Home » Sport » Mihai Neșu și povestea impresionantă. Ce a ajuns să facă la 10 ani de la cumplitul accident: “M-a făcut să deschid ochii în viață”

Mihai Neșu și povestea impresionantă. Ce a ajuns să facă la 10 ani de la cumplitul accident: “M-a făcut să deschid ochii în viață”

Manolică Anca / 08.11.2021, 12:57

Sunt mai bine de 10 ani de la teribilul accident al lui Mihai Neșu. 10 ani de când a mai primit o șansă la viață. 10 ani de când l-a descoperit pe Dumnezeu și își dedică viața celor aflați în suferință. Povestea lui Mihai Neșu avea toate premisele să fie una dintre cele mai frumoase din istoria fotbalului românesc, însă într-un moment totul a luat o turnură neașteptată. Iată ce face astăzi fostul fotbalist.

Povestea impresionantă de viață a lui Mihai Neșu

Mihai Mircea Neșu s-a născut pe 19 februarie 1983, la Oradea. Cariera de fotbalist a început-o la Steaua București și tot acolo avea să atingă și cele mai mari performanțe în sport. Avea numai 18 ani atunci când a îmbrăcat pentru prima dată tricoul roș-albastru. Era un tânăr firav, blond, cu o privire foarte blândă, de copil, însă asta nu l-a împiedicat să devină un sportiv de succes.

În cei șapte ani petrecuți la Steaua/FCSB el și-a trecut în palmares trei titluri de campion al Ligii 1 și o Supercupă a României. Tot în timpul petrecut la această echipă, Neșu a reușit să pună umărul la cea mai mare performanță din istoria recentă a clubului și a fotbalului din România. În anul 2006, roș-albaștrii reușeau să ajungă până în semifinalele Cupei UEFA, de unde au fost dramatic eliminați de Middlesbrough.

Mihai Neșu, în tricoul Stelei
Mihai Neșu, în tricoul Stelei

Accidentarea care i-a încheiat brusc și dramatic cariera de fotbalist

În anul 2008, a decis să meargă să joace în afara țării, la Utrecht, urmând traseul pe care l-a avut și bunul său coleg și prieten, George Ogăraru. Aici a jucat trei ani, timp în care care a reușit să adune mai multe meciuri jucate pentru olandezi (104) decât apariții în tricoul roș-albastru (97). Toate premisele îi conturau o carieră de succes, însă viața sa avea să ia o turnură cu totul și cu totul neașteptată.

Pe 10 mai 2011 Bichonul, așa cum era poreclit, suferea un accident îngrozitor la un antrenament și, din păcate, cariera de fotbalist i se încheia brusc, prematur și foarte dramatic, fără ca nimeni să se aștepte la așa ceva. O carieră reușită, cu patru trofee și apariții în fazele superioare ale cupelor europene. Sportivul impresionase prin felul său serios de a trata ceea ce face. Și, cu toate că avea un fizic firav, adversarii lui îl descriau ca fiind o adevărată stâncă.

Drama din 2011 și culmile disperării

Din păcate, lovitura suferită în mai 2011 nu i-a curmat doar cariera, ci și viața de om obișnuit. În urma coliziunii cu un coleg de echipă, Alje Schut, el a căzut la pământ, rămânând imediat paralizat la gât în jos. Transportat de urgență la spital, Neșu a fost diagnosticat cu fractură de vertebră cervicală, fiind operat imediat.

„La un duel m-am ciocnit cu un coleg. Amândoi urmăream mingea. Eu am făcut o alunecare, el era în alergare. Gâtul meu s-a ciocnit de piciorul lui și s-a creat o lovitură tare care mi-a secționat puțin măduva spinării și am rămas instantaneu paralizat.”, a povestit recent Mihai Neșu, în cadrul emisiunii „La cină” de la Digi 24.

N-a mai putut merge, mânca, vorbi normal ani buni. Așa cum chiar el a mărturisit, totul a picat asupra lui ca un blestem, iar aripile i s-au frânt. A fost un coșmar la început. Avea nopți întregi în care se gândea să termine cu totul și să pună capăt suferinței.

„Mă suna seara și îmi spunea: „Mă, George, nu cred că o să ne mai auzim!” (..) Pur și simplu, simțea fizic că nu mai poate trăi. Avea tensiunea foarte scăzută, dar a trecut peste. S-a îngrășat foarte mult, avea escare de la atâta stat.

Apoi, și-a găsit un regim alimentar, a mers în America în căutări, a încercat să se vindece acolo. Toți oamenii care îl sunau și-i spuneau că o să-l facă bine…A trecut prin niște stări incredibile”, a povestit prietenul lui bun, George Ogăraru, într-un interviu acordat pentru GSP.

Mihai Neșu
Mihai Neșu

L-a cunoscut pe Dumnezeu și a urmat calea lui

În acești 10 ani, Mihai Neșu a reușit să își găsească un nou sens în viață și puterea de a zâmbi din nou. Deși s-a confruntat cu multe alte lovituri, fiind părăsit de soție (s-a spus că el și mama lui i-ar fi cerut imperativ să plece), pierzându-și ambii părinți și fiind părăsit de mulți alți apropiați, Mihai a reușit să lupte și să nu cedeze orice ar fi.

În cele din urmă, și-a găsit liniștea botezându-se ortodox și apropiindu-se cu totul de Dumnezeu. Descoperirea lui Dumnezeu a fost motivul pentru care Mihai Neșu s-a născut, practic, a doua oară. El a reușit să înființeze o fundație caritabilă ce ajută copiii cu dizabilități din toată România și spune cu sinceritate că nu s-ar mai apuca de fotbal dacă ar fi din nou un copil. Prin intermediul Fundației pe care o conduce, Neșu luptă să construiască un centru de recuperare pentru copiii cu dizabilități, lângă Oradea.