Castelul Bran este unul dintre cele mai populare obiective turistice din România. Înconjurat de o aură de mister și legende, castelul a devenit faimos grație turnurilor sale impunătoare, precum și a mitului creat în jurul lui Dracula. Anual, zeci de mii de turiști din toate colțurile lumii vin să afle mai multe despre legendarul Dracula.
Legenda lui Dracula, un personaj fictiv de altfel, este cea mai celebră legendă care s-a creat în jurul unui castel. Dracula, personajul romanului cu acelaşi nume scris la sfârșitul secolului al XIX-lea de irlandezul Bram Stoker, este un conte transilvan, proprietarul unui castel din vârf de stâncă, de unde străjuie valea râului şerpuind prin Principatul Transilvaniei.
De cele mai multe ori, el este confundat Vlad Tepeş, prinţul valah, domn peste castelul, astăzi ruină, din Principatul Valahia. Cum Castelul Bran este singurul din Transilvania care se aseamănă cu cele descrise de autor, toată lumea se referă la el ca fiind Castelul lui Dracula.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Dracula, aşa cum este el perceput azi, reprezintă un personaj fictiv. Numele lui derivă din porecla pe care a primit-o Vlad Ţepeş, domnitorul Ţării Româneşti între 1456-1462 şi în anul 1467, care și-a câștigat renumele de despot nemilos şi însetat de sânge.
Personajul Contele Dracula apare pentru prima dată în romanul „Dracula”, însă, la origini, numele Dracula nu este deloc înfricoşător. Acesta derivă din denumirea unui ordin al cruciatilor, Ordinul Dragonului, cu care au fost asociaţi atât Vlad Ţepeş, cât şi tatăl său, Vlad Dracul. Părțile „întunecate” ale mitului Dracula se datorează și influenţei legendelor şi credinţelor populare din zonă despre stafii şi vampiri.
Castelul Bran a fost construit între anii 1226 și 1388, fiind inițial o unitate militară de apărare. Ulterior a fost modificat și transformat în cetate. Castelul a fost deschis vizitatorilot începând cu 1956, fiind amenajat ca muzeu de istorie și artă feudală. În 1987 a intrat în restaurare, fiind finalizat în linii mari în 1993, când s-a redeschis ca muzeu și a reintrat în circuitul turistic.
Castelul se află la intrarea în pasajul Rucăr-Bran, pe drumul care leagă Braşov de Câmpulung. Este apărat de culmile munţilor Bucegi și Piatra Craiului. Bran se află la mai puţin de 30 km de Braşov, pe drumul naţional DN73, pornind din Braşov spre vest prin cartierul Bartolomeu.
Distanța din Capitală este de aproximativ 200 km. Datorită peisajului de vis şi localnicilor ospitalieri, zona Bran-Moieciu este una dintre cele mai populare din judeţul Braşov.
Castelul Bran funcționează după două mari programe, în funcție de anotimp:
Tarife vizită Castelul Bran:
Opțional, poți vizita Expoziția Instrumente medievale de tortură – 10 lei și/sau Tunelul Timpului – 20 lei
Persoanele cu dizabilităţi şi/sau instituţionalizate și copiii de până la șapte ani au intrarea liberă. Reducerea pentru seniori se acordă persoanelor peste 65 ani, în baza actului de identitate, în timp ce studenții și elevii beneficiază de reducere în baza unei legitimații de studiu.
Potrivit bizbrasov.ro, un studiu realizat de cei de la uSwitch, un serviciu de comparare a preţurilor, a arătat că Bran se numără printre cele mai cunoscute obiective turistice din Europa cu opţiuni de cazare accesibile, însă prețurile celor din jurul castelului sunt mai scumpe decât cele de lângă Colosseum (Italia) sau Sagrada Familia (Spania), locuri mult mai vizitate decât Bran.
În studiu s-au luat 50 cele mai populare obiective turistice din lume şi s-au analizat cazările listate pe Airbnb, pe o rază de 2 km de la obiectivul turistic, dar şi preţul mediu pe noapte şi evaluarea cazărilor. Rezultatele au arătat că, la nivel global, castelul Bran se află pe locul 21.
La nivel european, castelul se află pe locul al 14-lea, cu un preţ mediu de 110 euro pe noapte şi o evaluare medie pe Airbnb de 4,78 din 5 puncte. Ne bucurăm că un frumosul castel se află în acest clasament, însă nu trebuie neglijat faptul că prețurile sunt mai piperate decât în Spania, Italia sau Grecia.