Home » Știri » Știri externe » Cea mai mare țară din lume. Se întinde pe două continente. Incredibil ce suprafață imensă ocupă

Cea mai mare țară din lume. Se întinde pe două continente. Incredibil ce suprafață imensă ocupă

Violeta Badea / 20.03.2021, 15:32
Cea mai mare țară din lume. Se întinde pe două continente. Incredibil ce suprafață imensă ocupă

Cea mai mare țară din lume. Se întinde pe două continente. Incredibil ce suprafață imensă ocupă. Cea mai mare țară din lume se întinde de la Marea Baltică până la Marea Bering și are nu mai puțin de nouă fusuri orare. În acest articol veți afla cine ocupă cea mai mare suprafață a Pământului. 

Rusia pe harta
Rusia pe harta

Cea mai mare țară din lume

Cel mai mare stat din lume nu este China, ci este de departe Federația Rusă. Acesta ocupă o optime din suprafața totală a Pământului. Da, ai auzit bine! Are o suprafață de 17.124.424 kilometri pătrați și se întinde din Kaliningrad, o exclvă situată la Marea Baltică, între Polonia și Lituania, până la Anadîr, pe coasta Mării Bering, de la vest la est și din Pevek, pe malul Mării Siberiene Orientale, dincolo de cercul polar și până în Derbent, Daghestan, de la nord la sud.

Așa cum era de așteptat, capitala Moscova este una dintre cele mai mari metropole din lume. Rusia se întinde pe două continente Europa și Asia, dar în mod paradoxal nu este și țara cu cea mai mare populație din lume. Populația acesteia este de 146 de milioane de locuitori și se află abia pe poziția a noua la acest capitol. Cifra este însă în scădere, iar calculele spun că în anul 2050 se va ajunge la o populație de 126 de milioane.

Moscova
Moscova

Se întinde pe două continente

Așa cum spuneam și mai sus, Rusia se întinde pe două continente Europa și Asia. Însă, nu acesta este cel mai șocant lucru, ci faptul că este considerată cea mai mare țară de pe ambele continente. Astfel, pe continentul european o depășește pe Ucraina, următoarea clasată. Rusia are o suprafață de 3,9 milioane de km pătrați, iar ucrainenii se bucură de o suprafață de 603.000 de km pătrați.

În Asia, Rusia este cea mai mare țară, având 13,1 milioane de km pătrați. În timp ce țara clasată pe locul doi este China, având 9,5 milioane de km pătrați. Rușii dețin și lacul Baikal, adică cea mai mare rezervă de apă dulce de pe planetă, cu 23.000 km cubi, dar și cel mai adânc lac din lume, cu o adâncime de 1.637 m.

Lacul Baikal
Lacul Baikal

Incredibil ce suprafață imensă ocupă

Având o suprafață atât de mare de 17 milioane de km pătrați, Rusia are flora și fauna diversificată. Astfel, în partea de sud avem zonă de stepă, iar în partea de nord de tundră. Această țară a obținut acest teritoriu la sfârșitul secolului al XVI-lea, în timpul domniei lui Ivan cel Groaznic.

În perioada aceea, orașele-stat din vestul Rusiei se uniseră pentru a forma o singură țară, iar în zona de est aveau loc  năvăliri tătare. Țarul Ivan cel Groaznic i-a chemat la luptă pe cazacii de pe Volga, aflați sub conducere lui Ermak Timofeevici. Armatele acestuia au mers în est, iar acolo au cucerit aproape toate teritoriile stăpânite anterior de mongoli. Așa a ajuns Ermak Timofeevici să fie numit și „Cuceritorul Siberiei”.

Iată un top al celor mai mari țări din lume, după Rusia:

1. Canada – 9,9 milioane de km pătrați

2. China – 9,59 milioane de km pătrați

3. SUA – 9,52 milioane de km pătrați

4. Brazilia – 8,5 milioane de km pătrați

5. Australia – 7,6 milioane de km pătrați