Home » Știri » Știri externe » Cum se pregătesc femeile de război în Ucraina. Lucruri elementare bine de știut

Cum se pregătesc femeile de război în Ucraina. Lucruri elementare bine de știut

Manolică Anca / 12.05.2022, 15:45
Cum se pregătesc femeile de război în Ucraina. Lucruri elementare bine de știut

Femeile joacă un rol important în societatea ucraineană, mai ales în cazul invaziei Rusiei în Ucraina din 24 februarie. Ele au avut o mobilizare exemplară atunci când a venit vorba de a îngrji victimele războiului sau de a-și apăra copiii cu prețul vieții. Însă ele sunt dispuse să ajungă în punctul în care să se implice activ în apărarea țării lor. Iată cum s-au pregătit acestea.

Înainte de izbucnirea războiului, femei de toate vârstele au învățat tehnici de autoapărare și de supraviețuire

La începutul lui 2022, cu mii de trupe rusești adunate de-a lungul granițelor sale și după aproape opt ani de lupte cu separatiștii susținuți de Rusia, soldații și civilii ucraineni s-au pregătit intens pentru inevitabila invazie la scară largă care a și venit.

Bărbații, dar și femeile au urmat cursuri de autoapărare, medicină de teren și tactici militare pentru a-și apăra casele, în timp ce soldații sau antrenat și au apărat cât au putut de mult liniile de front din estul Ucrainei, unde o confruntare de lungă durată cu separatiștii s-a soldat cu mii de morți.

Potrivit ABC, când a izbucnit războiul în estul Ucrainei, în 2014, Oksana și soțul ei și-au pus lucrurile într-o mașină și au pornit spre orașul Dnipro, din centrul Ucrainei. Doar câteva săptămâni mai târziu, luptele sângeroase au ajuns pe străzile orașului ei natal, Donețk.

Cursuri organizate de Garda Femeilor Ucrainene din Kiev

Opt ani mai târziu, în februarie 2022, ea se afla Kiev, pregătindu-se pentru o nouă posibilă invazie a trupelor rusești, care inevitabil s-a și întâmplat, pe care Putin a numit-o „demilitarizarea și de-nazificarea Ucrainei”. De data aceasta, spunea ea acum ceva timp, dorea să rămână în oraș și spera să fie pregătită pentru orice situație.

În timp ce unii civili s-au oferit voluntari pentru Forța de Apărare Teritorială a Ucrainei, Oksana și alte aproximativ 200 de persoane au luat parte la un curs de supraviețuire pentru femei organizat de Garda Femeilor Ucrainene din Kiev.

Toți au fost învățați tehnici de bază de autoapărare, cum să împacheteze o geantă de urgență și alte abilități care ar putea fi utile în caz de conflict.

„Nu veți fi niciodată pregătiți pentru război. Dar cel puțin poți avea un fel de plan în minte și să știi ce să faci într-o [anumită] situație”, spunea aceasta.

Înainte de izbucnirea războiului, femei de toate vârstele au învățat tehnici de autoapărare și de supraviețuire
Înainte de izbucnirea războiului, femei de toate vârstele au învățat tehnici de autoapărare și de supraviețuire

Organizația a început să ofere pregătire în anul 2014

Înființată de avocata Olena Biletska în 2014, organizația a oferit până în anul 2018 pregătire militară, de autoapărare și de altă natură femeilor. Însă, odată cu amenințarea invaziei rusești, cererile de formare au început să vină din nou, acesta fiind doar unul dintre mulțimea de grupuri care, în săptămânile de dinaintea izbucnirii războiului, a perfecționat cunoștințele oamenilor.

Biletska a spus că inițial planul era de a ține o prelegere pentru aproximativ 50 de persoane, dar la o săptămână de la anunțarea cursului s-au înscris aproximativ 1.000 de femei numai în Kiev. Interesul din restul țării a fost și mai mare, existând apeluri pentru ca aceste cursuri să fie disponibile online.

Printre participante s-a numărat și Mariia Korytova, o jurnalistă în vârstă de 34 de ani. Aceasta a declarat că, după evenimentele din ultimii opt ani, a vrut să fie pregătită pentru orice.

„În 2013, părea că nimeni nu putea muri pe Maidan […] nu putea fi război”, a spus ea.

Dar în anul următor, Moscova a confiscat peninsula Crimeea și a început să alimenteze tulburările în estul țării. Peste 14.000 de persoane au murit atunci, iar milioane de oameni necesitau de asistență umanitară.

„Părea o nebunie și nu era nevoie să ne pregătim pentru așa ceva. Acum, înțeleg că este necesar să fim pregătiți. Nu am trăit niciodată într-un oraș cu război și vreau să înțeleg ce se poate întâmpla. Ce fel de atacuri există […] cum să le recunosc, ce să fac pentru a supraviețui, cum să scap din oraș”, a spus Korytova.

Din păcate, Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie și, până în prezent, numărul victimelor este unul foarte mare! Printre acestea, multe femei și copii.