Home » Știri » Cel de-al doilea oraș din România care va avea metrou. Proiectul este estimat la aproximativ 1,2 miliarde de euro

Cel de-al doilea oraș din România care va avea metrou. Proiectul este estimat la aproximativ 1,2 miliarde de euro

Alexandru Cazacu / 06.09.2021, 14:26
Cel de-al doilea oraș din România care va avea metrou. Proiectul este estimat la aproximativ 1,2 miliarde de euro

Marile firme de construcții din România așteaptă cu nerăbdare începerea lucrărilor la metroul dintr-un mare oraș din țara noastră. Acest proiect este estimat la aproximativ 1,2 miliarde de lei. Hai să vedem care va fi al doilea oraș din România care va avea metrou.

Al doilea oraș din România care va avea metrou

Mai exact este vorba despre Cluj-Napoca, al doilea oraș din România care va avea un astfel de mijloc de transport în comun. După cum spuneam mai sus, cei mai mari constructori din țara noastră așteaptă acum să înceapă licitația pentru desemnarea companiilor care vor realiza infrastructura pentru noul metrou. Pentru noul proiect au fost alocați aproximativ 1,2 miliarde de euro, scrie zf.ro.

”Vă comunicăm faptul că contractorul lu­crărilor pentru construcția metroului din Cluj-Napoca se va desemna prin procedură de achiziție publică. Astfel, se estimează că pro­cedura se va finaliza prin semnarea con­tractului până în luna decembrie 2022“, a spus reprezentantul biroului mass-me­dia al Primăriei din Cluj-Napoca, Iulia Perşa, pentru Ziarul Financiar.

Deocamdată, acum se elaborează Pla­nul Urbanistic Zonal și se stabilesc indicatorii tehnico-economici. Ulterior, toate aceste elemente vor fi transmise spre aprobare gu­ver­nului. În ceea ce privește finanțarea noului proiect, potrivit reprezentanților Primăriei Cluj-Napoca, aceasta va fi asigurată din fonduri europene, locale, naționale sau prin parteneriat public-privat.

Valoarea proiectului este de aproape 5,7 miliarde de lei

Proiectul este inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență, prin care este prevăzută alocarea unei sume de 310 milioane de euro pentru realizarea metroului din Cluj-Napoca. Însă acești bani reprezintă doar un sfert din suma necesară. Până în 2029, toate cele 19 stații de metrou ar trebui să fie finalizate.

Potrivit Notei de fundamentare semnată de Ministerul Transporturilor, ”valoarea totală a proiectului de investiții este de 5.669.949.835 lei, inclusiv TVA. Durata de realizare (execuție) a proiectului de investiții este de 84 de luni“.

Așadar, dacă se respectă termenul menționat de 84 de luni, adică 7 ani, iar lucrările la metroul din Cluj vor începe în 2023, acestea ar trebui să fie finalizate prin 2029. Pe de altă parte, lucrările la cele zece stații de metrou din Drumul Taberei au durat nu mai puțin de nouă ani.

Clujul ar putea fi al doilea oraș din România care va avea metrou
Clujul ar putea fi al doilea oraș din România care va avea metrou

”Metroul va asigura locuri de muncă bine plătite”

După cum spune chiar primarul Emil Boc, metroul va fi mai mult decât un mijloc de transport în comun. Mai exact, acesta va face conexiunea între mai multe puncte importante din oraș, iar acest lucru va duce la face ca în Cluj-Napoca să existe locuri de muncă bine plătite. De asemenea, edilul mai susține că acest proiect va ajuta la dezvoltarea întregii zone metropolitane a Clujului.

”Este un proiect care pregătește viitorul Clujului, pregătește de asemenea conexiunea cu Spitalul Regional de Urgență care se va construi și de asemenea, pregătește conectivitatea cu gara și aeroportul din Cluj-Napoca prin integrarea proiectului cu trenul metropolitan. Celelalte două proiecte pe care le avem în derulare, centura metropolitană, conectivitatea Clujului la autostradă, vor asigura pe termen lung locuri de muncă bine plătite la Cluj”, a declarat Emil Boc, potrivit digi24.ro.