Home » Știri » Kun Aguero – povestea neștiută a unuia dintre cei mai buni fotbaliști ai planetei. Juca în ghetou printre traficanți și drogați. „A fost o adevărată bătălie dată pentru a-și depăși condiția”

Kun Aguero – povestea neștiută a unuia dintre cei mai buni fotbaliști ai planetei. Juca în ghetou printre traficanți și drogați. „A fost o adevărată bătălie dată pentru a-și depăși condiția”

Manolică Anca / 16.12.2021, 16:17
Kun Aguero – povestea neștiută a unuia dintre cei mai buni fotbaliști ai planetei. Juca în ghetou printre traficanți și drogați. „A fost o adevărată bătălie dată pentru a-și depăși condiția”

De cele mai multe ori, când ne gândim la fotbalul argentinian, primii care ne vin în minte sunt Lionel Messi sau Diego Armando Maradona, doi dintre cei mai mari fotbaliști din istorie. Însă, nu trebuie să uităm nici de Sergio Leonel Aguero del Castillo, un alt fotbalist extrem de talentat din lotul Argentinei, cunoscut de foarte mulți ca Sergio Aguero sau Kun Aguero. Află cutremurătoarea poveste din spatele succesului său și de ce a ales să se retragă din fotbal.

Viața ca de film a lui Kun Aguero

Sergio s-a născut pe data de 2 iunie 1988, fiind al doilea fiu al lui Leonel del Castillo și al Adrianei Agüero. El a crescut în Quilmes, o provincie din Buenos Aires, Argentina, recunoscută pentru violențele provocate de găștile de traficanți de droguri care sunt peste tot.

Și-a petrecut copilăria pe străzile ghetoului argentinian, în casa părintească, acolo unde locuia alături de cei cinci frați și doi verișori, neavând nici măcar toaletă. Porecla Kun o are din copilărie, deoarece îi plăcea personajul japonez de desene animate Kum Kum.

Kun Aguero s-a retras din fotbal
Kun Aguero s-a retras din fotbal

Primea 30 de lire pe meci

Ajuns astăzi unul dintre cel mai buni fotbaliști ai planetei, Aguero a pornit de jos. A început să joace fotbal la echipele Loma Alegre și Los Primos, iar la vârsta de nouă ani s-a alăturat echipelor de tineret ale lui Independiente. Nestor Rambert, cel care l-a descoperit pe Aguero, a povestit acum ceva ani cum micuțul fotbalist primea 30 de lire sterline pe meci, aceștia fiind unul dintre principalele venituri ale familiei.

„Leonel, tatăl lui Sergio, mi-a spus că fiul său este un talent înnăscut, așa că m-am dus să-l văd cum joacă. Avea opt ani și se vedea că are un viitor strălucit. Tatăl său era înconjurat de drogați și traficanți. A fost o adevărată bătălie dată pe Kun pentru a-și depăși condiția”, povestește Nestor Rambert, potrivit ProSport.

Ajuns la vârsta de 12 ani, mulți antrenori de la echipele de juniori ale cluburilor de top din Argentinei se luptau pentru a-l avea pe Kun ca elev. Acesta ieșise deja câștigător la juniori cu Independiente, în 2001, iar antrenorul celor de la Boca Junios spunea chiar la final de sezon că ar fi dispus să dea toată echipa la schimb pentru a îl putea avea lpe Aguero cu el. Însă oferta de 350 de mii de lire sterline a celor de la Boca a fost respinsă de echipa la care juca acesta.

A debutat în liga mare la 15 ani și 35 de zile

La 15 ani deja intrase deja în vizorul și marilor cluburi din Europa, venind oferte de peste un milion de lire de la Juventus și Bayern Munchen. Toate au fost refuzate, însă. Speriați de ideea ca l-ar putea pierde, șefii de la Independiente i-au oferit un contract de profesionit la numai o lună după ce a împlinit 15 ani.

Era 5 iulie 2003 și avea 15 ani și 35 de zile când debuta împotriva celor de la Club Atletico San Lorenzo de Almagro, stabilind astfel un record pentru cel mai tânăr fotbalist din campionatul argentinian, L-a depășit chiar și pe marele Diego Maradona care stabilise recordul în anul 1976.

Evoluția sa excepțională a atras atenția multor cluburi din lume, printre care și a celor de la Atletico Madrid. Și iată cum, la 18 ani, Aguero venea în Europa, acceptând oferta clubului de 17 milioane de euro. A jucat în tricoul lor până în anul 2011, după care s-a transferat la Manchester City. În cei 10 ani petrecuți aici, a înscris 260 de goluri.

O nouă aventură pe Camp Nou, dar și ultima

Pe 31 mai 2021, se anunța că Aguero este noul jucător al Barcelonei. Argentinianul își încheia perioada petrecută la City pentru a începe o nouă aventură pe Camp Nou. Venea liber de contract și semna până în iunie 2023. Din păcate, nu a apucat să joace decât cinci meciuri în tricoul catalanilor.

Sergio Kun Aguero a fost nevoit să se retragă mai devreme din meciul cu Deportivo Alavés de sâmbătă, 30 octombrie 2021. Atacantul, care a fost titular în al doilea meci consecutiv, a fost nevoit să părăsească terenul în minutul 41. Clubul a anunțat că a suferit un episod de disconfort toracic, care a obligat la transferul său cu ambulanța la un spital pentru a fi supus unui studiu cardiologic. Argentinianul revenise în echipă la doar câteva săptămâni după ce se recuperase după accidentarea care îl împiedicase să debuteze în primele luni ale competiției.

Kun Aguero a fost diagnosticat cu aritmie cardiacă
Kun Aguero a fost diagnosticat cu aritmie cardiacă

A ales să se retragă de tot din sport

Kun Aguero (33 de ani) și-a anunțat oficial retragerea din fotbal din cauza unor probleme medicale joi, 15 decembrie. Atacantul Barcelonei acuzase probleme respiratorii în luna octombrie și, din păcate, cu lacrimi în ochi, a fost nevoit să anunțe că se retrage. Argentinianul a luat parte la o conferință de presă, unde a vorbit despre aritmia cardiacă cu care a fost diagnosticat.

„Această conferință este pentru a vă informa că am decis să nu mai joc fotbal profesionist. Sunt momente foarte grele, dar sunt foarte mulțumit de decizia pe care am luat-o. Am pus pe primul loc sănătatea.

Am fost pe mâna medicilor și mi-au spus că cel mai bun lucru ar fi să nu mai joc. Am luat decizia acum 10 zile. Am făcut tot posibilul să văd dacă există vreo speranță, dar nu prea sunt. Sunt foarte mândru de cariera mea. Am visat mereu să joc fotbal, de la 5 ani când jucam băteam o minge și visul meu era să joc în Prima Division.

Datorita lui Independiente am ajuns în Europa, le mulțumesc celor de la Atletico, au pariat pe mine la 18 ani, celor de la City, care știu ce simt pentru ei, am lăsat ce e mai bun acolo, și cu oamenilor de la Barca”, a declarat Kun Aguero.

Kun Aguero s-a retras din fotbal
Kun Aguero s-a retras din fotbal

Lionel Messi, mesaj emoționant pentru colegul său de la națională

Cu toate că Lionel Messi a părăsit recent Barcelona cu destinația PSG, cei doi se cunosc foarte bine, fiind de ani buni colegi la naționala Argentinei. Așadar, starul lui PSG a ținut să îi transmită un mesaj emoționant lui Kun Aguero, pe care a ajuns să îl numească prieten.

„Aproape o întreagă carieră am fost împreună, Kun. Am trăit momente frumoase, altele mai puțin frumoase, dar toate ne-au ajutat să fim mai uniți și să devenim prieteni buni. (..) Este dureros că nu mai poți face ceea ce îți place din cauza acestor probleme.

Cu siguranță vei fi fericit în continuare, pentru că ești o persoană care transmite bucurie, iar toți care te iubim vom fi alături de tine (..) Mult succes în acest nou capitol al vieții! Te iubesc, prietene! Îmi va fi dor să jucăm împreună la echipa națională”, a scris Leo Messi, pe pagina sa de Instagram.

Așadar, un alt atacant legendar se retrage din activitate. Kun Aguero a marcat 436 de goluri în 802 de partide de meciuri ca profesionist pentru Independiente (23 de goluri), Atletico Madrid (101), Manchester City (260) și FC Barcelona (1). De asemenea, a marcat goluri pentru naționala Argentinei (9 pentru echipele de tineret și 42 ca internațional complet).