Home » Știri » “Expert în dezvoltare durabilă”. Ce presupune de fapt noua meserie apărută în România, care nu mai există în Europa

“Expert în dezvoltare durabilă”. Ce presupune de fapt noua meserie apărută în România, care nu mai există în Europa

Alexandru Cazacu / 11.05.2022, 13:55
“Expert în dezvoltare durabilă”. Ce presupune de fapt noua meserie apărută în România, care nu mai există în Europa

În caz că nu știați, în România a apărut o meserie nouă, țara noastră fiind prima din Uniunea Europeană care are acest tip de ocupație. Află în continuarea articolului curent ce presupune meseria de „expert în dezvoltare durabilă”. Conform autorităților, până în 2026, în România vor exista aproximativ 2.000 de astfel de experți.

Ce înseamnă „expert în dezvoltare durabilă”. Ce presupune noua meserie apărută în România

De curând, în România a apărut meseria de „expert în dezvoltare durabilă în agricultură”. După cum spuneam și în primele rânduri, țara noastră este prima din Europa în care există o astfel de ocupație. Dar ce presupune noua meserie?

Mai exact, conform autorităților, un expert în dezvoltare durabilă „va acționa pe termen mediu și lung ca un agent al schimbării de paradigmă în construcția proiectelor, politicilor publice, programelor și strategiilor aferente activității specifice administrației publice centrale și locale”.

Concret, cel ce ocupă această funcție va dezvolta, implementa, verifica și promova, la nivelul fiecărei autorități unde își va desfășura activitatea, obiectivele de dezvoltare durabilă prevăzute în Strategia 2030, adaptate la specificul competențelor autorității respective, după cum se arată pe site-ul Guvernului.

“Expert în dezvoltare durabilă”. Ce presupune noua meserie apărută în România
“Expert în dezvoltare durabilă”. Ce presupune noua meserie apărută în România

Până în 2026, România va avea 2.000 de experți în dezvoltare durabilă

Marți, consilierul de stat în Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely, a spus că rata de ocupare a forței de muncă în țara noastră este cea mai mare din Uniunea Europeană, însă România nu are destui specialiști. Potrivit acestuia, până în 2026 vor există nu mai puțin de 2.000 de experți în dezvoltare durabilă, iar primii 150 dintre acești experți sunt educați chiar acum.

„Avem o rată de ocupare a forței de muncă, care este cea mai mare din Uniunea Europeană – 21,4%, dar nu avem specialiști, ce am făcut cu educația timp de 32 de ani? Noi, în România, la Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă avem o nouă meserie – expert în dezvoltare durabilă – și suntem primii din Europa care avem o asemenea meserie, din câte am aflat.

O să avem 2.000 de experți în dezvoltare durabilă până în 2026, primii 150 îi educăm acum printr-un curs post universitar în administrația publică și nu numai, expert în dezvoltare durabilă în diferite domenii. Haideți să punem mână de la mână și să avem experți în dezvoltare durabilă pe linia agriculturii”, a declarat Borbely, potrivit Agerpres.

Strategia de dezvoltare durabilă și obiectivele acesteia

Totodată, Laszlo Borbely a precizat că Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă are în vedere mai multe obiective, iar unele dintre acestea sunt legate agricultură și dezvoltarea acesteia. După cum spune consilierul de stat, prosperitatea unei țări nu este posibilă fără agricultură.

„Fără agricultură nicio țară nu este prosperă. Dacă ne uităm la cifre, în 2011 din PIB am avut 6,5% agricultură, în 2020 – 3,5%, o rată de creștere mai mică decât restul economiei, avem încă o problemă la schimbări climatice (…)

În 2005 -2006, 2010 – 2011 am avut acele inundații dezastruoase, de câțiva ani avem secetă, avem îngheț, cum răspundem la aceste lucruri?”, a explicat Borbely.

Laszlo Borbely este de părere că, mentalitatea societății cu privire la siguranța alimentară, risipă și deșeuri trebuie puțin schimbată, iar pentru acest lucru este nevoie de oameni tineri, mai scrie sursa citată.