Home » Life & Style » Ce e bine să mănânci când te doare stomacul. 10 alimente permise

Ce e bine să mănânci când te doare stomacul. 10 alimente permise

Bucur Ioana / 13.10.2020, 10:03

Stilul de viață nesănătos, stresul, dieta neechilibrată, orele de somn insuficiente sunt doar câțiva dintre factorii ce pot duce la apariția și, dacă nu se iau măsurile corescpunzătoare, agravarea problemelor aparatului digestiv. Pentru a putea trece mai ușor peste episoadele dureroase, este bine să știm care sunt alimentele ce pot avea un efect benefic și care sunt cele de care trebuie să ne ferim. Iată ce ar trebui să mănânci când te doare stomacul.

Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt, atunci când te doare stomacul. Cele mai frecvente cauze

Aparatul digestiv este prima parte a organismului afectată de stilul de viață nesănătos, neechilibrat. Lista cauzelor apariției durerilor de stomac este foarte lungă, însă printre cele mai frecvente se numără: constipația, gazele, sindromul colonului iritabil, consumul alimentelor alterate, diferite alergii, ulcerul, intoleranța la lactoză, calculii biliari, pietrele la rinichi, hernia, un virus stomacal, crampele menstruale, apendicita, indigestia și refluxul gastric.

Atenție! Cu toate că, de cele mai multe ori, durerea de stomac nu trebuie să fie motiv de îngrijorare, există și situații în care poate fi un indiciu al unei afecțiuni grave. Iată câteva dintre simptomele care, dacă însoțesc durerea de stomac, ar trebui să vă trimită la doctor: febră, urinare dureroasă sau frecventă, vărsături, abdomen inflamat sau dacă durerea nu trece după câteva ore.

Ce e bine să mănânci când te doare stomacul. 10 alimente permise
Ce e bine să mănânci când te doare stomacul. 10 alimente permise

Ce e bine să mănânci când te doare stomacul. Top 10 alimente permise

Când te doare stomacul, în afară de anumite medicamente recomandate de medic sau farmacist, este indicat să respecți și câteva reguli alimentare. Bananele sunt ușor de digerat, nu irită stomacul, au un conținut bogat în fibre, fiind recomandate și în perioada de convalescență după episoadele diareice, datorită pectinei din compoziție.

Carnea roșie, carnea prăjită sau carnea prelucrată, principalele surse de proteine din dieta zilnică, nu sunt recomandate când te doare stomacul. Acestea pot fi înlocuite, fără probleme, cu ouă. În timpul episoadelor dureroase se recomandă și consumul alimentelor prebiotice, precum: cereale integrale, fructe cu coajă lemnoasă și semințele. Acestea joacă un rol important în procesul de înmulțire a bacteriilor intestinale „bune” din tractul gastro-intestinal. Iaurtul, pe care mulți îl evită tocmai din cauza disconfortului abdominal pe care îl provoacă – balonare – , rămâne pe lista alimentelor permise în timpul durerilor de stomac. Alegeți varianta simplă, ce conține culturi vii ce pot ajuta la restabilirea florei intestinale și pot ajuta digestia.

Orezul alb este și el recomandat când te doare stomacul. Trebuie precizat că, deși sunt considerate mai sănătoase, orezul brun, negru și sălbatic sunt sortimente mai greu de digerat. Când durerea de stomac este însoțită de diaree, orezul dar și toate celelalte alimente care conțin amidon sau sunt sărace în fibre, pot fi de un real ajutor.

Ce e bine să mănânci când te doare stomacul. 10 alimente permise
Ce e bine să mănânci când te doare stomacul. 10 alimente permise

Ce e bine să mănânci când te doare stomacul. Cartofii, cel mai bun aliat împotriva problemelor digestive, cu o condiție!

Bogați în amidon, potasiu și magneziu, cu un indice glicemic scăzut, cartofii sunt recomandați când te doare stomacul. Cu o singură condiție: în niciun caz prăjiți! Alegeți cartofii fierți, copți în coajă sau preparați la cuptor.

Compotul de mere este un alt aliment ce poate ajuta când te doare stomacul. În schimb, merele crude sunt mai greu de digerat, de aceea se recomandă consumul lor în formă de compot. Unul dintre fructele mai puțin cunoscute la noi în țară, papaya, poate avea un efect benefic în cazul durerilor de stomac. Îmbunătățește digestia și ne ajută tranzitul intestinal. Poate fi cumpărat și de la plafar, sub formă de enzime de papaya.

În mod surprinzător, și carnea se află pe lista alimentelor pe care le poți consuma când te doare stomacul. Trebuie doar să fie carne de pui sau curcan, preparată la grătar electric sau pe aragaz.