Home » Știri » Știri externe » De ce interzice China tatuajele în rândul fotbaliștilor și ce întâmplă cu sportivii care au deja

De ce interzice China tatuajele în rândul fotbaliștilor și ce întâmplă cu sportivii care au deja

Pană Emanuela / 30.12.2021, 13:08
De ce interzice China tatuajele în rândul fotbaliștilor și ce întâmplă cu sportivii care au deja

China interzice tatuajele în rândul fotbaliștilor și le cere jucătorilor din echipa națională care s-au tatuat să le îndepărteze sau să le acopere pentru a da un „bun exemplu pentru societate”. Această decizie vine într-un moment în care puterea comunistă intenționează să pună capăt tendințelor considerate vulgare.

China interzice tatuajele în rândul fotbaliștilor

Ministerul chinez al Sportului a interzis tatuajele pentru fotbaliștii echipei naționale și le cere celor care au deja să „le scoată”. Decizia face parte dintr-un amplu proces de stopare a tendințelor vulgare. De la muzică la jocuri online, China a încercat în ultimele luni să recâștige controlul asupra tinerilor săi și să impună valori virile, în opoziție cu o decădere morală care ar veni din străinătate.

Sunt vizate și conținuturile „vulgare” difuzate pe micul ecran și pe rețelele de socializare, chemate să se concentreze în schimb pe valorile „patriotice”. Astfel, autoritatea chineză de reglementare în domeniul audiovizualului a cerut în ultimele luni să stabilească criterii de frumusețe „corecte” și să interzică bărbații „efeminați” și „influencerii vulgari”.

Fotbaliștii din echipa națională au acum „o interdicție oficială de a-și face noi tatuaje”, a anunțat ieri Ministerul Sportului, îndemnându-i pe cei care le au să le „îndepărteze”. „În circumstanțe speciale, tatuajele trebuie acoperite” în timpul antrenamentelor și competițiilor, a precizat ministerul într-un comunicat care interzice recrutarea oricărui sportiv tatuat.

În 2018 au fost nevoiți să le ascundă pentru a putea juca

Tatuajele sunt în general prost văzute în China, care rămâne o societate predominant conservatoare. Dar ele au un oarecare succes în marile orașe, în special în rândul tinerei generații. Nu este pentru prima dată când estetica „deranjează” în fotbalul chinezesc. În 2018, jucătorii au fost nevoiți să ascundă tatuajele pentru a continua să joace.

China interzice tatuajele în rândul fotbaliștilor
China interzice tatuajele în rândul fotbaliștilor

Acum, Administrația Generală a Sportului (GAS) mai face un pas înainte, scoțând în afara legii tatuajele și își dorește ca orice jucător cu tatuaje preexistente să le elimine, pentru a „da un exemplu bun” societății chineze. În caz contrar, aceștia riscă să fie excluși din lot.

„Echipelor naționale și sportivilor naționalei U23 le este strict interzis să aibă tatuaje noi, iar cei care au deja tatuaje sunt sfătuiți să le îndepărteze singuri. Dacă există circumstanțe speciale convenite de echipă, (jucătorii) trebuie să acopere tatuajele în timpul antrenamentelor și meciurilor.”, se arată în comunicatul GAS.

Administrația a adăugat că echipele naționale ale Chinei, pe toate categoriile de vârstă, ar trebui să organizeze „activități de educație ideologică și politică” care să „consolideze educația patriotică” a jucătorilor săi. Declarația este intitulată „Sugestii pentru consolidarea managementului jucătorilor de fotbal”.

Cenzura, tot mai vizibilă în China

Cel mai recent și viralizat exemplu al cenzurii din China este cazul tenismenei Shuai Peng. Aceasta a publicat la începutul lunii noiembrie un mesaj pe rețelele de socializare prin care spunea că a fost victima abuzului sexual din partea unui fost oficial al guvernului, Zhang Gaoli.

Postarea a fost imediat ștearsă și blocată orice căutare în legătură cu acest subiect. Ulterior, o perioadă bună de timp, tenismena a fost dată dispărută, stârnind îngrijorarea tuturor. Lumea tenisului crede că fostul lider mondial la dublu este „cu sabia deasupra capului” după dezvăluirile făcute. De altfel, Asociația Tenisului Feminin (WTA) a suspendat toate turneele din China și Hong Kong!