Home » Știri » Cine au fost Sfinții Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu și unde se află chiliile lor

Cine au fost Sfinții Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu și unde se află chiliile lor

Manolică Anca / 05.10.2021, 12:17
Cine au fost Sfinții Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu și unde se află chiliile lor

Calendar creștin ortodox, 5 octombrie 2021 – sărbătoare cu cruce neagră. În acestă zi, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfinții Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu. Cine au fost aceștia și unde pot să văzute chiliile lor.

Sfinții Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu

Muntele Cozia din judeţul Vâlcea a dat naștere multor legende. A atras numeroşi sihaştri care și-au găsit o casă aici, departe de agitație. Postul şi rugăciunea le-au îndrumat pașii spre aceste locuri, unde și-au construit bordeie, după care şi-au creat chilii în stânca muntelui. Aceasta este şi povestea celor doi sfinţi cuvioşi Daniil şi Misail care au trăit la Mănăstirea Turnu. În colţul de rai de la poalele muntelui Cozia, stau drept mărutie a crediței celor doi chiliile lor.

Cuviosul Daniil a fost un bun cunoscător al Sfintei Scripturi şi al învăţăturilor Sfinţilor Părinţi. El a ales să se călugărească la Mănăstirea Cozia, apoi a fost învrednicit cu harul preoţiei. Printre cei care veneau și se mărturiseau lui era și Misail, cel care i-a devenit mai apoi ucenic duhovnicesc.

Au decis să se retragă în inima munților

La o vreme, din dragoste puternică dumnezeiască și dorința de împlinire, cei doi au decis să abandoneze viaţa de obşte şi să meargă, cu binecuvântarea starețului, în pustnicie. Astfel, s-au retras dincolo de „Turnul lui Traian”,  bastionul de veghe roman de pe Valea Oltului, în inima Muntelui Cozia, unde şi-au săpat chilii în stâncă lângă niște izvoare de apă.

Chiliile sfinților Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu
Chiliile sfinților Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu

Odată cu scurgerea timpului, în jurul lor s-a adunat o mică obşte de fraţi care se rugau mult, ţineau post şi citeau. Pri urmare, Daniil şi Misail le-au ridicat un lăcaș de lemn unde să se poată ruga în liniște, în cinstea Intrării în biserică a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Cuviosul Daniil devenise duhovnicul tuturor pustnicilor din împrejurimi, la el spovedindu-se, conform tradiţiei, şi Sfinţii Sihaştri Neofit şi Meletie de la Stânișoara. Aproape de sfârşitul vieţii, acesta a dat părinţilor care se nevoiau acolo rânduieli de viaţă pustnicească, după care le-a pus povăţuitor în locul său pe Cuviosul Misail.

Moaștele lor au fost așezate la temelia altarului mănăstirii Turnu

Ambii au trecut la cele sfinte în prima jumătate a veacului al XVII-lea, fiind îngropaţi lângă altarul bisericuţei construite de ei. În 1676, când Mitropolitul Varlaam al Ţării Româneşti a construit la schit o nouă biserică, de piatră, el a pus sfintele moaşte ale Cuvioşilor Daniil şi Misail la temelia altarului bisericii celei noi.

Mănăstirea Turnu
Mănăstirea Turnu

Chiliile din curtea Mănăstirii Turnu atrag an de an o mulțime de credincioşi care le vizitează, se roagă şi aprind o lumânare. Şi aici, în timp ce se urcă treptele de piatră, putem avea parte de o lecţie de credinţă. Se poate aluneca foarte ușor sau lovi cu capul de pragul de sus într-un moment de neatenție.

„Se spune că Sfinții Cuvioși Daniil și Misail au trăit aici în cele două chilii 20 de ani. Primul în cea din dreapta, iar al doilea în cea din stânga. Când a zidit biserica schitului, Mitropolitul Varlaam le-a așezat osemintele la temelia ei, în dreptul sfântului altar.

O piatră încastrată în zid, scrisă în chirilică, face referire la „Daniil duhovnicul”. Iar noi simțim ajutorul acestor sfinți tot timpul. Ei sunt ocrotitorii mănăstirii noastre”, a spus părintele Nectarie, potrivit evenimentvalcean.ro.