Home » Știri » Cum și în ce condiții vor putea să învețe femeile din Afganistan. Afganii fac precizări importante

Cum și în ce condiții vor putea să învețe femeile din Afganistan. Afganii fac precizări importante

Cojocaru Cristian / 13.09.2021, 17:26
Cum și în ce condiții vor putea să învețe femeile din Afganistan. Afganii fac precizări importante

Femeile din Afganistan pot continua să învețe în universități, inclusiv la nivel postuniversitar, însă cu respectarea unor condiții foarte stricte. Noul ministru al învățământului superior al guvernului taliban a venit cu anunțul în data de 12 septembrie 2021.

Femeile din Afganistan vor putea să învețe în continuare

Femeile din Afganista vor putea continua studiile doar că sălile de clasă vor fi separate de sex, iar îmbrăcămintea islamică este obligatorie, după cum a afirmat duminică, noul ministru al învățământului superior al guvernului taliban. Anunțul a venit atunci când un oficial taliban a declarat că ministrul de externe al Qatarului a sosit în capitala afgană Kabul, cel mai înalt vizitator de când talibanii și-au anunțat cabinetul interimar. Nu au existat confirmări imediate ale vizitei de către oficialii din Qatar.

Duminică mai devreme, ministrul învățământului superior, Abdul Baqi Haqqani, a prezentat noile politici la o conferință de presă, la câteva zile după ce noii conducători ai Afganistanului au format un guvern exclusiv masculin. Sâmbătă, talibanii își ridicaseră drapelul deasupra palatului prezidențial, semnalând începerea lucrărilor noului guvern.

Lumea a urmărit cu atenție pentru a vedea în ce măsură talibanii ar putea acționa diferit față de prima dată la putere, la sfârșitul anilor ’90. În acea epocă, fetelor și femeilor li s-a refuzat dreptul la educație și au fost excluse din viața publică. Talibanii au sugerat că s-au schimbat, inclusiv în atitudinea lor față de femei. Cu toate acestea, femeilor li s-a interzis sportul, iar talibanii au folosit violența în ultimele zile împotriva femeilor care protestează, care cer drepturi egale.

Haqqani a spus că talibanii nu vor să întoarcă ceasul cu 20 de ani în urmă, spunând că: „Vom începe să construim pe ceea ce există astăzi”. Cu toate acestea, studentele se vor confrunta cu restricții, inclusiv un cod vestimentar obligatoriu. Haqqani a spus că hijab-urile vor fi obligatorii, dar nu a specificat dacă acest lucru însemna eșarfe obligatorii sau, de asemenea, acoperirea feței în mod obligatoriu.

”Nu vom permite băieților și fetelor să studieze împreună. Nu vom permite coeducarea”, a spus el.

femeile afganistan învețe
Talibanii au impus ca femeile sa invete separat de barbati in universitati

Materiile predate în universități vor fi revizuite

Haqqani a spus că subiectele predate vor fi, de asemenea, revizuite. Deși nu a elaborat detalii, el a spus că dorește ca absolvenții universităților din Afganistan să fie competitive cu absolvenții universitari din regiune și din restul lumii. Talibanii, care subscriu la o interpretare strictă a islamului, au interzis muzica și arta în timpul trecutului lor la putere. De această dată, televiziunea a rămas și canalele de știri încă prezintă femei prezentatoare, dar mesajele talibane au fost destul de neclare.

Într-un interviu acordat popularului TOLO News din Afganistan, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Syed Zekrullah Hashmi, a spus săptămâna trecută că femeile ar trebui să nască și să crească copii. În timp ce talibanii nu au exclus participarea eventuală a femeilor la guvern, purtătorul de cuvânt a spus că ”nu este necesar ca femeile să fie în cabinet”.

Talibanii au preluat puterea pe 15 august, ziua în care au pășit în Kabul după ce au capturat provinciile periferice într-o campanie militară rapidă. Au promis inițial incluziune și o amnistie generală pentru foștii lor adversari, dar mulți afgani rămân profund temători de noii conducători. Oficialii talibanilor au bătut jurnaliști afgani, au dispersat violent protestele femeilor și au format un guvern exclusiv masculin, deși au spus inițial că vor invita o reprezentare mai largă.

Noua politică de învățământ superior indică o schimbare față de practica acceptată înainte de preluarea talibanilor. În universități, bărbații și femeile studiau unul lângă altul, iar studentele nu au trebuit să respecte un cod vestimentar. Cu toate acestea, marea majoritate a studentelor au optat să poarte eșarfe în conformitate cu tradiția.

În licee, băieții și fetele învățau separat, chiar înainte ca talibanii să ajungă la putere. În licee, fetele trebuiau să poarte tunici care ajungeau până la genunchi și eșarfe albe, iar blugii, machiajul și bijuteriile nu erau permise.