Home » Știri » Cum ne poate afecta siliconul din implanturile mamare. Pericolul e mai mare decât ne-am imaginat

Cum ne poate afecta siliconul din implanturile mamare. Pericolul e mai mare decât ne-am imaginat

Violeta Badea / 11.02.2021, 10:49
Cum ne poate afecta siliconul din implanturile mamare. Pericolul e mai mare decât ne-am imaginat

Cum ne poate afecta siliconul din implanturile mamare. Pericolul e mai mare decât ne-am imaginat. Tot mai multe doamne și domnișoare apelează la operatia de implant de silicon mamar.  Procedura este una banală, printre cele mai ușoare, nu doare și recuperarea se face rapid. Însă, pericolul începe abia apoi. În acest articol veți afla cum ne poate afecta siliconul din implanturile mamare. Ce arată ultimele studii.

Cum ne poate afecta siliconul din implanturile mamare

În ziua de astăzi, implanturile de silicon mamar se numără printre cele mai des întâlnite și solicitate intervenții chirurgicale de natură estetică. Părerile sunt împărțite: unii sunt pro, alții sunt contra. Însă, toți sunt de părere că este o intervenție riscantă pe care trebuie să ți-o asumi. În ciuda faptului că lumea medicală a evoluat o asemenea decizie nu-i uşoară nici în ziua de azi, deoarece anumite implanturi, cum sunt cele cu suprafaţă texturată, pot cauza cancer.

Ultimul studiu făcut de specialiștii de la Universitatea Radboud au demonstrat că probleme pot apărea chiar și atunci când nu te aștepți. Moleculele de silicon din implanturile mamare ar putea declanșa un proces în celulele umane care ar putea duce la deces, potrivit acestui studiu.

 „Totuși, rămân în continuare multe întrebări despre efectele implanturilor mamare din silicon asupra sănătății. Este nevoie urgent de mai multă cercetare”, a declarat Ger Pruijn, profesor de chimie biomoleculară la Universitatea Radboud, citat de medicalxpress.com.

Reacțiile adverse ale implanturilor mamare cu silicon au fost dezbătute de mii de ori de-a lungul timpului, tocmai de aceea unii nici nu vor să audă de așa ceva. Printre reacțiile adverse dovedite se numără: oboseala severă, febră, dureri musculare și probleme de concentrare. În ceea ce privește efectul pe care moleculele de silicon le pot avea asupra celulelor umane, nu există încă dovezi sau cazuri concrete.

Din implanturile mamare ies molecule de silicon care migreaza in corp prin fluxul sanguin si prin sistemul limfatic
Din implanturile mamare ies molecule de silicon care migreaza in corp prin fluxul sanguin si prin sistemul limfatic

Ce efect are siliconul asupra celulelor umane

Un lucru dovedit este că din implanturile mamare ies molecule de silicon care migrează în corp prin fluxul sanguin și prin sistemul limfatic. Acest lucru este descoperit din anul 2016 când s-au făcut anumite cercetări, însă nu s-a aflat și ce efecte au aceste molecule de silicon. Specialiștii de la Universitatea Radboud au efectuat anumite experimente care au demonstrat că moleculele de silicon ar declanșat un proces care a dus la moarte celulară.

„Am observat similarități cu moartea celulară programată. Acesta este un proces natural numit apoptoză, care are un rol important în eliminarea celulelor din corp. Acest efect pare să depindă de doza de silicon și de mărimea moleculelor de silicon. Efectul este mai puternic atunci când este vorba de o moleculă mai mică”, a detaliat Ger Pruijn.

Siliconul din impanturi provoacă moartea celulelor

Cercetătorii au realizat acest experiment prin adăugarea unor molecule mici de silicon la trei tipuri diferite de celule umane. Iată ce s-a descoperit.

 „O celulă a fost mai sensibilă la efectul siliconului față de celelalte două. Acest lucru sugerează că sensibilitatea celulelor umane la silicon variază”, a adăugat profesorul de chimie.

Aceste efecte descoperite de specialiști au dus la alte întrebări. De exemplu, nu se știe încă dacă aceste schimbări ar putea provoca un răspuns autoimun. Acest lucru ar putea explica reacțiile adverse la implanturi.