Home » Știri » Cum și când se va sfârși pandemia în România. Explicațiile medicului Adrian Marinescu

Cum și când se va sfârși pandemia în România. Explicațiile medicului Adrian Marinescu

Alexandru Cazacu / 01.04.2021, 13:32
Cum și când se va sfârși pandemia în România. Explicațiile medicului Adrian Marinescu

Directorul medical al Institutului ”Matei Balș” din Capitală, medicul Adrian Marinescu a vorbit la Digi 24 despre sfârșitul pandemiei de coronavirus. Cum și când crede specialistul că vom scăpa de virusul ucigaș veți afla în continuarea materialului.

Cum și când se va sfârși pandemia în România. Ce spune medicul Adrian Marinescu

Doctorul Adrian Marinescu este de părere că ultimele date de la Centrul pentru Controlul Bolilor din Statele Unite, care arată că persoanele care s-au imunizat nu se îmbolnăvesc și nu transmit virusul sunt veștile de care aveam nevoie în aceste momente. Deși toată lumea lumea așteptă vești bune în ceea ce privește sfârșitul pandemiei, medicul infecționist transmite că acest lucru va mai dura o perioadă și recomandă păstrarea unor măsuri de precauție.

De asemenea, directorul medical al Institutului ”Matei Balș” susține că pandemia va lua la început forma unor focare de regiuni și focare izolate, iar apoi ar putea dispărea. Însă pentru ca acest lucru să se întâmple, populația trebuie să știe că vaccinarea și regulile de protecție sunt foarte importante.

”Pandemia nu se închide precum o ușă, dar vrem să o închidem într-un timp rezonabil, pas cu pas. Și atunci, am nevoie să mă vaccinez și am nevoie de măsurile de prevenție pentru ca virusul să dispară ușor-ușor din circulație.

Este ceea ce-mi trebuie ca să pot să rezolv pandemia într-un interval de timp – n-o să-l precizăm de-acum, că e greu de spus, dar după părerea mea, pandemia se va închide transformând-o în focare de regiune sau în focare izolate și lucrul acesta va însemna o perioadă mai lungă de timp”, a spus Adrian Marinescu la Digi24.

Ce înseamnă încheierea pandemiei

Potrivit medicului Adrian Marinescu, măsurile de relaxare vor reveni atunci când cel puțin 70% din populația lumii va fi imunizată. Totodată specialistul spune că sfârșitul pandemiei nu este același lucru cu dispariția infecției. Așadar, în unele zone ar mai putea fi cazuri, chiar dacă o mare parte din oameni nu vor mai fi în pericol.

”Când mă refer că se va închide mă refer la faptul că imunizarea va fi la nivel de masă și probabil că 70 la sută din populația globului va fi imunizată și atunci clar că măsurile de relaxare vor veni. Când mă refer la regiuni, e posibil ca la un moment dat pandemia să spunem că s-a închis, dar să fie anumite regiuni unde o să mai avem cazuri.

Lucrurile nu se pot închide dintr-odată. Altfel spus, închiderea pandemiei nu înseamnă că dispare infecția SARS-CoV-2. Facem diferența între a mai exista virusul și a fi pandemie. La un moment dat, cu siguranță nu va mai fi nevoie să purtăm mască”, a explicat dr. Adrian Marinescu.

Cum și când se va sfârși pandemia în România. Ce spune dr. Adrian Marinescu
Cum și când se va sfârși pandemia în România. Ce spune dr. Adrian Marinescu

”Vor urma două luni cu multe cazuri”

Dr. Adrian Marinescu trage un semnal de alarmă cu privire la perioada următoare. Cu toate acestea, începând din toamna acestui an s-ar putea ca situația să fie mai echilibrată. Se pare că nu se știe momentul în care vom renunța la masca de protecție, însă oamenii se pot aștepta la măsuri de relaxare treptate.

”Următoarele două luni vor fi cu multe cazuri. Cam două luni o să fie grele de-acum. Nu m-aș gândi că e vorba de un vârf sau de un platou, m-aș gândi că sunt două luni cu presiune mare la nivelul spitalelor și mă aștept ca undeva după aceste două luni lucrurile să se așeze treptat și în momentul în care se termină vara, să fie în mod categoric mai bine decât acum”, a adăugat medicul, potrivit sursei citate.