Home » Știri » De ce talibanii nu pot cuceri Panjshir. Ce se află de fapt în această provincie din Afganistan

De ce talibanii nu pot cuceri Panjshir. Ce se află de fapt în această provincie din Afganistan

Toader Mihai / 06.10.2021, 23:20
De ce talibanii nu pot cuceri Panjshir. Ce se află de fapt în această provincie din Afganistan

Deși au reușit să cucerească capitala Afganistanului, se pare că talibanii nu pot cuceri provincia Panjshir, aceasta fiind o zonă strategică importantă. Ce se află în această provincie din Afganistan și care este motivul pentru care talibanii nu pot să o cucerească, veți afla în continuarea acestui articol.

De ce talibanii nu pot cuceri Panjshir

Frontul Național de Rezistență din Afganistan (NRF) este o alianță militară împotriva talibanilor, care nu cu mult timp în urmă a înființat un guvern paralel ca răspuns la preluarea puterii în Afganistan de către talibani. Conform declarațiilor lui Ali Maisam Nazary, directorul relațiilor externe al NRF, talibanii nu au reușit să cucerească regiunea Panjshir din nord-estul Afganistanului și că rezistența continuă. Totodată, Nazari susține că NRF controlează  mai bine de jumătate din Panjshir, chiar dacă talibanii susțin contrariul.

Totodată, Ali Maisam Nazary a precizat faptul că Ahmad Massoud, liderul NRF se află încă pe teritoriul Afganistanului și nu intenționează să părăsească țara până când nu va obține eliberarea poporului afgan, iar forțele talibane vor fi învinse. Liderul Frontului Național de Rezistență din Afganistan este fiul fostului ministru al apărării, Ahmad Shah Massoud.

”Talibanii nu pot reprezenta poporul din Afganistan, iar oamenii din Afganistan nu vor ca talibanii să-i reprezinte”, a declarat Nazary pentru France 24.

După cum am menționat și anterior, regiunea Panjshir este foarte importantă din punct de vedere strategic, iar rebelii afgani și-au pregătit contra-ofensiva. La 6 septembrie, talibanii au susținut că au preluat controlul asupra provinciei Panjshir, de la nord de capitala Kabul. Provincia cu 173 de mii de locuitori a fost ultima destinație a forțelor anti-talibane din țară și pare să rămână așa.

De ce talibanii nu pot cuceri Panjshir. Ce se află de fapt în această zonă din Afganistan
De ce talibanii nu pot cuceri Panjshir. Ce se află de fapt în această zonă din Afganistan

Ce se află de fapt în această provincie din Afganistan

În Afganistan, toate privirile sunt îndreptate spre muntele văii Panjshir din nord-estul țării, pe care talibanii au anunțat anterior că au reușit să o cucerească. După ce talibanii au străbătut țara în primele două săptămâni ale lunii august, numeroși foști militari afgani s-au alăturat miilor de luptători locali în rezistența din Panjshir și au luat cu ei arme și muniții. De asemenea, în Valea Panjshir, terenul este dificil pentru străini, mai ales din cauza trăsăturilor sale topografice, cu chei înguste între munți înalți abrupți și având doar câteva puncte de intrare.

Această regiune fertilă este recunoscută pentru calitatea fructelor sale locale. Deși este văzută ca un paradis de localnici, cei care au încercat să o cucerească au dat aici de un adevărat ”iad”. Nici măcar Uniunea Sovietică nu a reușit să cucerească Valea Panjshir, în timpul ocupației sale din Afganistan (1979 – 1989), mai arată sursa citată.

După cum am menționat mai sus, Ahmad Shah Massoud este tatăl liderului NRF și tot el a fost cel care a reușit în regiunea Panjshir să facă forțelor invadatoare ale armatei sovietice, cât și guvernului taliban. În perioada 1996 – 2001, talibanii au mai condus Afganistanul, iar lupta din valea Panjshir a fost probabil cel mai proeminent exemplu de rezistență a rebelilor împotriva talibanilor.