Home » Știri » Când ar putea scăpa omenirea de pandemie. Ipoteza șocantă

Când ar putea scăpa omenirea de pandemie. Ipoteza șocantă

Alexandru Cazacu / 12.02.2021, 16:27
Când ar putea scăpa omenirea de pandemie. Ipoteza șocantă

Încă ne confruntăm cu pandemia de coronavirus, care a ucis milioane de oameni din întreaga lume. Acum, unele companii farmaceutice au dezvoltat și vaccinuri împotriva acestui virus ucigaș. Cu toate acestea, când va scăpa omenirea de pandemie?

În cât timp ar putea scăpa omenirea de pandemie

Potrivit datelor unei analize publicate de Bloomberg, dacă vaccinarea va continua în același ritm ca și până acum, o să fie nevoie de nu mai puțin de șapte ani ca toată populația lumii să atingă gradul de imunizare necesar pentru distrugerea acestui virus, împotriva căruia luptă nenumărate companii farmaceutice.

Specialiștii susțin că este nevoie ca 70-80% din populația planetei să fie vaccinată împotriva coronavirusului pentru ca viața să revină la normal. Tot Bloomberg a publicat și un top al țărilor cu cei mai mulți oameni vaccinați anti-COVID-19.

Israelul, țara cu cei mai mulți cetățeni vaccinați

Potrivit Bloomberg, Israelul conduce detașat la vaccinarea cetățenilor săi. Acolo, nu mai puțin de 58,5% din populația țării a fost vaccinată împotriva coronavirus. Se pare că Israelul ar avea nevoie de doar două luni de zile pentru a ajunge la un procent de 75%. Dacă vaccinarea din Statele Unite va continua în același ritm, americanii ar putea atinge acest prag la finalul anului 2021.

Pe de altă parte, același top arată că România ar putea ajunge la un procent de 75% în nu mai puțin de 2,6 ani. Cu toate acestea, când a fost publicat articolul, în țara noastră era vaccinată anti-Covid 3,2% din populație.

Însă nu toate țările lumii sunt la fel de norocoase. Asta deoarece, în statele mai slab dezvoltate, procesul de vaccinare anti-COVID are un ritm mult mai lent. Analizele Bloomberg, la care s-au studiat date din 67 de țări, plus SUA și teritoriile sale, arată că, pe plan mondial, această țintă de vaccinare va fi atinsă abia peste șapte ani, dacă se va menține ritmul actual de vaccinare.

Când vom putea scăpa de pandemia de coronavirus
Când vom putea scăpa de pandemia de coronavirus

România ocupă locul 3 în Europa

În urmă cu puțin timp, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a anunțat că în România s-a depășit pragul simbolic de un milion de doze administrate. Acest lucru face ca România să fie pe locul 3 la nivel european la doze administrate/100 de persoane.

”Peste 1.000.000 de doze administrate. România – locul 3 în Europa la doze administrate/100 de persoane”, arată o postare pe pagina de Facebook a RO Vaccinare.

Ca și în celelalte state membre ale Uniunii Europene, în România, sunt aprobate vaccinurile dezvoltate de Pfizer/BioNTech, Moderna și cel al AstraZeneca. Acesta din urmă va fi administrat începând cu data de 15 februarie.

Vaccinul AstraZeneca în România

Începând din 10 februarie, românii se pot programa pentru vaccinul dezvoltat de compania farmaceutică AstraZeneca. Potrivit recomandărilor specialiștilor, vaccinarea împotriva coronavirusului cu acest ser se va realiza pe grupa de vârstă 18 – 55 de ani.

Programarea pentru AstraZeneca începe astăzi și se realizează pentru o sesiune de 20 de zile, în perioada 15 februarie – 6 martie. Ulterior, în fiecare zi, vor fi alocate noi sloturi care vor permite programări pentru vaccinarea cu AstraZeneca până la data de 11 aprilie”, a precizat miercuri CNCAV, potrivit Agerpres.