Home » Sport » Cine a luat Balonul de Aur 2021. Totul despre marele câștigător din acest an

Cine a luat Balonul de Aur 2021. Totul despre marele câștigător din acest an

Manolică Anca / 30.11.2021, 13:39

Balonul de Aur 2021. Performanță istorică în lumea sportului rege! S-a ales câștigătorul celui mai prestigios premiu individual din fotbal, iar acesta este nimeni altul decât Lionel Messi! Starul argentinian și-a adăugat în palmares al șaptelea Balon de Aur al carierei în cadrul unei ceremonii grandioase organizată la Paris.

Lionel Messi – Balonul de Aur 2021

După ce anul trecut nu a fost decernat, din cauza pandemiei, Balonul de Aur a revenit în acest an, iar bătălia a fost una epică. Ei bine, luni, 29 noiembrie, al Paris, a avut loc gala de decernare a Balonului de Aur 2021, France Football, revista care oferă prestigiosul premiu din 1956 încoace, alegând numele marelui câștigător din acest an.

Campionul en-titre din 2019 a fost Messi, astfel că a pornit cu prima șansă și în 2021. Mai ales că anul trecut a fost cel mai bun marcator din campionatul Spaniei, iar în vară a câștigat un trofeu major cu Argentina, Copa America. Așadar, starul de la PSG, Lionel Messi, a fost ales marele câștigător al serii, adăugându-și trofeul cu numărul șapte în palmares.

„E incredibil să fiu iar aici. Mulțumesc colegilor de la Barcelona, de la Paris, antrenorilor, familiei, tuturor.  cred că am câștigat acest premiu datorită trofeului cucerit cu naționala, Copa America. A însemnat enorm pentru mine. E prima dată când câștig Balonul de Aur jucând aici, în Paris, și e o mare onoare pentru mine.

Sunt foarte, foarte fericit și vreau să continui să lupt pentru obiectivele mele. Nu știu câți ani voi mai juca, dar mă bucur de fotbal”, a spus Messi, după ce a fost declarat câștigătorul râvnitului trofeu.

Lionel Messi a câștigat Balonul de Aur 2021
Lionel Messi a câștigat Balonul de Aur 2021

A avut performanțe remarcabile în 2021

Al șaptelea trofeu Balonul de Aur i-a fost înmânat de prietenul său și fostul coleg de la Barcelona, Luis Suarez. Pe locul al doilea s-a aflat Robert Lewandowski, mulți considerând că el era cel care trebuia să primească trofeul. Poziția a treia a ocupat-o jucătorul lui Chelsea, Jorginho.

Performanțele lui Leo Messi în 2021:

  • 41 de goluri
  • 17 pase de gol
  • 56 de meciuri jucate
  • Câștigătorul și MVP (golgheter, cele mai multe pase de gol) la Copa America
  • Golgeter în LaLiga
  • A fost inclus în echipa ideală UCL
  • Record de goluri în naționalele Americii de Sud

Leo a mai luat Balonul de aur în 2009, 2010, 2011, 2012, 2015 și 2019. Cu trofeul din acest an, Messi a devenit singurul jucător care a câștigat Balonul de Aur de-a lungul a trei decade! Compatriotul său, regretatul Diego Maradona, îl declarase succesorul lui.

În acest top este urmat de Cristiano Ronaldo, care are cinci trofee câștigate, apoi de Michel Platini, Johan Cruyff și Marco van Basten, care au primit Balonul de Aur de câte trei ori.

Robert Lewandowski, al doilea premiu al serii

În cadrul Galei premiilor Balonul de Aur 2021, atacantul Robert Lewandowski a fost premiat cu un trofeu pentru cel mai prolific marcator al anului, grație golurilor înscrise pentru Bayern Munchen şi naţionala de fotbal a Poloniei. Premiul „Atacantul anului” a fost acordat pentru prima dată de France Football.

„Sunt foarte mândru și fericit să fiu aici. Înseamnă foarte mult pentru mine. Mă bucur și mulțumesc colegilor, familiei, echipei mele, celor din staff, datorită lor sunt golgeterul care sunt azi”, a declarat Lewandowski.

Atacantul polonez, Robert Lewandowski
Atacantul polonez, Robert Lewandowski

Și Mesi a avut cuvinte de laudă la adresa lui. Dacă în timpul ceremoniei a spus că „este o onoare să mă bat pentru trofeu alături de tine, tu l-ai meritat anul trecut. Sper că France Football ţi-l va oferi, pentru că îl meriţi”, după ce s-a aflat câștigătorul acesta a spus: „Robert, tu meriți Balonul tău de Aur. Toată lumea este de acord că anul trecut ai fost cel mai bun.”.

38 de goluri în 30 de partide a înscris atacantul polonez în campionat în 2021, un gol la 66 de minute, în medie. Sezonul trecut acesta a doborât recordul lui Gerd Muller, marcând 41 de goluri într-un sezon, faţă de cele 40 de goluri reuşite de legendarul atacant german în stagiunea 1971-1972.

Gianluigi Donnarumma, goalkeeperul anului

În cadrul aceleiași gale au mai fost oferite și alte trofee. Astfel, trofeul Yashin, premiul pentru cel mai bun portar al anului, a mers la Gianluigi Donnarumma, goalkeeperul de la PSG.

„Sunt foarte mândru, sunt tânăr, vreau să joc și mai bine, să câștig trofee. Acestea sunt fructele unei munci susținute, zi de zi. Mulțumesc colegilor, antrenorilor, tuturor celor care mă ajută zilnic să fiu cel mai bun”, a declarat Donnarumma.

Ceilalți nominalizați au fost Mendy, Oblak, Ederson, Neuer, Martínez, Schmeichel, Courtois, Keylor Navas și Handanovic.

Gianluigi Donnarumma, goalkeeperul anului
Gianluigi Donnarumma, goalkeeperul anului

Pedri a câștigat trofeul Kopa

Pedri, puștiul-minune al Barcelonei, a fost recomensat la această gală cu Trofeul Kopa. La cei 19 ani ai săi, el a adunat în acest an două premii importante: Kopa, premiul acordat celui mai bun jucător sub 21 de ani, și trofeul Golden Boy.

„Mulțumesc Barcelonei și dedic premiul familiei mele, care e mereu alături de mine. Aș vrea să menționez în mod special și insula Palma de Mallorca, unde sunt probleme mari”, a spus Pedri.

Nominalizați au mai fost Mason Greenwood, Bukayo Saka, Jérémy Doku, Ryan Gravenberch, Jamal Musiala, Florian Wirtz, Jude Bellingham, Giovanni Reyna și Nuno Mendes.

Pedri a câștigat trofeul Kopa
Pedri a câștigat trofeul Kopa

Alexia Putellas, Balonul de Aur 2021 la feminin

La cei 27 de ani, Alexia Putellas a uimit lumea fotbalului prin calităţile sale, fiind desemnată câștigătoarea premiului Balonul de Aur 2021 la feminin. Căpitanul Barcelonei joacă mijlocaş ofensiv şi a terminat sezonul 2020-2021 cu cel mai mare număr de goluri, 26. A primit din partea UEFA și titlul de „Jucătoarea Anului” şi „Mijlocaşul anului”.

„Sunt mândră, mă bucur că am toată echipa alături de mine, le mulțumesc pentru contribuția lor. E un premiu individual, dar pentru mine e un succes colectiv. Mulțumesc și antrenorilor care au crezut în mine, fanilor care mă susțin, clubului, e o plăcere să reprezint Barca. Mama și sora mea sunt aici, tatăl meu mă privește din cer și sper că e mândru de mine”, a declarat aceasta.

Alexia Putellas a câștigat Balonul de Aur 2021 la feminin
Alexia Putellas a câștigat Balonul de Aur 2021 la feminin

Clasamentul complet pentru Balonul de Aur 2021

Până în ziua votului final, ziariștii de la France Football alcătuiesc o listă de 30 de fotbaliști, pe care o fac publică la începutul lunii octombrie. Astfel, redacțiile de sport din întreaga lume (câte o publicație din fiecare țară), de la selecționerii tuturor echipelor naționale și căpitanii acestora aleg câte cinci jucători de pe listă și îi pun în ordinea în care doresc, fotbaliștii primind șase puncte primul și apoi cu câte unul mai puțin pentru ceilalți patru.

Cel care a reușit să adune cele mai multe puncte și în acest an a fost Leo Messi, adăugându-și în palmares cel de-al șaptelea Balon de aur. Iată cum a arătat clasamentul complet pentru Balonul de Aur 2021.

1. Lionel Messi
2. Robert Lewandowski
3. Jorginho
4. Karim Benzema
5. N’Golo Kante
6. Cristiano Ronaldo
7. Mohamed Salah
8. Kevin De Bruyne
9. Kylian Mbappe
10. Gianluigi Donnarumma
11. Erling Haaland
12. Romelu Lukaku
13. Giorgio Chiellini
14. Leonardo Bonucci
15. Raheem Sterling
16. Neymar
17. Luis Suarez
18. Simon Kjaer
19. Mason Mount
20. Riyad Mahrez
21-22. Lautaro Martinez, Bruno Fernandes
23. Harry Kane
24. Pedri
25. Phil Foden
26-28. Nicolo Barella, Gerard Moreno, Ruben Dias
29-30. Luka Modric, Cesar Azpilicueta.