Home » Știri » Care sunt secretele plantării lămâiului în ghiveci

Care sunt secretele plantării lămâiului în ghiveci

Violeta Badea / 05.06.2021, 14:50
Care sunt secretele plantării lămâiului în ghiveci

Îți plac plantele și ți-ai dori să te bucuri de prezența unui lămâi în ghiveci? Ei bine, multe persoane și-ar dori să obțină cele mai bune lămâi chiar la ele acasă. Aceste citrice sunt perfecte pentru a le folosi în diferite salate, în ceaiuri sau pentru a prepara cea mai bună limonadă acrișoară și plină de vitamine. În acest material vă vom dezvălui care sunt secretele plantării lămâiului în ghiveci.

Care sunt secretele plantării lămâiului în ghiveci

Îți plac lămâile? Ei bine, află că poți cultiva aceste plante chiar la tine acasă, dar trebuie să ai în vedere câteva aspecte. Lămâiul trebuie îngrijit pe tot parcursul anului, dar tot efortul îți va fi răsplătit. Primul lucru important este să îl cultivi în ghivece cât mai mari și să îl așezi într-un spațiu cât mai ferit de frigul de afară. Lămâiul are nevoie de multă căldură, fiind sensibil la temperaturi scăzute. Temperatura optimă este de aproximativ 16 sau 18 grade Celsius.

De asemenea, este foarte important să alegi un soi potrivit. Pe piață se găsesc două tipuri: acid și dulce. Soiul acid este cel mai popular la noi în țară și se găsește la orice pas, în timp ce soiul dulce este cultivat de grădinari ca fructe ornamentale. Trebuie să iei în calcul faptul că dezvoltarea lămâiului depinde foarte mult de mărimea ghiveciului. Bineînțeles, arborele nu va crește mai mult de un metru înalțime dacă este crescut într-un ghiveci, în casa. Specialiștii recomandă folosirea unui ghiveci cu un diametru de aproximativ 30 de centimetri.

Secretele plantarii lamaiului in ghiveci
Secretele plantarii lamaiului in ghiveci

Care este cel mai bun pământ pentru lămâi

Lămâiul este obișnuit cu clima și cu solul din părțile sudice. Pentru a compensa lipsa mediului coresounzător, alegerea solului potrivit este neapărat necesară. Specialiștii spun că cel mai bun pământ pentru lâmâi este unul bogat în nutrienţi şi humus, care nu reţine apa. Acest pământ poate fi obţinut chiar la noi acasă, iată un exemplu: se amestecă 45% bălegar fin, bine fermentat, de vacă, plus 45% pământ din câmp și 10% pământ de grădină. Pământul obținut este ideal pentru cultura de lămâi. Dacă doriți să obțineți fructe gustoase și sănătoase, atunci lămâiul trebuie hrănit în mod regulat. Are nevoie, la fel ca majoritatea citricelor, de azot, magneziu și fier.

De asemenea, trebuie să aveți în vedere că plantele vor crește și vor trebui mutate într-un ghiveci și mai mare. Procedura spune că trebuie să avem mare grijă pentru a nu deranja solul și rădăcinile. De asemenea, udarea plantei joacă un rol foarte important. Lămâiul trebuie udat în mod regulat, atunci când se află în faza de creștere.

Cea mai recomandată este apa de ploaie curată, dar şi apa de la robinet dacă nu conține foarte mult calcar. Lămâiul trebuie udat la fel ca pe celelalte plante din casă, adică lăsaţi pămantul din ghiveci sa se usuce puțin, adoi udați din nou. După un timp, lămâiul se taie pentru a reda un aspect plăcut și pentru a nu împiedica creșterea plantelor. Tot efortul acesta de a cultiva un lămâi va fi răsplătit pe măsură, deoarece florile acestui fruct emană un miros frumos și puternic de citrice, iar casa va fi parfumată în mod natural.