Home » Sport » Povestea impresionanta a lui Ivan Patzaichin, legendarul canoist român

Povestea impresionanta a lui Ivan Patzaichin, legendarul canoist român

Alexandru Cazacu / 06.09.2021, 10:49

Unul dintre cei mai renumiți sportivi ai României, Ivan Patzaichin a trecut în neființă la vârsta de 71 de ani. Canoistul român se lupta de ceva vreme cu o boală grea, însă a pierdut bătălia, iar aceasta i-a adus sfârșitul.

Impresionanta poveste a legendarului canoist român, Ivan Patzaichin

În ceea ce privește carierea lui Patzaichin în sport, putem spune fără îndoială că acesta a fost unul dintre cei mai mari sportivi ai României. Deși performanțele sale au fost incredibile, el a fost un om modest, știind să se facă respectat. Fiind o legenda a sportului românesc, Ivan Patzaichin a obținut nu mai puțin de patru medalii de aur la Jocurile Olimpice în anii 1968, 1972, 1980 și 1984.

Ivan Patzaichin s-a născut într-un sat din Delta Dunării (la Mila 23), la 26 noiembrie 1949. Fiind situată la aproximativ 50 de kilometri de Tulcea, localitatea era accesibilă doar pe calea apei. În cadrul unui interviu din 2015, Ivan Patzaichin vorbea despre viața din satul său natal. Iată ce spunea marele Campion.

”Viața la Mila 23 era simplă și dură, adică grea. Pe ulițele acelui sat din deltă am învățat, cred eu, cea mai importantă lecție. Respectul. Fiind o comunitate mică, oamenii se salutau ori de câte ori se întâlneau. Copiii erau crescuți în acest spirit.

Am înțeles că pentru a fi respectat și pentru a fi luat în serios, trebuie, la rândul tău, să fii respectuos. Și să asculți, să înțelegi pe fiecare în parte, dacă vrei să fii la rândul tău ajutat. Bazându-mă pe aceste legi nescrise, în fond banale, am ajuns să-mi formez un caracter cu care mă mândresc și astăzi”, spunea sportivul, în cadrul unui interviu pentru oamenidepoveste.ro.

Ivan Patzaichin și-a câștigat locul printre cei mai mari campioni ai României

Tot într-un interviu de acum câțiva ani, Ivan Patzaichin spunea că niciodată nu a făcut ceva pentru bani. Pe vremea când era sportiv de performanță, el lupta din răsputeri doar pentru sentimentul de a fi învingător, nu pentru recompensele materiale. Fiind întrebat ce înseamnă luxul pentru el, sportivul a răspuns:

”Luxul? Grea întrebare pentru unul ca mine, venit dintr-un mic sat pescăresc uitat de lume. La 17 ani, când am călătorit pentru prima dată cu trenul, până la București, mi se părea un lux să trăiești la bloc, într-un asemenea oraș, cu tramvaie, troleibuze și magazine cu lucruri fel de fel. Mai târziu, am realizat că luxul nu este despre A AVEA, ci despre A FI, a te bucura de ceea ce ești și ceea ce ai.

Nu sunt ipocrit. Dacă ai acces și la niște posesiuni, și la niște articole de lux, cu atât mai bine. Însă, în fiecare zi, realizăm că, în România ultimelor două decenii, sănătatea este un lux pe care tot mai puțini și-l permit. Educația copiilor a devenit un lux, accesul la cultură, de asemenea. Însuși timpul acordat activităților recreative a devenit un lux. În timp ce o mână de oameni experimentează un lux deșănțat, din categoria lui A AVEA”, spunea Patzaichin potrivit larevista.ro.

Povestea impresionantă a lui Ivan Patzaichin
Povestea impresionantă a lui Ivan Patzaichin

Campion cu pagaia ruptă la Munchen

În 1972, la Jocurile Olimpice de la Munchen, lui Ivan Patzaichin i s-a rupt pagaia chiar de la startul cursei. Cu toate acestea, cursa nu s-a oprit chiar dacă regulamentul stabilea faptul că dacă pagaia se rupe în primii 25 de metri, cursa se reia.

Chiar și așa, marele campion român a reușit să se califice în finală, după ce delegația României a făcut o contestație. Ba chiar mai mult de atât, Patzaichin a obținut atunci și o medalie de aur, după cum susțin jurnaliștii de la gsp.ro.

În ceea ce privește palmaresul lui Ivan Patzaichin, după cum am menționat și anterior, el a fost cvadruplu campion olimpic (în 1968, 1972, 1980 și 1984). De asemenea, ”amiralul” a obținut trei medalii de argint la Jocurile Olimpice din 1972, 1980 și 1984. Patzaichin este situat pe locul al treilea într-un clasament pe medalii la Jocurile Olimpice. Pe primele două locuri se află Nadia Comăneci și Elisabeta Lipa. Totodată, canoistul român a obținut un total de 22 de medalii la Campionatele Mondiale, iar 9 dintre acestea au fost de aur. Patzaichin a fost premiat cu Colanul de platină (cea mai înaltă distincție în sport).

Georgiana a fost marea iubire a lui Ivan Patzaichin

Încă din 1975, Ivan și Georgiana au format unul dintre cele mai frumoase cupluri. Se pare că cei doi s-au îndrăgostit de la prima vedere. În 1976, când a plecat spre Montreal, la Olimpiadă, canoistul era la începutul căsniciei cu Georgiana, care avea să-i aducă și o fetiță. Mai exact, este vorba despre Ivona Beatrice.

În cadrul unui interviu pentru revista OK!, marele sportiv român spunea că la început, Georgiana nici nu se uita la el. Se pare că ea avea o părere foarte proastă despre sportivi la acea vreme. Cu toate acestea, Ivan a reușit să o cucerească până la urmă, iar de atunci a început frumoasa lor poveste de dragoste.

Ivan Patzaichin a trecut în neființă la 71 de ani

Din nefericire, Ivan Patzaichin a decedat în dimineața zilei de 5 septembrie 2021, la Spitalul Elias din Capitală. Marele sportiv român avea 71 de ani și a luptat cu înverșunare cu o boală grea care până la urma ia adus sfârșitul. Canoistul va fi înmormântat la cimitirul Bellu din București. Potrivit familiei canoistului, funeraliile vor fi cu onoruri militare și vor începe marți la ora 13:00, la Clubul Sportiv Dinamo.

Trupul neînsuflețit al marelui sportiv român urmează să fie depus astăzi la ora 12:00 la sala de trofee a Clubului Sportiv Dinamo, după cum au declarat unele surse din cadrul clubului pentru libertatea.ro.