Home » Știri » Cine au fost de fapt Magii de la Răsărit, menționați în Biblie. 10 curiozități

Cine au fost de fapt Magii de la Răsărit, menționați în Biblie. 10 curiozități

Manolică Anca / 06.01.2022, 11:16
Cine au fost de fapt Magii de la Răsărit, menționați în Biblie. 10 curiozități

Ziua de 6 ianuarie este una extrem de importantă pentru creștinii din toată lumea. În timp ce ortodocșii sărbătoresc Boboteaza, ziua în care a fost botezat Iisus Hristos în apa Iordanului, de către Sfântul Ioan Botezătorul, ziua aceasta la catolici se numește Epifania. Aceasta are legătură cu Magii de la Răsărit și există un întreg ritual în jurul acesteia. Află câteva curiozități.

Cine au fost Magii de la Răsărit

În fiecare an, pe 6 ianuarie, Biserica Catolică celebrează sărbătoarea Epifaniei. Este pasajul Evangheliei în care Magii de la Răsărit urmează o stea până la Betleem pentru a-l onora pe nou-născutul Iisus. Din punct de vedere etimologic, cuvântul „epifanie” înseamnă „manifestare” și, în ceea ce-l privește pe Iisus, corespunde momentelor în care EL se „manifestă” sau se „dezvăluie” lumii.

Sărbătorile asociate cu acest eveniment variază de la o țară la alta. În unele locuri cu tradiție catolică, se obișnuiește să se ofere cadouri și să se pregătească dulciuri speciale. În Spania și America Latină ziua este numită El Dia de los Reyes (Ziua celor Trei Regi). Aceasta este la fel de importantă ca ziua de Crăciun, pentru că cei mici găsesc cadouri aduse de cei trei magi.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Așa cum se lasă biscuiți pentru Moș Crăciun în seara de Ajun, cu o seară înainte de El Día de los Reyes, copiii lasă băuturi pentru cei trei regi. De asemenea, pe 6 ianuarie se organizează o mulțime de parade, îndeosebi pentru copii. Personajele mitice refac drumul parcurs de regi până la Bethleem. Această tradiție amintește de momentul în care Magii de la Răsărit au oferit aur, smirnă şi tămâie pruncului Iisus.

El Día de los Reyes pe străzile din Madrid
El Día de los Reyes pe străzile din Madrid

Curiozități despre cei trei Magi

Cu această ocazie, îți vom prezenta câteva lucruri interesante despre Magii de la Răsărit pe care poate nu le știai:

1. Prezența în Biblie

Dintre textele pe care Biserica Catolică le consideră autentice și sacre, adică cele canonice, doar Evanghelia după Sfântul Matei îi menționează pe magi. O face pe scurt, relatând sosirea lor la Ierusalim pentru a se închina „Regelui iudeilor care tocmai se născuse”.

De asemenea, el le menționează pentru a povesti cum Irod le-a folosit pentru a încerca să-l găsească pe Iisus. Alte tradiții creștine, precum Evanghelia copilăriei din secolul al II-lea, oferă detalii suplimentare, cum ar fi faptul că regii au fost însoțiți în călătoria lor de trei legiuni: persani, babilonieni și asiatici.

2. Nu se spune despre ei că sunt regi

Biblia nu vorbește despre ei ca fiind regi, ci ca despre magi. În ceea ce privește denumirea de magi, nu trebuie să uităm că în cartea sfântă este pedepsită magia, deci prezența în fața lui Iisus a unor oameni care o practicau este admisă, deoarece magi în limba greacă înseamnă și „înțelept sau om al cunoașterii”.

3. Câți magi au fost, de fapt

Adevărul este că Evanghelia nu spune exact câți au fost. Există tradiții care sugerează că ar fi fost șapte sau doisprezece, ca la armeni. Cu toate acestea, s-a stabilit că au fost trei, deoarece darurile pentru Mesia au fost trei: aur, smirnă și tămâie. Teologul Origen le-a atribuit acest număr în secolul al IV-lea, iar în secolul al V-lea Papa Leon I a stabilit oficial acest număr pentru întreaga creștinătate.

4. De unde vine numele lor?

Nici acest lucru nu apare în Biblie. Primele referințe se găsesc în două texte din secolul al V-lea, care îi numesc Melichior, Gathaspa și Bithisarea și Melkon, Gaspard și Balthazar. Pe de altă parte, un mozaic din secolul al VI-lea din Biserica San Apolinar Nuovo din Ravenna (Italia) îi prezintă pe cei trei regi și, deasupra capetelor lor, numele pe care le cunoaștem cu toții astăzi: Melchior, Gaspar și Balthazar.

5. Interpretări diferite

Există diferite teorii cu privire la cei Trei Magi. Unii susțin că ele reprezintă cele trei continente cunoscute atunci: Europa, Africa și Asia. Alții spun că ar fi fost preoți persani sau chiar medici babilonieni.

În cele din urmă, există cei care susțin că personajele magilor au avut mai degrabă o funcție de prozelitism, încercând să convingă oamenii să se convertească la creștinism, într-o perioadă în care existau mai multe convertiri printre păgâni decât printre evrei.

6. De ce pe 6 ianuarie

În principiu, Epifania a fost sărbătorită în această zi, deși în alte culturi, 6 ianuarie era deja o sărbătoare asociată cu solstițiul de iarnă. În secolul al V-lea, această dată a fost identificată cu Adorația Magilor, iar cuvântul epifanie a ajuns să desemneze și acest episod al ritului catolic.

7. Originile Roscón de Reyes

Se crede că își are originea în Roma Antică, în timpul festivităților Saturnalia sau Saturnalia, când romanii sărbătoreau faptul că zilele se lungesc. În aceste zile, se obișnuia să se distribuie prăjituri rotunde din smochine, curmale sau miere cu o fasole în interior, printre clasele de jos. Sclavul care era suficient de norocos să o găsească era numit „regele regilor” pentru o perioadă limitată de timp și primea tot felul de favoruri și confort.

Roscón de Reyes
Roscón de Reyes

8. Cavalcadele
Prima Cavalcadă (plimbare pe cal) a celor Trei Regi a avut loc la Barcelona în 1855. Este, prin urmare, un obicei relativ recent. Este sărbătorit în fiecare an în seara zilei de 5 ianuarie în Spania, Andorra, Republica Cehă, Polonia și în unele orașe din Portugalia și Mexic.

9. Cavalcadele Magilor

Aceasta este una dintre cele mai curioase tradiții. Mai multe plute alegorice cu personaje fictive defilează pe străzile principale ale orașelor, lăsând cadouri și dulciuri celor mici.

În timpul colonizării spaniole, în Cuba, Santo Domingo, Puerto Rico, Mexic, Uruguay, Chile și Paraguay, 6 ianuarie era o zi liberă pentru sclavii africani, care ieșeau pe străzi pentru a dansa. Acesta este motivul pentru care această dată este încă comemorată în unele părți ale Americii sub numele de Pascua de los Negros sau Ziua Sfântului Balthazar.

10. A existat un al patrulea Mag?

Unii oameni cred că a existat un al patrulea Înțelept: Artaban. Potrivit unor legende, acesta s-a oprit pe drum pentru a îngriji un bătrân pe moarte. Drept urmare, a ajuns cu întârziere în Iudeea și, drept pedeapsă, a fost închis și întemnițat timp de treizeci de ani în palatul din Ierusalim, potrivit muyinteresante.es.

Informatii

Adresa : București, Str. Gramont 38

Email : redactiei@stiridinlume.ro

Publicitate NEXT LEVEL EVENTS

E-mail: lucian.morteanu@nextlevelevents.ro

Telefon 0726 363 128