Home » Sport » Cine este și cât măsoară cel mai înalt adolescent din lume. A intrat în Cartea Recordurilor

Cine este și cât măsoară cel mai înalt adolescent din lume. A intrat în Cartea Recordurilor

Voicu Costin / 02.03.2022, 08:30

Părinţii aleg să își îndrepte copiii către practicarea unui sport încă de la vârste fragede. Sportul este singura modalitate prin care copiii se pot dezvolta rapid și într-un mod plăcut. Datorită faptului că sunt copii care se înalţă foarte mult de când sunt mici, aceștia sunt îndrumați să facă sporturi precum handbal sau baschet. Așa a fost și în cazul unui adolescent de 16 ani din Canada care a intrat în Cartea Recordurilor pentru înălțimea sa. Cine este acesta și ce înălțime record a atins adolescentul?

Cel mai înalt adolescent din lume

Un tânăr baschetbalist de 16 ani a intrat în Cartea Recordurilor, fiind cel mai înalt adolescent din lume. Olivier Rioux măsoară 2,27 m înălțime, este din Canada și joacă baschet la o academie din Florida. Cum s-a aflat de înălțimea sa deloc de neglijat, a devenit instantaneu o celebritate. El a fost numit recent, cel mai înalt adolescent din lume de către Guinness World Records și este pe cale să devină o vedetă a baschetului. Rioux se află în prezent la o academie de baschet.

Tânărul de 15 ani, originar din Canada, s-a mutat în Statele Unite în timpul verii și s-a înscris la Academia IMG pentru restul carierei sale de liceu. El speră să joace într-o zi în NBA.

IMG este o academie sportivă cunoscută din Bradenton, Florida și a oferit nume mari pentru lumea baschetului în ultimii ani. Trevon Duval, Dwayne Bacon, Jonathan Isaac și Anfernee Simons se numără printre cei care urmează să înceapă un program universitar și în cele din urmă să joace pentru profesioniști.

„Peste tot pe unde mergem, vă imaginaţi că nu este ceva de care să te poţi ascunde. Nu poţi să-ţi pui o pălărie şi să nu se mai observe că ai 2,27 metri. Primul lucru important este că îi place baschetul. Asta e imens. Unii copii sunt înalți și părinții îi obligă să o facă”, a spus antrenorul adolescentului.

„Când aveam 10, 11, 12 ani am început să cresc rapid. În fiecare săptămână eram mai înalt”, povestește Olivier, care în clasa a cincea avea 1,58 m înălțime.

Rioux este dovada că acceptarea a ceea ce te face unic te poate ajuta să atingi noi culmi. Tânărul își dorește să ajungă o vedetă în NBA în următorii ani şi să facă o figură frumoasă.

Cel mai înalt român din NBA

Gheorghe Dumitru Mureșan, născut la 14 februarie 1971, în Tritenii de Jos, Cluj, este un fost jucător de baschet român în NBA. Ghiță Mureșan, așa cum îl știe toată lumea, are o înălțime de 2,31 m și deține titlul de cel mai înalt jucător din istoria NBA.

Ghiță Mureșan este cel mai cunoscut sportiv român intrat în vizorul lumii sportive datorită selecției observative. Având o înălțime peste medie la vârsta junioratului, a fost remarcat de către responsabilii de la Clubul Sportiv al Universitățîi Cluj. De aici, datorită aptitudinilor sale, jucătorul a evoluat și curând a atras atenția selecționerului echipei naționale și mai apoi echipelor din străinătate: Pau-Orthez, Washington Bullets și New Jersey Nets.

A încercat și actoria, fiind un personaj principal în filmul Gigantul Meu din 1998, în care a jucat împreună cu Billy Crystal. În 1993 a pătruns în liga profesionistă nord-americană (NBA), evoluând cinci sezoane pentru Washington Bullets (1993-1998) și două pentru New Jersey Nets (1998-2000). În sezonul 1995-1996 a primit un premiu distins pentru cariera sa în NBA.

În 2013, Mureșan a participat la primul turneu anual de baschet 3v3 UMTTR (You Matter) pentru a crește gradul de conștientizare, prevenire și cercetare a sinuciderii adolescenților, principala cauză de deces în rândul adulților și copiilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani. În 2004, Mureşan a înfiinţat Giant Basketball Academy (GBA), un program dedicat predării fundamentelor propriu-zise ale baschetului băieţilor şi fetelor de toate vârstele. Academia este situată în Ashburn, Virginia.