Home » Știri » Cea mai sigură metodă anti-îmbolnăvire. Recomandările prețioase ale unui cunoscut medic nutriționist

Cea mai sigură metodă anti-îmbolnăvire. Recomandările prețioase ale unui cunoscut medic nutriționist

Violeta Badea / 24.03.2021, 17:20
Cea mai sigură metodă anti-îmbolnăvire. Recomandările prețioase ale unui cunoscut medic nutriționist

Cea mai sigură metodă anti-îmbolnăvire. Recomandările prețioase ale unui cunoscut medic nutriționist. În ultimul an, un subiect este prezent pe buzele tuturor: igiena corporală, în special a mâinilor. Pandemia ne-a schimbat viața complet și ne-a dat mai multe lecții, iar una dintre învățăminte este să avem mai multă grijă de noi. Cunoscutul nutriționist, Mihaela Bilic, spune că igiena este cea mai sigură și simplă metodă pentru a nu ne îmbolnăvi.

Cea mai sigură metodă anti-îmbolnăvire

Igiena trebuie să fie prezentă în rutina oricărui om care vrea să aibă grijă de sine, de aspectul său, dar mai ales de sănătatea sa. Totuși, chiar și în acest secol, multă lume nu a luat-o în considerare și nu a înțeles care este scopul ei. Specialiștii atrag atenția că mâinile reprezintă cea mai expusă parte a corpului la germeni care pot produce îmbolnăviri.

De ce mâinile? Ei bine, pe parcursul zilei suntem nevoiți să atingem mai multe obiecte și să efectuăm diferite activități care, chiar dacă nu murdăresc mâinile, le pot contamina fără ca noi să sesizăm acest lucru. Germenii pot ajunge în organism foarte simplu, deoarece ne atingem frecvent nasul, ochii, gura sau alimentele pe care le consumăm.

„Igienă a fost și va fi un rezultat al convingerilor culturale, al intereselor economice și a ideologiilor politice dintr-o anumită epocă. Fiecare jalon al istoriei ei corespunde unui progres al științei sau unei descoperiri medicale ce ne-a mărit speranța de viață. Frontiera dintre sănătate și boală este foarte subțire, iar simpla igienă poate deveni o chestiune de viață și de moarte – dovadă sunt epidemiile și pandemiile ce au marcat istoria omenirii.”, a precizat Mihaela Bilic.

Igiena trebuie sa fie prezenta in rutina oricarui om
Igiena trebuie sa fie prezenta in rutina oricarui om

Recomandările prețioase ale unui cunoscut medic nutriționist

Igiena corporală este foarte importantă pentru sănătatea noastră, dar popoarele au conștientizat foarte târziu acest aspect. Astfel, abia în secolul al XVIII-lea în Germania se constată faptul că apa este indispensabilă, iar oamenii încep să facă băi în mare, să stea la aer și la soare ca metode ce pot scădea riscul de boală.

De-a lungul timpului, popoarele au trecut prin multe epidemii, iar oamenii au avut nevoie de mulți ani pentru a înțelege cât de importantă este igiena. Așa cum ne învățăm copiii să vorbească, să scrie, să aibă bune maniere, la fel trebuie să îi învățăm și regulile de bază ale igienei personale. Folosirea frecventă a apei și săpunului și spălarea corectă a mâinilor este una dintre lecțiile importante.

„Este interesant și trist deopotrivă să realizăm de câți ani a avut nevoie omenirea. Câte victime au trebuit să existe până când am înțeles cat de importantă este igiena. Cât de mult ne protejează un gest simplu cum este spălatul pe mâini cu apă și săpun.

La sfârșitul secolului XIX un medic vienez și-a pierdut cariera după ce a demonstrat că spălatul pe mâini în cazul chirurgilor scade spectaculos frecvența infecțiilor intraspitalicești. Reputația lui a fost prețul plătit pentru o noțiune revoluționară la acele vremuri: dezinfectarea mâinilor ca metodă de prevenire a bolilor.”, a mai scris medicul nutriționist, Mihaela Bilic, pe o rețea de socializare.