Home » Știri » Satul din lume unde aproape toți locuitorii au câștigat la loterie, cu excepția unei persoane. Ce s-a întâmplat de fapt

Satul din lume unde aproape toți locuitorii au câștigat la loterie, cu excepția unei persoane. Ce s-a întâmplat de fapt

Voicu Costin / 28.04.2022, 17:46
Satul din lume unde aproape toți locuitorii au câștigat la loterie, cu excepția unei persoane. Ce s-a întâmplat de fapt

În fiecare Crăciun în Spania, există o extragere la loterie atât de mare încât se numește El Gordo, care se traduce prin „cel gras”. Micuțul sat Sodeto a avut un motiv serios de sărbătoare după ce toate cele 70 de gospodării, cu excepția uneia, au achiziționat bilete prin intermediul asociației de gospodari. Cine a rămas fără câștig la loterie și cum s-a întâmplat acest fapt?

Cel mai ghinionist om din Spania?

Unii îl numesc cel mai ghinionist om din Spania. Alții spun că el este cel mai norocos. Faceți cunoștință cu Costis Mitsotakis, omul care a rămas cu buza umflată când toți ceilalți săteni din Sodeto au câștigat la cea mai bogată loterie din Spania.

După o viață petrecută în căutarea proiectului perfect, cineastul în vârstă de 43 de ani, l-a găsit în sfârșit. Dar nu a venit ușor. Mai degrabă, a fost nevoie de cel mai mare ghinion din viaţa lui. Filmul său spune povestea lui Sodeto, un sat izolat de fermieri din nord-vestul Spaniei. Aparent, puține s-au schimbat de când orașul a fost construit în anii 1950. Cele mai multe după-amiezi se petrec la barul din sat, unde mai mulţi cetăţeni discută, iar copiii se joacă pe străzi.

În decembrie, acest sat a explodat de bucurie, când cei 200 de locuitori au aflat că au câștigat premiul întâi la cea mai bogată loterie. Lovită de lipsa locurilor de muncă și de seceta gravă, vestea bună a venit ca o binecuvântare. Întregul oraș sărbătorea. „Toți se îmbrățișau, se sărutau”, a declarat câștigătoarea la loterie Sandra Garcia del Pozo.

Loteria Spaniolă de Crăciun a emis 1.800 de bilete cu premiul I, iar majoritatea au ajuns în mâinile locuitorilor din Sodeto. Câștigaseră fiecare o cotă dintr-un jackpot în valoare de 700 de milioane de euro (922 de milioane de dolari).

Cota Sandrei a fost de 100.000 de euro și subliniază că ea a primit unul dintre cele mai mici premii. Majoritatea vecinilor ei au câștigat mai mult decât ea, atât de mult, încât peste noapte, Sodeto s-a transformat dintr-un sat de fermieri și muncitori șomeri, într-unul plin de milionari. Fiecare casă din sat avea un bilet de loterie castigator, cu excepția unuia.

Toți, cu excepția unuia

A durat o zi și jumătate până când Costis Mitsotakis și-a dat seama că era singurul din satul său care nu câștigase la loterie. Odată ce șocul a trecut, el declara: „A fost de fapt amuzant”. Asociația de gospodine a orașului mersese din ușă în ușă, dar nu au vizitat şi casa lui, care se află la aproximativ un kilometru de centru satului.

„Cred că a fost destinul”, spune el. Era un regizor, care acum, avea acces la o poveste uimitoare. Și-a propus să documenteze modul în care banii ar schimba viața în Sodeto.

Stând într-un avion care se îndrepta acasă în Danemarca, producătorul de film Lars Tang Sorenson a dat peste un mic articol de știri şi a citit despre marea loterie din Sodeto. Articolul includea câteva rânduri despre Costis și filmul său, iar Lars a fost intrigat. Câteva e-mailuri, câteva sesiuni de Skype și o vizită la Sodeto, Lars a turnat un film cu acest subiect.

Când Lars a ajuns în Sodeto, nu era deloc ceea ce se aşteptase. Când a intrat prima dată în oraș, a observat că „nu erau oameni, nu erau mașini mari”, spune el, fără semne că oamenii au cheltuit câştigurile pe asemenea bunuri.

Cel mai bogat om din Sodeto

Majoritatea oamenilor din Sodeto vă vor spune că Costis nu are nevoie de niciun bilet de loterie. Norocul lui, spun ei, a venit în anul în care nu a câștigat la loterie.

„Lumea lui sunt imaginile și filmele și documentarele și pentru el, acest lucru îl face norocos. Și are o poveste grozavă acum, pentru a putea face filmul vieții lui și a avea succes. Și cred că asta va fi loteria lui și va fi mult mai bună decât a noastră”, a spus Sandra.

Astăzi, loteria de Crăciun este foarte importantă, toată lumea participând cu câte un bilet, în dorința de a câștiga, la fel ca oamenii din Sodeto.