Home » Știri » Știri externe » Cine este Olaf Scholz, noul cancelar al Germaniei. Totul despre cel care a înlocuit-o pe Angela Merkel

Cine este Olaf Scholz, noul cancelar al Germaniei. Totul despre cel care a înlocuit-o pe Angela Merkel

Manolică Anca / 09.12.2021, 10:12
Cine este Olaf Scholz, noul cancelar al Germaniei. Totul despre cel care a înlocuit-o pe Angela Merkel

Olaf Scholz a devenit miercuri, 8 decembrie, noul cancelar al Germaniei, marcând sfârșitul celor 16 ani de mandat al Angelei Merkel la conducerea țării. Partidul Social-Democrat de centru-stânga al lui Scholz, care a obținut cele mai multe voturi la alegerile federale din septembrie, conduce un guvern de coaliție alături de Verzi și de Partidul Liber-Democrat libertarian. Află totul despre noul conducător la nemților.

Cine este Olaf Scholz

Olaf Scholz s-a născut pe 14 iunie 1958, în Osnabrück, Saxonia Inferioară, dar a crescut în districtul Rahlstedt din Hamburg. Părinții lui au lucrat în industria textilă. A urmat școala elementară Bekassinenau din Oldenfelde, apoi a trecut la școala elementară Großlohering din Großlohe. După ce a absolvit liceul în 1977, a început să studieze dreptul la Universitatea din Hamburg în 1978, ca parte a unui curs de formare juridică într-o etapă.

Ulterior s-a angajat ca avocat specializat în dreptul muncii. În Partidul Social Democrat s-a alăturat de tânăr, la numai 17 ani. Botezat în Biserica Evanghelică din Germania și crescut în stil tradițional luteran, acesta a dezvoltat opinii în mare măsură laice, părăsind Biserica la vârsta adultă. Cu toate acestea, a făcut apel la aprecierea moștenirii și culturii creștine a țării.

Olaf Scholz, noul cancelar al Germaniei
Olaf Scholz, noul cancelar al Germaniei

Cariera politică

Scholz s-a alăturat partidului PSD în 1975, în calitate de student, unde s-a implicat în Jusos, organizația de tineret a PSD. Din 1982 până în 1988, a fost vicepreședinte federal adjunct al Juso, iar din 1987 până în 1989 și vicepreședinte al Uniunii Internaționale a Tineretului Socialist. În vârstă de 63 de ani, acesta este și astăzi membru al Partidului Social Democrat de centru-stânga.

De-a lungul timpului, Olaf Scholz a ocupat o mulțime de funcții politice: deputat, primar al orașului portuar Hamburg, ministru al Muncii și ministru de Finanțe, vice-cancelar în guvernele de coaliție sub Merkel. Este o persoană cunoscută care are o înțelegere profundă a procesului politic și a modului în care se fac lucrurile, iar din acest motiv a fost adesea comparat cu președintele Biden.

În toți acești ani s-a remarcat prin adoptarea unor monetare relaxate, mai ales pe durata pandemiei, implementarea unui plan intern de redresare economică și promovarea planului de redresare al Uniunii Europene. Unul dintre motivele pentru care el și partidul său au învins în alegerile federale este că germanii văd în Scholz o continuare a stilului de guvernare al Angelei Merkel: Scholz este o mână calmă și fermă în situații de criză și un lider pragmatic care se străduiește să ajungă la un compromis.

Olaf Scholz, noul cancelar al Germaniei. A înlocuit-o pe Angela Merkel după 16 ani

Olaf Scholz a fost vice-cancelar şi ministru de Finanţe în guvernul Merkel, obținând la aceste alegeri o majoritate clară de 395 de voturi de la parlamentarii din camera inferioară a Bundestagului. El a înlocuit-o pe Angela Merkel, „Doamna de Fier a Germaniei”, care renunță după 16 ani la cârma țării.

La depunerea jurământului în faţa lui Bärbel Bas, preşedintele Bundestag-ului, Olaf Scholz a omis să spună spună partea „deci ajută-mă Doamne”, zâmbit când a fost numit oficial de președinte de Frank-Walter Steinmeier. Merkel i-a urat mult noroc lui Scholz la ceremonia de predare a cancelariei.

„Luați în stăpânire această casă și lucrați cu ea pentru binele țării noastre”, a spus ea. Scholz i-a mulțumit lui Merkel pentru munca depusă, spunându-i că „ți-ai pus amprenta asupra acestei țări”.

Olaf Scholz a înlocuit-o pe Angela Merkel
Olaf Scholz a înlocuit-o pe Angela Merkel

Ce măsuri sunt vizate în programul de guvernare al partidului Social-Democrat (SPD), Partidului Liber-Democrat (FDP), Alianţa ’90/Verzi:

  • se va majora salariul minim la 12 euro pe oră, iar cetăţenii germani vor avea drept de vot începând cu vârsta de 16 ani;
  • pensiile nu vor fi diminuate şi nu va fi crescută vârsta de pensionare;
  • se vor construi 400.000 de locuinţe anual, iar preţurile chiriilor vor rămâne plafonate;
  • Germania va face investiţii majore în dezvoltarea sistemelor de energii regenerabile, inclusiv în hidrogen;
  • până în anul 2030, țara va trebui să reuşească asigurarea a 80% din necesarul de electricitate din energii ecologice;
  • Germania va face investiţii în tranziţia digitală, inclusiv pentru sistemul de învăţământ;
  • vor fi majorate salariile personalului din centrele de asistenţă medicală;
  • se va crea un nou sistem decizional pentru gestionarea crizei pandemiei de Covid-19.