”, a declarat călugărița pentru televiziunea franceză BFM, în momentul în care a fost întrebată daca i-a fost frică de virus.
Sora Andre este oarbă, dar foarte energică, folosindu-se mereu de un scaun cu rotile pentru a se deplasa. Aceasta a declarat că așteaptă cu nerăbdare ca în zilele următoare să își sărbătorească ziua de naștere, deși va marca ocazia cu un grup mai mic de rezidenți decât de obicei, din cauza pandemiei.
Anul trecut, călugărița a spus că nu înţelege cum de a trăit atât de mult. „Habar n-am care este secretul. Numai Dumnezeu poate răspunde la această întrebare ”, a declarat aceasta pentru un radio francez. Aceasta a completat, spunând că a trecut prin o mulțime de nefericiri în cei aproape 117 ani, mai ales în timpul războiului dintre anii 1914-1918. Era un copil la acea vreme și i-a fost foarte greu cum, de altfel, le-a fost tuturor.
S-a născut în 1904, în sudul Franţei, dintr-o sarcină gemelară, însă sora ei a murit la 18 luni de la naştere. Femeia s-a călugărit imediat după ce a împlinit 40 de ani, petrecând mai bine de 75 din ei în straie călugăriță. A crescut într-o familie protestantă. La 27 de ani însă Lucile a decis să treacă la catolicism, iar 13 ani mai târziu s-a călugărit şi a luat numele de Sora Andre.
Gestul a fost un omagiu adus fratelui său mai mare. Înainte să se călugărească Lucile a lucrat ca profesoară şi guvernantă în mai multe case, inclusiv în cea a familiei Peugeot, familie ce a pus bazele celebrei mărci auto. Din anul 2009 trăiește într-un cămin pentru bătrâni din Toulon. În 2019 a fost făcută cetăţean de onoare a urbei şi a fost felicitată în scris chiar de Papa Francisc.