Home » Știri » Știri externe » Când va fi încoronat regele Charles al III-lea al Marii Britanii și unde va avea loc ceremonia

Când va fi încoronat regele Charles al III-lea al Marii Britanii și unde va avea loc ceremonia

Ileana Mladinoiu / 21.09.2022, 15:05
Când va fi încoronat regele Charles al III-lea al Marii Britanii și unde va avea loc ceremonia

Imediat după moartea Reginei Elisabeta a II-a, tronul a trecut moștenitorului Charles, fostul prinț al Țării Galilor. Există însă o serie de pași practice și tradiționale pe care trebuie să le parcurgă pentru ca acesta să fie încoronat rege. El va fi cunoscut ca regele Charles III. Aceasta a fost prima decizie a domniei noului rege. Ar fi putut alege oricare dintre cele patru nume ale sale, respectiv Charles Philip Arthur George.

Cine și-a mai schimbat titlul regal, după moartea Reginei

Nu este singurul care se confruntă cu o schimbare de titlu. Prințul William și soția sa Catherine se numesc acum Ducele și Ducesa de Cornwall și Cambridge, „şi al Fundaţiei Regale, cu sediul la Palatul Kensington”, conform contului oficial de Twitter al celor doi, în vreme ce regele le-a conferit titlul de prinț și prințesă de Walles. Camilla, soția lui Charles, devine Regină Consort.

Care au fost ceremoniile formale de proclamare a noului Rege Charles III

Charles a fost proclamat oficial rege sâmbătă dimineața, după moartea reginei. Evenimentul istoric a avut loc la Palatul St James din Londra, în fața unui organism ceremonial cunoscut sub numele de Consiliul de aderare.

Acesta a fost format din membri ai Consiliului Privat, un grup de parlamentari superiori, din trecut și din prezent, și colegi, precum și din unii înalți funcționari publici seniori, înalți comisari ai Commonwealth-ului și Lordul primar al Londrei, așa cum informează BBC. Consiliul de aderare are două părți, iar regele Charles a fost prezent doar la a doua ședință. Aproximativ 200 de consilieri privați au participat la ceremonie, fiind cam același de la ultimul consiliu de aderare în 1952.

În prima parte a ședinței, a fost anunțată moartea Reginei Elisabeta a II-a de către de Lordul președinte al Consiliului Privat, în prezent MP Penny Mordaunt, numit de Liz Truss la 6 septembrie. Ea i-a cerut apoi grefierului consiliului, în prezent funcționar public pensionar Richard Tilbrook, să citească Proclamația de aderare, care confirmă numele noului monarh.

Proclamația a fost citită cu voce tare și semnată apoi de de prim-ministrul, arhiepiscopul de Canterbury și Lordul cancelar. Proclamația s-a citit și de pe un balcon deasupra Curții Mănăstirii din Palatul St James de către Regele de Arme Garter, principalul vestitor al Angliei. Lui i s-au alăturat Earl Marshall și alți oficiali care purtau haine tradiționale heraldice. Referitor la citirea proclamației aceeași sursă informează că a fost citită și în Belfast, Cardiff, Edinburgh și în alte locuri indicate din țară.

Ce declarație a făcut Regele Charles III

Regele Charles a participat la a doua ședință a Consiliului de aderare, împreună cu Consiliul Privat, dar a făcut o declarație pentru a menține guvernul constituțional și pentru a respecta o tradiție care datează de la începutul secolului al XVIII-lea.

La finalul declarației a promis că va asigura protecţia Bisericii Scoţiei, deoarece este şeful Bisericii Anglicane. De asemenea, a autorizat distribuirea declaraţiei sale spre a fi citită în Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, cât în ţările din Commonwealth. În prezenţa martorilor care au fost regina consort, Camilla, şi prinţul William de Wales, Charles al III-lea a semnat un document ce atestă că a depus jurământul.

Charles este deja rege în condițiile actului de soluționare 1701. A devenit automat așa la moartea mamei sale. Deci, scopul Consiliului de aderare a fost practic unul ceremonial, anunțând oficial numele noului monarh. În mod normal, acest lucru se întâmplă în 24 de ore de la moartea suveranului. Totuși, a trecut mai mult timp de la moartea reginei Elisabeta a II -a și ceremonia de la Palatul St James din Londra.

Ce rol are de îndeplinit Charles III

Partea a doua a Consiliului de aderare a fost prima ședință a Consiliului Privat organizat de noul monarh, iar Charles a început, așa cum s-a specificat mai sus, cu o declarație personală. Potrivit lui Robert Hazell, profesor de guvern și Constituție la University College London, acest lucru are de obicei trei elemente. Regele comemorează regina, își afirmă fidelitatea față de Constituție și exprimă „speranța pentru sprijinul națiunii în responsabilitățile sale grele”.

Acum Consiliul de aderare și-a încheiat activitatea și s-ar putea să treacă ceva timp înainte ca încoronarea lui Charles să aibă loc. Să ne aducem aminte că au trecut aproximativ 16 luni între moartea tatălui Reginei Elisabeta, regele George al VI -lea, în februarie 1952 și încoronarea ei în iunie 1953.

Când și unde va avea loc încoronarea lui Charles al III-lea

Punctul simbolic înalt al aderării va fi încoronarea necesitând o pregătire îndelungată. Regina Elisabeta a urcat pe tron în februarie 1952, dar nu a fost încununată până în iunie 1953. În ultimii 900 de ani, încoronarea a avut loc în Westminster Abbey, iar William Cuceritorul a fost primul monarh încununat acolo, în timp ce Charles va fi al 40-lea. Va fi un serviciu religios anglican, realizat de arhiepiscopul de Canterbury.

În punctul culminant al ceremoniei, acesta va plasa coroana Sf. Eduard pe capul lui Charles, o coroană de aur solidă, datând din 1661, piesa centrală a bijuteriilor coroanei de la Turnul Londrei, purtată doar de monarh în momentul încoronării în sine. Spre deosebire de nunțile regale, încoronarea este o ocazie de stat, plătită de guvern care decide și lista de invitați.

Noul rege va depune jurământul de încoronare în fața lumii, într-o ceremonie elaborată, când va primi Orbul și Sceptrul ca simboluri ale noului său rol. Arhiepiscopul de Canterbury îi va pune coroana de aur solidă pe capul său.