Home » Știri » Știri externe » 9 locuri din lume unde ești plătit ca să te muți. Ce condiție trebuie de fapt să îndeplinești

9 locuri din lume unde ești plătit ca să te muți. Ce condiție trebuie de fapt să îndeplinești

Manolică Anca / 29.10.2021, 09:24
9 locuri din lume unde ești plătit ca să te muți. Ce condiție trebuie de fapt să îndeplinești

Te gândești să faci o schimbare majoră în viața ta și ai dori să te muți într-un oraș nou, într-o țară nouă? Ei bine, află că există mai multe locuri din lume unde ești plătit ca să te muți. Fac lucrul acesta pentru a atrage noi locuitori. Află ce condiții ai de îndeplinit în fiecare dintre ele.

1. Locuri din lume unde ești plătit ca să te muți. Vermont, SUA

Motivele pentru care aceste locuri din lume te plătesc pentru ca să te muți sunt multe: repopularea zonelor, distruibuirea locurilor de muncă sau administrarea unui teritoriu abandonat de mulți ani.

Prima ofertă de pe listă este un loc liniștit, plin de păduri și lacuri. Aici, statul american a decis încă din ianurie 2019 să vină cu oferte financiare generoase, de aproximativ 2 milioane de dolari pe ani, pentru tinerii care doresc să se mute în SUA.

Locuri din lume unde ești plătit ca să te muți. Vermont
Vermont

Vermont este al doilea stat american cel mai puțin populat (după Wyoming), care numără aproximativ 625.000 de locuitori pe o suprafață de 25.000 km². Oferta programului „Remote Worker Grant Program” este valabilă în cazul tuturor celor care lucrează la distanță și care doresc să se stabilească la Vermont.

Ei primesc bonusuri în valoare de maxim 10.000 dolari pentru următorii doi ani. Pentru asta trebuie să fie respectate câteva cerințe: un contract eliberat de angajatorul ce are sediul principal în afara statului Vermont și lucrul trebuie să fie desfășurat în totalitate, sau parțial, la distanță (de la domiciliu sau în co-working).

2. Insula Antikythera, Grecia

Insula Antikythera, Grecia
Insula Antikythera, Grecia

În acest loc superb al Greciei, aflat la Sud de peninsula Peloponez, apele abundă în nuanțe azurii intense și coaste ce se înalță până la cer. Aici mai locuiesc circa 40 de oameni, iar autoritățile locale caută grupuri de familie care să populeze zona. Se regăsește o singură tavernă și un număr redus de case ce se află în capitala Potamos.

Primăria regiunii și Biserica Ortodoxă vin cu un proiect prin care le sunt oferite locuințe, un teren și un salariu de 500 de euro pe lună. Pentru asta, există o singură cerință: să fie o familie cu trei sau mai mulți copii.

3. Sambuca di Sicilia, Italia

Sambuca di Sicilia, Italia
Sambuca di Sicilia, Italia

În anul 2016, orașul Sambuca a fost nominalizat ca fiind cel mai frumos din Italia. În prezent, numără doar circa 6.000 de locuitori, cifră care se află într-o continuă scădere. Pentru a repopula regiunea, autoritățile au decis să ofere locuințe de vânzare la prețul unei cafele, de numai un euro.

Unica cerință este ca noii proprietari să investească în aceste case (ce au între 40 și 150 metri pătrați) pe durata a trei ani, prin costuri ce pornesc de la 15.000 Euro (clădirile nu se află deloc în condiții bune), iar după aceea trebuie să depună un depozit în valoare de 5.000 Euro, ce va fi restituit la finalizarea lucrărilor de renovare.

Sambuca di Sicilia, Italia
Sambuca di Sicilia, Italia

4. Santiago, Chile vine în sprijinul antreprenorilor

Capitala statului Chile, Santiago, dorește să devină un parc științific inovator. Pentru aceasta, autoritățile oferă tuturor antreprenorilor o sumă în valoare de 40.000 de dolari pentru a se stabili și desfășura activitate aici.

Locuri din lume unde ești plătit ca să te muți. Santiago, Chile
Locuri din lume unde ești plătit ca să te muți. Santiago, Chile

Programul „Start-Up Chile” a fost lansat în anul 2010 și este destinat activităților de antreprenoriat feminin, cât și întreprinderilor mici și mijlocii cu o perioadă de funcționare mai mică de 3 ani. Sunt oferite vize de muncă pe un an, un spațiu de co-working și o rețea de contact. În anul 2019, antreprenori din 12 țări au aplicat pentru program.

5. Locuri din lume unde ești plătit ca să te muți. Molise, Italia

Locuri din lume unde ești plătit ca să te muți. Molise, Italia
Locuri din lume unde ești plătit ca să te muți. Molise, Italia

Există cel puțin 100 de comune din Molise, din 136, care au o populație de mai puțin de 2.000 de locuitori. Din acest motiv, autoritățile au decis să introducă o „indemnizație de rezidență activă”, cu scopul de a atrage cât mai mulți tineri, familii, dar și de a dezvolta activități noi.

Potrivit unui anunț din Monitorul Oficial al regiunii Molise, se acordă o sumă în valoare de 700 de Euro pe lună persoanelor care obțin o carte de rezidență în una dintre aceste comune, și care aleg să își desfășoare activitatea aici pe o durată de cel puțin cinci ani.

6. Locuri din lume unde ești plătit ca să te muți. Candela, Italia

Candela, Italia
Candela, Italia

O comună din provincia Foggia, din sudul Italiei înregistra în anii ’90 o populație de aproximativ 8.000 de locuitori. În prezent, Candela nu numără mai mult de 2.700 de localnici, motiv pentru care autoritățile oferă chiar și 2.000 de euro familiilor care doresc să se mute în această zonă, ajutând, astfel, la repopularea zonei.

Oferta este valabilă pentru oricine: persoanele necăsătorite sau singure primesc 800 Euro, cuplurile 1.200 Euro, familiile compuse din 3 membrii primesc o sumă cuprinsă între 1.500 și 1.800 Euro, iar familiile cu 4 sau 5 membri 2.000 Euro.

Mai mult, aceștia ar urma să beneficieze și de reduceri pentru facturile de utilități, facilități pentru înscrierea la grădinițe sau reduceri ale taxei de depozitare. Pentru a beneficia de aceste avantaje trebuie să obții rezidența, să închiriezi o locuință și să ai un loc de muncă stabil la care câștigi un salariu de minim de 7.500 de euro anual.

7. Tulsa, Oklahoma (SUA)

Locuri din lume unde ești plătit ca să te muți. Tulsa, Oklahoma (SUA)
Locuri din lume unde ești plătit ca să te muți. Tulsa, Oklahoma (SUA)

Deși situat în centrul Statelor Unite, orașul Tulsa se confruntă cu o criză a populației. Din acest motiv, autoritățile locale caută să atragă noi persoane pe piața muncii. Cei care decid să se stalibească aici, le sunt acordate cecuri în valoare de 10.000 de dolari (2.500 pentru prețurile de transfer, salariu lunar de 5000 de dolari în decurs de un an și alte bonusuri în valoare de 1.500 de dolari în urma a 12 luni de la obținerea rezidenței).

Mai mult, le sunt puse la dispoziție și alte benefiicii, printre care și un loc de muncă în co-working în centrul orașului.

8. Harmony, Minnesota (SUA)

Harmony, Minnesota (SUA)
Harmony, Minnesota (SUA)

Situat la circa două ore de Minneapolis, orașul Harmony își propune să atragă locuitori noi în scopul repopulării zonei. Din acest motiv, a fost pus în aplicare un pachet de sponsorizare pentru construcții, și prevede fonduri în valoare de până la 12.000 Euro.

Nu există niciun fel de restricții în privința vârstei sau venitului, ci se funcționează pe principiul „Primul venit, primul servit.”.

9. Locuri din lume unde ești plătit ca să te muți. Alaska

Locuri din lume unde ești plătit ca să te muți. Alaska
Alaska

În Alaska s-a înființat încă din anul 1982 proiectul politicii de divident „Alaska Permanent Fund Dividend”, un fond care se acordă anual fiecărui cetățean. Acesta a fost creat în urma fondurilor datorate Statului pentru exploatarea privată a puțurilor petrolifere.

Pentru a benefia de el, ai nevoie de o perioadă de ședere de cel puțin un an și să te afli pe teritoriu timp de minim 190 de zile pe durata unui an tropic. Valoarea dividendului este estimată la circa 1.200 de dolari pe cap de locuitor.