Home » Știri » 13 rețete de clătite din jurul lumii. Iată cum se servesc!

13 rețete de clătite din jurul lumii. Iată cum se servesc!

Violeta Badea / 01.02.2021, 16:09

13 rețete de clătite din jurul lumii. Iată cum se servesc! Clătitele sunt unul dintre cele mai iubite deserturi atât de cei mici, cât și de adulți. Aspectul lor îmbietor, pufoase, așezonate cu fructe proaspete, dulceață sau ciocolată, clătitele aduc bucuria și zâmbetul pe buze oricărei persoane. Acest preparat poate fi consumat în numeroase combinații, iar rețetele pot fi diferite în funcție de zonă, fiind renumite în toate colțurile lumii. Fiecare popor are propriile tradiții culinare, iar în acest articol vă vom prezenta 13 clătite care au făcut înconjurul lumii.

13 rețete de clătite din jurul lumii

Clătitele sunt un preparat care pune la încercare creativitatea oricărei gospodine. Clătite dulci, clătite sărate, umplute cu dulceașă de vișine, cu ciocolată sau cu brânză și mărar sunt doar câteva dintre variantele pe care le puteți încerca. Cea mai veche rețetă de clătite simple este din secolul al XV-lea. Avem și un record absolut cu cea mai mare clătită din lapte.

Aceasta a fost gătită în anul 1994 în orașul Rochdale, în Anglia. Clătita uriașă avea un diametru de nu mai puțin de 15 metri, iar greutatea sa a fost de circa trei tone. Mai mult decât atât, în SUA, Marea Britanie, Rusia, Ucraina, Germania și Franța există o zi anumită în an care este serbată clătita, mai exact pe data de 13 februarie.

Specialiștii au descoperit că acest desert minunat nu este originar din America, așa cum crede majoritatea. De fapt, acestea au apărut pentru prima dată în Grecia antică. Locuitorii obișnuiau să mănânce clătite cu semințe de susan și miere, iar oamenii din Epoca Elisabetană au adus acestui preparat un plus de savoare, adăugând apă de trandafiri și sherry. Iată mai jos 13 rețete de clătite care au devenit renumite pe toată plante, înclusiv pe meleagurile noastre.

1. Pikelets – Australia

Pikelets, Australia
Pikelets, Australia

Acesta este preparat simplu de făcut. Astfel, ingrediente principale sunt făina, ouăle și laptele, dar ceea ce diferă este dimensiunea și aspectul clătitelor. Pikelets sunt mai mici decât clătitele obișnuite și pot fi consumate dimineața, la micul dejun, împreună cu gem sau frișcă.

2. Kaiserschmarrn – Austria

Această delicioasă rețetă din Austria a trecut rapid granițele și a devenit cunoscută în toată lumea. Se spune că acest preparat era preferatul împăratului Franz Iosif I și tot el l-a gustat pentru prima dată la începutului secolului al XX-lea. Se servește împreună cu dulceață de prune, de ragout de fructe de pădure sau de compot. De asemenea, au în compoziția lor stafide și fructe proaspete.

3. Panqueca de carne moida – Brazilia

Panqueca de carne, Brazilia
Panqueca de carne, Brazilia

Acest preparat de clătite seamănă cu cel clasic, doar că umplutura diferă. Acestea sunt umplute cu carne și legume. Nu sunt o gustare dulce, dar e o mâncare aromată care merită încercată. De asemenea, aceste clătite se servesc împreună cu parmezan și au un gust magnific.

4. Injera – Etiopia

Injera este un preparat tradițional din Etiopia și este gătit cu făină de teff. Obiceiul lor spune că înainte de a aduce preparatul pe masă se aduce un bol cu brânză şi zer, pe post de gustare. Clătita conține o umplutură formată din tocană cu carne sau legume.

5. Pannukakku – Finlanda

Pannukakku, Finlanda
Pannukakku, Finlanda

Este mai mult un amestec de toast francez, cremă și pancake. Această clătită se prepară la cuptor,iar aspectul este unul auriu. Părțile devin crocante, pe mijloc este o cremă densă, iar forma este dreptunghiulară. Are un gust minunat care merită încercat măcar o dată în viață.

6. Crepes – Franța

Este cel mai renumit desert din Franța și nu numai. Preparatul a devenit cunoscut și iubit în toată lumea, datorită faptului că sunt nenumărate variante atât pentru blat, cât și pentru umplutură. Crepes sunt mai ușoare decât clătitele clasice, mai subțiri și pot fi gătite dulci sau sărate,în funcție de gustul fiecăruia.

7. Pfannkuchen – Germania

Pfannkuchen, Germania
Pfannkuchen, Germania

Aceste clătite seamănă la aspect cu niște gogoși. Sunt acoperite la suprafață cu zahăr, iar în interior sunt umplute cu dulceață sau brânză, în funcție de dorința fiecăruia. Acest preparat este consumat de germani la prânz sau seara, nu la micul dejun cum obișnuiesc europenii sau americanii.

8. Poffertjes – Olanda

Aceste clătite olandeze sunt de dimensiuni mici. Se gătesc simplu și se servesc cu umplutură dulce sau sărată. La gust sunt o combinație între clătite și gogoși. Clătitele olandeze sunt vedetele festivalurilor de vară, sărbătorilor naționale și sărbătorilor de Crăciun.

9. Malpua, India

Malpua, India
Malpua, India

Ca orice alte clătite și acest preparat din India are numeroase variații. Sunt destul de diferite față de clătitele clasice, iar dacă faceți ă călătorie în India merită încercate, deoarece pe la noi nu o să găsiți. Clătitele acestea se fac din lapte condensat, făină, semințe de fenicul și cardamom. Apoi, înainte de a le prăji, clătitele sunt îmbibate într-un sirop făcut din zahăr și apă. Se servesc calde.

10. Apam Balik – Malaezia

Aceste clătite sunt umplute cu arahide prăjite, nucă de cocos, porumb, banane și zahăr. Acest preparat are și o tehnică specială. Astfel, aluatul se prăjește pe o parte, apoi se adaugă umplutura și se pliază clătita pe jumătate.  De obicei, se vând la chioșcurile stradale.

11. Blini – Rusia

Blini, Rusia
Blini, Rusia

Acest preparat are o vechime remarcabilă, fiind considerat un simbol al soarelui. Rușii obișnuiesc să-l servească cu cremă de smântână sau unt. De asemenea, gurmanzii adaugă și caviar care are rolul de a îi da o savoare deosebită. Se servesc la începutul primăverii.

12. Gozleme – Turcia

Aceste clătite sunt asemănătoare cu niște plăcinte. De obicei, sunt umplute cu spanac și brânză feta și sunt coapte pe grătar. Sunt simple şi ca aspect, dar şi ca ingrediente. Însă, foarte delicioase și cu un miros îmbietor. Aceste clătite se prepară foarte des prin zonele rurale din Turcia.

13. Nalesniki – Polonia

Nalesniki, Polonia
Nalesniki, Polonia

Sunt varianta poloneză a clătitelor din România. Acestea conțin diverse umpluturi, pot fi groase sau subțiri și, de asemenea, pot fi dulci sau sărate.