Home » Știri » Cele mai mari avioane din lume. Câți pasageri pot călători cu Airbus A380

Cele mai mari avioane din lume. Câți pasageri pot călători cu Airbus A380

Burghelea Cătălina / 17.08.2021, 14:05

Servicii impecabile, multe motoare și dimensiuni cât un teren de fotbal: este incredibil cum avioanele continuă să fascineze pe oricine din momentul în care decolează de la sol. Zborul cu avionul nu încetează niciodată să ne uimească, iar spectacolul de la înălțime devine și mai interesant atunci când aeronavele sunt mai lungi decât piscinele olimpice, mai grele decât cele mai mari tancuri din lume și mai înalte decât clădirile cu 5 etaje. Iată cele mai mari avioane din lume care zboară astăzi.

Cel mai mare avion din lume #1: Antonov An-225 Mriya

Antonov An-225 este considerat cel mai mare și mai greu avion din lume, cu o greutate maximă la decolare de 710 tone. În 2020, aeronava s-a alăturat luptei globale împotriva COVID-19 , când a ajutat la livrarea de provizii țărilor din întreaga lume ale căror resurse au fost afectate de pandemie.

#2: Aero Spacelines Super Guppy

Avionul Aero Spacelines Super Guppy este folosit doat de NASA. Agenția spațială americană găsește dimensiunile lui Guppy perfecte pentru transportul componentelor navelor spațiale și ale rachetelor.

Primul Super Guppy a fost construit dintr-un fuzelaj cu baloane preluat de pe un Boeing C-97 Stratofreighter, care a zburat pentru prima dată în 1965. Avionul de marfă a fost în mare parte înlocuit de Airbus Beluga, dar atâta timp cât NASA încă are o utilizare pentru Super Guppy, aeronava va continua să ajute oamenii să iasă în Spațiu.

#3: Lockheed C-5 Galaxy

Cu o capacitate de aproape 135 de tone, C-5 Galaxy este cea mai mare aeronavă a armatei SUA. Forțele aeriene au anunțat că reactivează avionul în mai 2017.

C-5 are suficient spațiu pentru a transporta două tancuri M1 Abrams, 16 Humvees, trei Black Hawks sau o varietate de alte vehicule. Fără încărcătură, C-5 poate zbura până la 11265 km fără a realimenta.

#4: Boeing 747 Dreamlifter

În anii 2000, Boeing a realizat că are nevoie de un avion de marfă cu o cantitate enormă de depozitare pentru a transporta componente pentru 787 Dreamliner, care are piese fabricate în întreaga lume. Soluția a fost să-și fabrice un super avion, Boeing 747 Dreamlifter.

La 65.000 de metri cubi, Dreamlifter are cea mai mare cală de mărfuri din lume, capabilă să transporte de trei ori volumul unui transportator de marfă 747-400F.

#5: Antonov An-124 Ruslan

Iată un alt monstru proiectat și construit de Biroul de Design Antonov. O-124 Ruslan, operat de Forțele Aeriene Ruse, este cea mai mare aeronavă militară din lume. Timp de aproape 30 de ani de la introducerea sa în 1984, An-124 a fost cea mai mare și mai grea aeronavă de marfă din lume. 747-8F a depășit An-124 în anul 2011. Acest avion poate transporta chiar mai mult decât Galaxy C-5, deși autonomia sa nu este la fel de lungă.

#6: Boeing B-52 Stratofortress

B-52 Stratofortress poate transporta arme în valoare de 70.000 de lire sterline și bombe nucleare. Deși aeronava gigantică datează de șase decenii, tehnologia sa este în continuă evoluție, deoarece Forțele Aeriene americane intenționează să echipeze B-52 cu racheta Long Range Stand Off, o rachetă de croazieră.

#7: Airbus Beluga

Airbus A300-600 Super Transporter, denumit în mod obișnuit Beluga, a fost special conceput pentru a transporta piese mari și incomode de aeronave, similar cu Dreamlifter. Diferite părți ale aeronavei au fost proiectate și construite de inginerii Airbus din toată Europa, în țări precum Marea Britanie, Germania, Franța și Spania.

#8. Airbus A380

Airbus A380-800 este cel mai mare avion de pasageri fabricat vreodată. Are 850 de locuri. Zboară unele dintre cele mai lungi rute în jurul Pământului.

Airbus A380 este considerat „autobuzul zburător” al lumii, cu cele mai multe călătorii decât orice alt avion din istorie.