Home » Știri » Adeverința electronică verde. Ce informații include și în ce condiții se va putea călători

Adeverința electronică verde. Ce informații include și în ce condiții se va putea călători

Alexandru Cazacu / 18.03.2021, 10:01
Adeverința electronică verde. Ce informații include și în ce condiții se va putea călători

Miercuri, Comisia Europeană a propus realizarea unei adeverințe electronice verzi care să faciliteze libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul Uniunii Europene, în perioada pandemiei de coronavirus.

Adeverința electronică verde. Ce informații include și în ce condiții se va putea călători

De asemenea, adeverința electronică verde va constitui dovada că posesorul acesteia a fost imunizat împotriva coronavirus, a primit un rezultat negativ la testul depistare sau s-a vindecat de COVID-19. Aceasta va putea fi prezentată de către toate țările membre ale Uniunii Europene.

Aceste adeverințe vor fi disponibile gratuit și vor include un cod de tip QR care să le garanteze securitatea și autenticitatea. Mai mult de atât, Comisia Europeană va institui un portal pentru a se putea verifica dacă toate adeverințele sunt controlate în întreaga Uniune Europeană și va sprijini satele membre să dezvolte programe informatice din acest punct de vedere.

Cum se va putea călători

Adeverința electronică verde poate constitui dovada vaccinării, testării și a vindecării pentru a putea fi eliminate restricțiile cu privire la libera circulație, precum carantina sau testarea impuse de un stat membru al Uniunii Europene din motive de sănătate publică.

Așadar, dacă o țară membră a Uniunii Europene acceptă dovada vaccinării pentru eliminarea restricțiilor cu privire la libera circulație, aceasta va fi nevoită să accepte dovada vaccinării împotriva COVID-19 eliberată de o altă țară membră în legătură cu vaccinurile autorizate de pe piața din UE. Cu toate acestea, statele membre vor putea să extindă acest sistem și pentru călătorii care primesc alte vaccinuri, potrivit ec.europa.eu.

Ce informații sunt incluse în adeverința electronică verde
Ce informații sunt incluse în adeverința electronică verde Foto: CNCAV

Orice persoană care deține o astfel de adeverință va avea aceleași drepturi, atunci când călătorește, precum cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene care au fost vaccinați, testați sau vindecați de coronavirus. În cazul în care un stat membru continuă să ceară carantinarea sau testarea călătorilor care dețin adeverința electronică verde, trebuie să anunțe și să justifice această decizie atât Comisiei Europene, cât și celorlalte state membre.

Persoanele nevaccinate nu sunt discriminate

Pentru a se asigura că persoanele nevaccinate nu sunt discriminate, Comisia Europeană propune crearea unei adeverințe pentru persoanele care s-au testat pentru COVID-19 și a uneia pentru persoanele care s-au vindecat. În acest fel, un număr cât mai mare de cetățeni ai UE să poate obține o adeverință electronică verde.

„Deținerea unei adeverințe electronice verzi nu va constitui o condiție prealabilă pentru libera circulație, iar persoanele care nu dețin o astfel de adeverință nu vor face nicidecum obiectul unor discriminări. O abordare comună la nivelul UE ne va ajuta nu numai să restabilim treptat libera circulație în interiorul UE și să evităm fragmentarea, ci va fi și o șansă de a exercita o influenţă asupra standardelor mondiale și de a da un exemplu, întemeindu-ne pe valorile noastre europene, cum ar fi protecția datelor”, a afirmat comisarul european pentru justiție, Didier Reynders.

Ce informații vor fi incluse pe adeverința electronică verde

Potrivit Comisiei Europene, această adeverință verde va include un set limitat de informații esențiale necesare precum: numele posesorului, data nașterii, statul membru al Uniunii Europene emitent și totodată un identificator unic al adeverinței. În plus:

  • pentru adeverința de vaccinare: tipul vaccinului și producătorul, numărul de doze, data vaccinării;
  • pentru adeverința de testare: tipul de test, data și ora la care a fost efectuat, centrul de testare și rezultatul;
  • pentru adeverința de vindecare: data rezultatului pozitiv al testului, emitentul adeverinței, data emiterii, data de valabilitate.