Home » Știri » Știri externe » Carantina în lume. Țara în care cei aflați în carantină sunt verificați prin intermediul brățărilor electronice

Carantina în lume. Țara în care cei aflați în carantină sunt verificați prin intermediul brățărilor electronice

Manolică Anca / 18.03.2021, 12:14
Carantina în lume. Țara în care cei aflați în carantină sunt verificați prin intermediul brățărilor electronice

Carantina trece la un alt nivel în lume. Persoanele care vin din altă țară și sunt plasate în carantină vor primi brățări electronice pentru a putea fi monitorizate în permanență. Iată care este țara în care Parlamentul a aprobat deja această măsură.

Carantina în lume. Control prin intermediul brățărilor electronice

Parlamentul israelian, Knessetul, a aprobat monitorizarea electronică a călătorilor nevaccinați, care vin din străinătate și trebuie să efectueze o carantină de 14 zile. Controlarea va putea fi posibilă prin intermediul brățări electronice sau a unei aplicații pentru smartphone. Cei care vor refuza să accepte această formă de supraveghere, vor trebui să petreacă această perioadă de carantinare la un hotel special amenajat în acest scop.

„Cei care refuză să fie monitorizaţi electronic, sau care nu îndeplinesc cerinţele stabilite de lege vor fi trimişi la un hotel administrat de guvern pentru a petrece perioada de carantină”, a transmis Knessetul.

Carantina în lume. Persoanele care se întorc din străinătate sunt nevoie să se testeze pe aeroportul Ben Gurion, iar în cazul în care testul este negativ vor primi o brăţară care se poate purta la mână sau la gleznă. Acesta va transmite tot timpul locația respectivei persoane prin tehnologia Bluetooth şi GPS, conectată la telefoanele mobile personale. În cazul în care persoana încalcă perioada de izolare obligatorie, autoritățile vor fi notificate și vor acționa în consecință.

Excepție de la aceste reguli fac anumite cazuri umanitare și copiii sub vârsta de 14 ani. La fel este și cazul persoanelor vaccinate și cele care s-au însănătoșit și au un pașaport verde. Doar că, la fel ca persoanele nevaccinate, vor trebui și ele să prezinte un test negativ înainte de zbor și după aterizare.

Carantina în lume. Israelul introduce brățările care supraveghează persoanele aflate în carantină.
Carantina în lume. Israelul introduce brățările care supraveghează persoanele aflate în carantină

Reglementări stricte de intrare în țară

Imediat după declanșarea pandemiei de coronavirus, Israelul a restricţionat venirea turiştilor și permite accesul doar pentru cetăţenii şi rezidenţii ţării. De la sfârşitul lunii ianuarie, aeroportul a fost practic închis pentru a evita pătrunderea mutaţiilor coronavirusului pe teritoriul țării, lucru care ar putea pune în pericol campania de vaccinare de pe întreg globul. Recent, însă, a intrat în vigoare o redeschidere parţială prin care s-a autorizat intrarea/reintrarea în ţară a maximum 3.000 de persoane pe zi.

Statul israelian a susținut că motivul adoptării acestor noi măsuri de supraveghere, care de altfel au fost foarte criticate pe rețelele de socializare, au apărut în urma numeroasele încălcări ale carantinei, inclusiv de către cei infectați cu Covid-19. Deputaţii care susțin această măsură controversată au tras un semnal de alarmă, susținând că noile variante de coronavirus apărute pot provoca rezistenţă la vaccinuri şi au consideră că „este o strategie aleasă de Israel pentru a putea ieşi din pandemie”.

Peste 4 milioane de israelieni au primit cele două doze de ser curativ. După cele trei lockdown-uri naţionale, începe să se reia activitatea socială şi economică, deşi activităţile de agrement în spaţiile închise sau în grupuri mari încă sunt limitate pentru persoaele care încă nu s-au vaccinat.