Home » Știri » Știri externe » Alertă de caniculă în toată Anglia. La cât vor ajunge temperaturile

Alertă de caniculă în toată Anglia. La cât vor ajunge temperaturile

Alexandru Cazacu / 09.08.2022, 13:57
Alertă de caniculă în toată Anglia. La cât vor ajunge temperaturile

Începând de astăzi, 9 august, va intra în vigoare o alertă de caniculă în Anglia. Conform avertizării, în unele zone, temperaturile vor ajunge chiar și la 35 de grade Celsius. Aceasta este a doua alertă de căldură emisă în acest sezon estival, după ce în luna iulie britanicii au avut și valori termice ce au depășit 40 de grade Celsius.

Alertă de caniculă în Anglia. Temperaturile vor ajunge până la 35 de grade Celsius

Meteorologii britanici au emis o alertă de căldură și sănătate ce va intra în vigoare începând de astăzi. Conform celor de la Met Office, valul de căldură ar putea dura o perioadă mai lungă de timp. Totodată, în mai multe zone din Anglia există unele interdicții cu privire la furtunurile de apă, în contextul în care seceta face ravagii.

De asemenea, pompierii din Marea Britanie avertizează cetățenii cu privire la posibilele incendii de vegetație. Alerta de caniculă din Anglia este de nivel trei și emisă de Agenția Britanică de Securitate Sanitară. Acesta acoperă sudul și centrul țării și este valabilă până sâmbătă seară.

Fiind o alertă de culoare chihlimbar, aceasta „necesită ca serviciile sociale și de sănătate să vizeze acțiuni specifice pentru grupurile cu risc ridicat”. Cu toate acestea, alerta care intră în vigoare astăzi este cu un nivel mai mic decât cea de culoare roșie (de nivel patru), care a fost emisă în luna iulie.

O avertizare de nivel doi va intra în vigoare pentru nordul Marii Britanii

Pentru aceeași perioadă, o alertă galbenă va intra în vigoare pentru nordul Angliei. Conform meteorologilor de la Met Office, „un val de căldură destul de răspândit” se va dezvolta în această săptămână în Marea Britanie. Se pare că cele mai ridicate temperaturi se vor înregistra vineri sau sâmbătă.

Potrivit meteorologului Tom Morgan, valorile termice vor ajunge, marți, la 28-29 de grade Celsius, iar începând de joi acestea ar putea ajunge chiar și la 30 de grade.

„Se pare că va fi o perioadă prelungită de vreme uscată și, evident, este o veste proastă pentru sudul Angliei, unde niște ploi ar fi foarte utile acum”, a spus meteorologul potrivit BBC.

Alertă de caniculă în Anglia
Alertă de caniculă în toată Anglia

De la începuturile erei industriale, clima s-a încălzit cu aproximativ 1,1 grade Celsius

După cum arată datele unei analize a experților în schimbări climatice al ONU, trăim cea mai călduroasă perioadă din ultimii 125.000 de ani. De asemenea, meteorologii britanici susțin că luna iulie a acestui an a fost cea mai secetoasă din Marea Britanie din 1935. În schimb, sudul și sud-estul Angliei a înregistrat cea mai secetoasă lună iulie din 1836, de când au început înregistrările.

De la începutul anului curent și până pe data de 6 august, în partea de sud-est a Marii Britanii au fost 144 de zile cu o medie a precipitațiilor sub 0,5 mm, iar în 57 dintre acestea nu a plouat absolut deloc. După cum spuneam și la începutul articolului, au existat mai multe apeluri pentru introducerea unor interdicții cu privire la utilizarea furtunurilor de apă. Printre cei care au făcut astfel de apeluri s-a numărat și George Eustice, secretarul britanic pentru Mediu, potrivit stiridiaspora.ro.