Home » Life & Style » Știri mondene » Leonard Doroftei – povestea celui mai titrat pugilist român. De ce a părăsit de fapt România și cu ce a ajuns să se ocupe în Canada

Leonard Doroftei – povestea celui mai titrat pugilist român. De ce a părăsit de fapt România și cu ce a ajuns să se ocupe în Canada

Manolică Anca / 15.10.2021, 13:06

Leonard Doroftei este unul dintre cei mai titraţi pugilişti români ai tuturor timpurilor, dublu medaliat la Jocurile Olimpice. Din păcate, la fel ca mulți alți sportivi de renume, și el a ales să părăsească definitiv România. Care sunt motivele și cu ce se ocupă acesta în prezent, află în rândurile de mai jos.

Carieră stelară pentru unul dintre cei mai mari pugilişti români, Leonard Doroftei

Leonard Doroftei, unul dintre cei mai cunoscuți pugilişti români din toate timpurile, are în spate o carieră impresionantă atât la amatori, cât şi la profesionişti, unde a deținut centura mondială la categoria semi-uşoară (61,9 kg), versiunea WBA, în perioada 5 ianuarie 2002 – 23 octombrie 2003.

Născut la Ploieşti, pe 10 aprilie 1970, el a fost descoperit de antrenorul emerit Titi Tudor. A început să practice boxul la vârsta de 14, la clubul „Prahova” din Ploieşti, după care a trecut pe la „Steaua” şi „Freedom Star Farul” Constanţa, unde i-a avut ca antrenori pe Relu Auraş, Emil Popa şi Ilie Dascălu.

Înzestrat cu o mare forţă de atac, arma lui de temut fiind lovitura laterală de stânga, tânărul Doroftei a cunoscut succesul încă de la juniori, cucerind trei ani la rând, între 1986 și 1988, titlul național. A avut succes și la categoria de seniori, unde a câștigat cinci titluri naționale, în 1992, 1993, 1994, 1996 şi 1997, dar și în competiţiile internaţionale. În 1993 a câștigat bronzul european la Bursa, iar trei ani mai târziu a câștigat titlul european la Velje. A devenit campion mondial la amatori 60 de kg, în anul 1995, ediția de la Berlin.

Leonard Doroftei, antrenamente la amatori
Leonard Doroftei, antrenamente la amatori

A urcat de două ori pe podium la Jocurile Olimpice

„Moșu”, așa cum mai era numit, a avut o carieră de excepție placată și cu două medalii de bronz la Jocurile Olimpice de la Barcelona (1992) și Atalanta (1996). În cei 13 ani de box la amatori, Leonard Doroftei a înregistrat 239 de victorii și numai 15 înfrângeri.

În anul 1998, Doroftei a trecut la profesionism, unde a avut o carieră la fel de strălucitoare. În cei şase ani, „The Lion”, cum a fost supranumit, a fost legitimat la clubul Interbox din Montreal, Canada, avându-l ca antrenor pe Stephane Larouche. A disputat 24 de partide, ieșind victorios de 22 de ori, de opt ori prin K.O., pierzând o dată şi obţinând o singură remiză.

Campion mondial WBA la profesionişti după un meci incredibil cu Raul Balbi!

Cele mai importante confruntări aveau să înceapă pe 5 ianuarie 2002, la San Antonio (SUA), când a devenit campion mondial. El l-a deposeddat de titlul la categoria uşoară, versiunea WBA, pe argentinianul Raul Balbi, la capătul unui meci extraordinar. Câteva luni mai târziu avea loc o nouă luptă între cei doi. Pe 21 mai 2002, la Bucureşti, în fața a 8.000 de spectatori prezenţi în sala „Ioan Kunst Ghemănescu”, Leonard reușea să câștige din nou în fața lui Balbi.

Un an mai târziu, pe 17 mai 2003, Leonard Doroftei a boxat pentru unificarea titlurilor WBA şi IBF împotriva americanului Paul Spadafora, rezultatul fiind de egalitate. A reușit să își păstreze centura versiunea WBA, dar a pierdut titlul mondial pe 25 octombrie 2003, la Bucureşti, fără ca măcar să boxeze, neîncadrându-se în limitele categoriei la cântarul oficial.

Leonard Doroftei cu Raul Balbi
Leonard Doroftei cu Raul Balbi

Ultimul meci la profesioniști i-a adus, din păcate și primul său eșec. Pe 25 iulie 2004, avea să fie învins de nord-americanul Arturo Gatti îl învinge, prin K.O, în a doua repriză a meciului care a avut loc la Atlantic City (SUA). Ulterior, el s-a și retras din box. După acest meci, campionul român se retrage din box.

Leonard Doroftei a fost președinte al Federaţiei Române de Box

Reîntors în țară la finele anului 2004, la aprobarea Biroului Federal al Federaţiei Române de Box, Leonard Doroftei a fost cooptat în colectivul de antrenori al lotului naţional, condus de Francisc Vaştag. Peste ceva ani, pe 23 noiembrie 2021, a devenit președintele Federaţiei Române de Box, funcţie pe care a ocupat-o până pe 13 noiembrie 2015.

Pe 22 ianuarie 2002, Leonard Dorofte a fost decorat de către preşedintele României cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în Grad de Cavaler. De asemenea, pe 21 octombrie 2014, el a fost unul dintre bărbaţii de succes premiaţi în cadrul galei Celebrity Awards, organizată de Luxury Events.

La începutul anului 2018, marele sportiv spunea că intenţionează să ia calea antronoratului, spunând că nu poate sta departe de ringul de box unde a avut parte de atât de multe satisfacţii ca sportiv.

Leonard Doroftei, dublu medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice
Leonard Doroftei, dublu medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice

Cu se ocupă Leonard Doroftei în Canada

În anul 2019, Leonard Doroftei decidea să părăsească definitiv România, mutându-se alături de familie în Canada. A plecat fără să facă prea multă „gălăgie”, discret, dar cu regret. Dezamăgit de condiţiile din România, sătul să fie considerat un „cerșetor”, Leonard Doroftei a lăsat totul în urmă şi a luat-o de la capăt în Canada.

„N -aș fi plecat niciodată. Dar acolo trebuie să fi un adevărat șacal ca să răzbești. M-a durut când, la un moment dat, parcă eram considerat un cerșetor. Și n-am cerut niciodată cuiva ceva. Dar pe banii tăi să fi văzut așa, e dureros.”, a declarat Leonard Doroftei pentru Prosport.

Era țara unde a locuit mulţi ani pe vremea când boxa la profesionişti și țara în care s-a simțit foarte bine. Stabilit în Canada, la Montreal, cel supranumit „Moșul” sau „The Lion”, a revenit, așa cum și-a dorit în sala de box, ca antrenor. O profesie în care spune că se regăsește pe deplin.

Leonard Doroftei, antrenor
Leonard Doroftei, antrenor

„Fac exact ceea ce mi place și asta contează cel mai mult. Pot să spun că sunt un om fericit. Am o familie minunată. Fiul meu, Alex, a terminat Facultatea de Fizică de la Măgurele. Pe perioada studiilor s-a întreținut singur în țară. Mi-a spus că nu are nevoie de nici un ajutor. Este un bun specialist și în computere.

Adrian, băiatul cel mare, lucrează aici, la Montreal, în imobiliare. Câștigă foarte bine, iar Vanessa este încă la școală. Suntem o familie fericită, asta vă pot spune cu siguranță”, a mai spus acesta.

Pe lângă antrenorat, fostul boxer a intrat și în domeniul afacerilor imobiliare. Îi merge cât se poate de bine și în această arie. „E un domeniu în care am căutat să investesc. E destul de bine. Nu mă plâng”, a concluzionat marele sportiv.