Afacere cu zacuscă de casă – ce aparate e bine să ai și cum să îți vinzi produsele

de:
13 12. 2020, 13:15
Afacere cu zacusca de casa

O delicatesă tradițională consumată ca aperitiv toamna, dar mai ales iarna, este zacusca. Nu mulți sunt cei care știu că etimiologic termenul zacuscă are origine slavă și că rădăcina slavă a cuvântului (kus) înseamnă gustos, delicios sau a muşca, deși sunt contraziși de ații care susțin că aperitivul în cauză ar proveni din Armenia sau Georgia.

Cum a ajuns zacusca în România

Zacusca o întâlnim sub diferite forme în zona Balcanilor. Bulgarii, sârbii și macedonenii prepară lutenița o pastă de ardei și usturoi, iar lipovenii preferă varianta pescărească. Cert este că toți iubitorii acestui produs culinar își doresc să aibă cămările pline în sezonul rece.

Zacusca a pătruns mai întâi în Moldova, apoi în Transilvania. După recolta de toamnă, multe familii pregătesc zacusca acasă şi o conservă în borcane bine sterilizate, pentru iarnă, consumând-o în special întinsă pe pâine. Poate fi procurată si din magazine.

Producatorii de zacuscă folosesc propria rețetă veche traditionala moștenită din străbuni. Că-i din Muntenia, Moldova, Transilvania, Maramureș ori Banat, zacusca este  un produs 100% natural, obtinut prin metode artizanale din legume crescute in gospodăriile țărănești.

Afacere cu zacuscă de casă- pași parcurși ca să-ți vinzi produsele

Orice firmă cu profil alimentar trebuie, conform procedurii obisnuite, înscrisă la Oficiul Registrului Comertului.

Urmează să ai o unitate de productie, care, pe cât posibil, să fie diferită și separată de spațiul de locuit, ca să poți obține autorizația sanitar-veterinară.

Licența de fabricație este o altă etapă extrem de importantă. Se acordă de către direcțiile generale pentru agricultură și industrie alimentară judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, ținându-se cont de dotări, de pregatirea de specialitate a personalului, de condițiile de igienă și de posibilitățile de garantare a calității produselor fabricate.

Apoi, este necesar să depui documentația pentru fiecare produs în parte. Dacă vorbim despre zacusca la borcan, legislatia va încadra producția la categoria „conserve”, însoțită de un raport în care să fie descrisă procedura de fabricare precum și riscurile pe care le presupune aceasta.

Odată pornită activitatea, reprezentanții Directiei Sanitar veterinare vor verifica periodic activitatea unității. Controalele acestea sunt plătite de proprietarul unității de productie.

Afacere cu zacuscă de casă în exemple concrete

Delia Burcă cu Madame Delice

Madame Delice sau “Doamna legumelor pe bune” (cum apare pe agro-bussines.ro), este brandul Deliei Burcă, femeia care a investit împreună cu soțul ei 20.000 de euro într-o afacere concentrată pe producția de dulcețuri, zacuscă și conserve.

 „Am început cu un produs reprezentativ pentru noi – condimente din legume deshidratate Delice, în două amestecuri – pentru supe, ciorbe şi fripturi”.

Acest business i-a adus 176.000 de lei în 2019, iar faptul că și-a deschis o băcănie proprie în Bacău, Madame Delice Gourmet, a dus la creșterea vănzărilor, vânzări pe care le face aici sau în alte băcănii partenere (București, Iași, Suceava, Constanța), un borcan plecând de la 14 lei. Vânzarea produselor Madame Delice se poate face și online.

Ioana și Ștefan din Maramureș

Cu o investiție de 3.000 de lei, Ioana și Ștefan, au pus bazele unei afaceri cu bunătăți ca la mama acasă în Preluca Veche, la aproximativ 30 de kilometri de Baia Mare, în casa bunicilor. Acolo, cei doi tineri pregatesc bunătati din fructe și legume pe care le scot la vanzare: borcane cu gemuri, dulceață, zacuscă pe care le livrează acasă clienților, preluând comenzi și de pe internet. Produsele lor sunt facute din fructe si legume culese din gradina proprie sau cumparate de la localnici.

„Am observat”, spune Ștefan Bisztricki-Florian ori de câte ori vreun reporter le calcă pragul, „că oamenii din sat nu pot să-și valorifice fructele și legumele. Absolut tot ceea ce facem, facem din resurse proprii, din ce avem în gradină și mai cumpărăm de la vecini, ori din târg. Lumea are nevoie de hrană bună și curată de la țărani”.

Zacusca de Sibiu vândută în Germania

Dintr-un reportaj realizat de mediafax.ro, am aflat că Biancăi Cotora (37 de ani) din Avrig, Sibiu, i-a rămas în minte farmecul copilăriei trăite în gospodăriile bunicilor ei, a rețetelor acestora pe care le-a transformat în afacere. Vinde dulceţuri, siropuri, zacuscă şi fursecuri în magazine din Cluj, București, Timișoara şi Germania, unde a trimis deja 170 de kilograme.

Cu o investiţie iniţială de 20.000 de euro, Bianca a refăcut interiorul şi exteriorul casei, a cumpărat mixere, cuptoare, aragazuri şi maşini de cusut profesionale şi a dat drumul afacerii. Zacusca de vinete costă 9,5 lei borcanul, iar cea de ciuperci 13 lei, fiind foarte apreciate atât la noi, cât și în străinătate.

Nu știm exact ce alte aparate mai folosesc tinerii întreprinzători menționați în articol.  Dacă te gândești să le urmezi exemplul și să-ți ușurezi munca (coptul legumelor, de exemplu),  goostomix.ro te îndeamnă să-ți procuri Thermomix care se ocupă de tot.

Sfaturi utile pentru zacuscă de vinete preparată cu Thermomix

Poți coace vinetele și ardeii capia direct la Thermomix. Nu ai nevoie de flacără deschisă și nu faci fum sau mizerie în bucătărie. Dacă vrei să pui zacusca de vinete preparată la Thermomix la borcane, sterilizează cu apă fierbinte recipientele și capacele înainte, toarnă zacusca fierbinte în ele, înfiletează capacele și așază borcanele cu gura în jos în interiorul unui prosop. Lasă borcanele așa 5-7 minute, întoarce-le în poziție normală și lasă-le să se răcească în interiorul prosopului înainte de a le depozita în debara.

Bonus: cumpără un Slow cooker de pe heinner.ro