Home » Știri » 7 locuri de vizitat lângă Brașov. Ce să nu ratezi, dacă ajungi în zonă

7 locuri de vizitat lângă Brașov. Ce să nu ratezi, dacă ajungi în zonă

Voicu Costin / 01.12.2021, 15:40

Județul Brașov este fără îndoială unul dintre locurile în care românii își petrec weekend-urile, vacanțele de sărbători și nu numai. Atât vara, dar mai ales iarna, Brașovul și împrejurimile atrag numeroase persoane datorită multitudinii de obiective turistice. Înconjurat de masive muntoase, care mai de care mai spectaculoase și mai ofertante din punct de vedere al traseelor montane, castelele și fortărețele foștilor conducători ai zonei. Cele mai interesante locuri vizitate de noi, le vom împărtăși și cu ține.

Cetatea Râșnov

Când spui Brașov, spui automat și Râșnov. Toată lumea cred că a auzit de cetatea de pe dealul înalt. Este un ansamblul fortificat situat pe dealul calcaros aflat la sudul orașului Râșnov din județul Brașov, unul dintre cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania. Cele mai vechi structuri păstrate până în prezent datează din secolul al XIV- lea, probabil pe locul fortificației din lemn ridicate de Cavalerii Teutoni.

La începutul secolului al XIII-lea, a fost multă vreme singura fortificație care apăra intrarea dinspre Drumul Branului către Transilvania. Cetatea Râșnov controla prin poziția sa strategică accesul în Transilvania dinspre Valea Râșnoavei.

Importanța trecătorilor montane spre teritoriile sud-carpatice, drumul Branului a fost supravegheat militar și după alungarea cavalerilor teutoni, regalitatea maghiară încredințând fortificația de la Râșnov cavalerilor ordinului Sfintei Cruci. Până la mutarea vămii de la Rucăr la Bran și construirea cetății Bran pentru protejarea vămii regale la sfârșitul secolului al XIV- lea, cetatea Râșnov era prima fortificație lângă drumul Branului, după intrarea în Transilvania.

În prezent, în interiorul cetății se poate vizita muzeul de artă feudală, în care sunt expuse arme, unelte, galerii, mobilier de epocă, armuri, porturi specifice vremurilor medieval etc.

Castelul Bran

Unul dintre cele mai impunătoare monumente istorice ale României care ne-au adus milioane de turiști străini de-a lungul vremii și care a fost subiect de carte și de film pentru regizorii de la Hollywood, se află în Pasul Bran-Rucăr. Castelul Bran se poziţionează la aproximativ 30 de kilometri de oraşul Braşov şi leagă Braşovul de Câmpulung Muscel, unde Munţii Piatra Craiului și masivul Bucegi își dau întâlnire.

Prima atestare documentară a Castelului Bran este reprezentată de un act emis la 19 noiembrie 1377 de către regele Ungariei, Ludovic I de Anjou. Prin acest document, braşovenii primeau privilegiul de a construi o cetate de piatră la Bran.

La sfârşitul secolului al XV- lea, fortificaţia a fost subordonată autorităţii comitetului secuilor, trecând sub conducerea voievodatului Transilvaniei în timpul domniei lui Iancu de Hunedoara. Legătura lui Vlad Ţepeş cu Branul a fost consemnată tot în această perioadă. Mai precis, Iancu de Hunedoara l-a însărcinat după pierderea tronului pe domnul Ţării Româneşti cu apărarea trecătorii spre Transilvania, trecătoare străjuită de cetate.

Deşi în anul 1938, fiica Reginei Maria, Principesa Ileana, primeşte prin testament acest Castel, în 1948 familia regală a fost alungată din ţară de către regimul comunist, iar Castelul Bran a devenit proprietatea statului român. La zece ani după instalarea regimului comunist în România, Castelul Bran a fost deschis ca muzeu de istorie şi artă feudală.

În prezent, Castelul Bran este proprietatea urmaşului Principesei Ileana, Dominic de Habsburg.

Biserica fortificată din Prejmer

Biserica evanghelică fortificată din Prejmer, alt obiectiv celebru din județul Brașov, a fost construită în secolul XIII pe baza unei vechi bazilici române datată din secolul al XII- lea. Ansamblul bisericii evanghelice fortificate, format din biserică, incinta fortificată, cu drum de apărare, două turnuri, două bastioane, turn de poartă este  considerat un monument istoric din România.

Prin anul 1211 regele Andrei al II- lea al Ungariei menționează într-un document adresat teutonilor numele râului Târlung, pe lângă care va crește localitatea Prejmer. Cavalerii teutoni care primesc drepturi asupra acestui teritoriu sunt cei se vor îngriji de ridicarea până la un anumit nivel biserica din Tartlău (denumirea săsească a localității). Lăcașul de cult a fost construit în stilul gotic burgund.

Fiindcă Prejmerul era prima localitate atacată de turcii veniți prin pasul Buzău, regele Sigismund de Luxemburg a dispus ridicarea unor sisteme de apărare în Țara Bârsei. Fortificarea bisericii prin ridicarea unor ziduri înalte și puternice fiind înconjurată în același timp și de un șanț de apă. Cetatea, clădită în formă de cerc, avea ziduri groase de 3-4 metri și înalte de 12 metri, bastioane, porți de fier și poduri care se ridicau. Pe lângă gurile de foc fixate în ziduri, în cetate se află un dispozitiv de luptă neobișnuit: vestită „Orgă a morții”. Această era formată din mai multe arme așezate la un loc, care trăgeau toate deodată, producând dușmanului pagube serioase.

Poiana Brașov

Cine nu a auzit de Poiana Brașov și vestitele pârtii de schii de acolo?

Cel mai cunoscut loc din țară pentru pârtiile sale asaltate în fiecare sezon de iarnă de bucureșteni, localnici și nu numai, dispune de 12 pârtii de schi cu grade diferite de dificultate (Bradul – 458 m, Kanzel – 350 m, Sulinar – 2441 m, Ruia – 540 m, Subteleferic 1 – 495m, Subteleferic 2- 2220 m, Lupului – 2860 m, Drumul Roșu – 3821 m, Stadion – 300 m). Pe lângă acestea, turiștii beneficiază și de alte facilităţi precum: terenuri de sport, un lac, baruri și restaurant, centre de wellness etc.

Stațiunea este de asemenea recomandată pentru tratamentul nevrozei astenice, pentru stări de epuizare și surmenaj fizic și intelectual, pentru anemii secundare și boli endocrine dar și pentru boli ale aparatului respirator.

Biserica evanghelică fortificată din Hărman

Comuna Hărman din județul Brașov atrage mii de vizitatori în fiecare an datorită bisericii fortificate de acolo.  A fost construită în secolul XIII pe baza unei vechi bazilici române datată din secolul al XII- lea. Ansamblul bisericii evanghelice fortificate este considerat un monument istoric.

Este formată dintr-un triplu cordon de curtine concentrice, asemănător fortificației de la Sânpetru. Zidul exterior, mai scund, cu o înălțime de doar 4,5 metri era menit să apere baza incintei. În același timp, stabilea limita șanțului cu apă care înconjura cetatea. Zidul interior, înalt de 12 metri, era prevăzut cu șapte turnuri devansate. Întreaga incintă era acoperită cu un drum de strajă, ca la Prejmer sau Sânpetru, care comunica cu toate turnurile.

Pentru iubitorii de trasee montane – Canionul 7 scări

O locație vizitată de mămici, tătici dar și de cei mai mici, Canionul Șapte Scări este un defileu săpat în calcare jurasice din partea vestică a munților Piatră Mare, în județul Brașov. Lungimea lor este de 160 metri cu o diferență de nivel de 58 de metri, la o altitudine de 948 metri.

Defileul este format din șapte trepte inițial din lemn, apoi modernizate cu unele din metal, cu înălțimi între 2,5 și 15 metri, care îi dau numele. Când volumul de apă al pârâului Valea Șurii de Piatră, afluent de stânga al Șipoaiei, este ridicat, se transformă în cascade. Traseul poate fi parcurs cu ajutorul unor scări, nefiind nevoie de echipament specializat.

Stațiunea Predeal

Orașul Predeal este situat în județul Brașov, la limita între zona  Munteniei și Transilvaniei. Format din localitățile componente Pârâul Rece, Predeal (reședința), Timișu de Jos și Timișu de Sus este un situat la cea mai mare altitudine din România ( 1.110 m) ca oraș.

În prezent, Predealul este cunoscut mai ales pentru sporturile de iarnă, oferind posibilitatea de a schia pe 5 pârtii, datorită telescaunului și teleschiurilor de care dispune. Aici se pot face și tratamente pentru revigorarea organismelor slăbite, pentru recuperarea ulterioară suprasolicitărilor fizice, pentru tratamentul tulburărilor endocrine și al problemelor de creștere ale copiilor. Principalii factori de cură sunt aerul curat (considerat unul din cele mai curate orașe ale țării) bogat în ozon și radiații ultraviolete, atmosferă ionizată și presiunea relativ scăzută a aerului.

Printre obiectivele turistice mai importante putem aminti: mânăstirea Predeal, vila mareșalului Antonescu, biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena” (aflată în centrul orașului Predeal).