Home » Știri » Ce bacșiș se lasă dacă mergi în vacanță în Europa. Reguli nescrise pentru turiști

Ce bacșiș se lasă dacă mergi în vacanță în Europa. Reguli nescrise pentru turiști

Alexandru Cazacu / 15.07.2022, 12:06
Ce bacșiș se lasă dacă mergi în vacanță în Europa. Reguli nescrise pentru turiști

Cu siguranță nu de puține ori v-ați întrebat dacă ar trebui să lăsați bacșiș sau care ar fi suma potrivită. Astfel de întrebări apar, mai ales, atunci când suntem în străinătate și nu știm cum se procedează în locurile respective. Ei bine, dacă te afli în această situație, trebuie să știi că regulile nescrise ale bacșișului sunt asemănătoare în aproape toată Europa. Află în continuare ce bacșiș se lasă dacă mergi în vacanță în Europa.

Cât bacșiș să lași dacă mergi în vacanță în Europa

Nefiind obligatoriu, nu toată lumea lasă bacșiș, însă există mai multe situații în care este indicat să lăsați o mică sumă în plus la nota de plată. De menționat este faptul că, în Europa, prețurile afișate includ taxele suportate de comercianți, așa că aceștia nu se așteaptă să fie plătiți în plus.

Cu toate acestea, angajații din industria serviciilor se așteaptă să primească bacșiș. Ei bine, chiar și atunci când lăsăm ceva în plus, trebuie să ținem cont de calitatea serviciilor, dar și de banii de care dispunem. Acestea fiind spuse, haideți să vedem cât bacșiș se lasă în Europa.

Cât bacșiș să lași în restaurantele din Europa

De obicei, în majoritatea restaurantelor europene se lasă un bacșiș echivalent cu 5-10% din valoare notei de plată. În unele state europene, un procent de 10% ar putea fi considerat generos. În schimb, trebuie să lăsăm bacșiș atunci când am fost serviți la masă de un chelner sau un ospătar, nu și atunci când servim masa la un restaurant cu auto-servire.

Dacă ai decis să lăsați bacșiș în timp ce luați masa într-un restaurant din Europa, o regulă de bază ar fi să adăugați un euro sau doi pentru fiecare persoană din grupul celor care au servit masa. Totodată, este bine să înmânați bacșișul ospătarului, în loc să-l lăsați pe masă, altfel banii ar putea ajunge în buzunarul altor persoane.

Ce bacșiș se lasă în Europa
Ce bacșiș se lasă dacă mergi în vacanță în Europa

Bacșișul la hotelurile din Europa

Dacă te-ai cazat la un hotel din Europa și există un angajat al unității respective care să te ajute cu bagajele, o regulă de bază este să-i oferi acestuia câte un euro pentru fiecare bagaj cărat. Deși nu este obligatoriu, câțiva euro lăsați în cameră la checkout sunt o notă plăcută și o modalitate politicoasă de a mulțumi personalului de curățenie, potrivit celor de la autoeurope.com.

Cât bacșiș să lași la șoferi dacă mergi în vacanță în Europa

După cum bine știm, atunci când mergem cu un taxi, obiceiul este să rotunjim suma. Așadar, dacă sunteți într-o vacanță în Europa, iar prețul călătoriei a fost 15 euro, puteți lăsa 16 euro. În schimb, dacă cursa a fost una mai lungă, de 75 de euro să zicem, indicat ar fi să lăsăm șoferului 80 de euro.

Totuși, chiar și în această situație, bacșișul diferă de la caz la caz. Mai exact, dacă șoferul a luat-o pe scurtătură, ca să ajungeți mai repede la destinație, sau dacă v-a ajutat cu bagajele, atunci câțiva euro în plus vor fi apreciați. În schimb, dacă calitatea serviciilor a fost necorespunzătoare, nu trebuie să vă simțiți obligați să-i lăsați un bacșiș.