Home » Sport » Cine este Peng Shuai, jucătoarea de tenis care l-a acuzat de abuz pe un fost vicepremier al Chinei. Ce s-a întâmplat cu ea

Cine este Peng Shuai, jucătoarea de tenis care l-a acuzat de abuz pe un fost vicepremier al Chinei. Ce s-a întâmplat cu ea

Manolică Anca / 19.11.2021, 12:16

Un nou scandal cutremură tenisul mondial! La începutul lunii noiembrie, sportiva Peng Shuai l-a acuzat de agresiune sexuală pe fostul vicepremier al Chinei, Zhang Gaoli, și de atunci nu se mai știe nimic de ea. Ce ecou a avut acastă declarație șocantă.

Vedeta tenisului, Peng Shuai, îl acuză de abuz pe un fost vicepremier al Chinei

Peng este o jucătoare profesionită de tenis din China în vârstă de 35 de ani, fostă ocupantă a numărul 1 mondial la dublu. Ea a câștigat două titluri de Grand Slam la dublu, la Wimbledon în anul 2013 și Roland Garros în 2014, și a ajuns până în semifinale la US Open în 2014 la simplu. În total, a adunat în palmares 25 de titluri, iar ultimul turneu la care a jucat a fost Qatar Open, în februarie 2020.

La începutul acestei luni, jucătoarea de tenis Peng Shuai l-a acuzat pe Zhang Gaoli, un fost oficial de rang înalt al guvernului chinez, de agresiune sexuală. Peng a scris, într-o postare elaborată pe social media, că Zhang a forțat-o să întrețină relații sexuale, în ciuda refuzurilor sale repetate.

Postarea de pe rețeaua de socializare de top din China, Weibo, a fost ștearsă după doar 20 de minute. Weibo este similar ca format cu Twitter și este puternic cenzurat de guvern. De aceea, s-a avut grijă ca toate căutările după numele ei și „tenis” au fost blocate.

Peng Shuai
Peng Shuai

Ce spunea exact postarea ei pe rețelele sociale și de ce a fost eliminată

În postarea concepută ca o scrisoare deschisă către Zhang, Peng a dat o relatare detaliată a întâlnirilor ei cu Zhang, acum în vârstă de 75 de ani, care au început în urmă cu un deceniu. Peng susține că a avut o aventură cu acesta, căsătorit fiind, înainte ca acesta să avanseze în politică și să devină vicepremier.

În urmă cu aproximativ trei ani, după ce Zhang s-a retras din funcție, a invitat-o la el acasă să joace tenis cu el și soția lui. Ea a susținut că apoi a agresat-o sexual în timp ce soția lui stătea afară, păzind ușa.

Cum infidelitatea este strict interzisă de Partidul Comunist și are ca rezultat expulzarea din organizație, Peng a spus că acesta era îngrijorat tot timpul că ea ar putea înregistra întâlnirile lor. Însă, ea nu are nicio dovadă în acest sens, care să îi susțină acuzațiile. Totuși, ea a dorit să spună public ce i s-a întâmplat.

„De ce a trebuit să te întorci la mine, să mă duci la tine acasă și să mă forțezi să fac sex cu tine? Da, nu aveam nicio dovadă și pur și simplu era imposibil să adun dovezi (…)

Nu am cuvinte să spun cât de dezgustată am fost și de câte ori m-am întrebat dacă mai sunt om. Mă simt ca un cadavru care merge”, a scris Peng.

Peng Shuai vs. fost vicepremier al Chinei
Peng Shuai vs. fost vicepremier al Chinei

Peng Shuai este dată dispărută de când a postat acel mesaj

După ce acest mesaj a apărut pe internet, nu s-a mai auzit nimic despre fosta campioană la dublu. Din acel moment, Peng nu a mai postat pe rețelele sociale și nu a mai fost văzută în public. Siguranța ei și locul în care se află au devenit o preocupare tot mai mare în rândul colegilor, fanilor și celor de la WTA.

Într-un interviu acordat pentru The New York Times, la scurt timp după ce declarația sa a fost lansată, Steve Simon, președintele WTA, a spus că Asociația Chineză de Tenis și alte surse locale au confirmat că Peng este în siguranță. Cu toate acestea, nimeni din WTA, inclusiv oficialii și jucătorii activi, nu a reușit să ajungă direct la Peng.

Așa se face că, zilele trecute, televiziunea chineză de stat publica un e-mail atribuit sportivei. „Tocmai m-am odihnit acasă și totul este în regulă”, se arată în mesajul sportivei, publicat de televiziunea de stat CGTN. Însă, veridicitatea textului a fost pusă la îndoială de multă lume.

E-mailul atribuit lui Peng Shuai
E-mailul atribuit lui Peng Shuai

Inclusiv Steve Simon susține că mesajul „nu face decât să crească” îngrijorările sale cu privire la siguranța lui Peng. „Îmi este greu să cred că Peng Shuai a scris de fapt e-mailul pe care l-am primit și care îi e atribuit”, a spus el într-un comunicat.

El a subliniat, de asemenea, că acuzația ei de agresiune sexuală ar trebui investigată „cu deplină transparență și fără cenzură (..) Vocile femeilor trebuie auzite și respectate, nu cenzurate”.

WTA, dispusă să se retragă din China

Steve Simon spune că WTA că este dispusă să se retragă din China și să piardă sute de milioane de dolari dacă nu se află adevărul despre jucătoarea de tenis Peng Shuai și dacă acuzațiile îngrijorătoare lansate de ea nu vor fi investigate în mod corespunzător.

„Suntem cu siguranță dispuși să ne retragem din contracte și să ne ocupăm de toate complicațiile care însoțesc această decizie. Pentru că acest lucru este cu siguranță mai important decât afacerile”, a spus Simon într-un interviu pentru CNN.

Steve Simon, președintele WTA
Steve Simon, președintele WTA

Pe lângă Simon și WTA, alți câțiva jucători activi și foști sportivi de renume și-au exprimat îngrijorarea și sprijinul pentru Peng în această săptămână. Printre aceștia, și Serena Williams și-a exprimat îngrijorarea celor peste 10 milioane de urmăritori pe Twitter printr-o postare. Scriind că a fost „șocată și devastată”, Williams a cerut o anchetă și i-a îndemnat și pe alții să nu tacă în legătură cu situația îngrijorătoare.

De patru ori campioană de Grand Slam, Naomi Osaka a postat și ea o notă pe Twitter, folosind hashtagul #WhereIsPengShuai. „Cenzura nu este niciodată ok cu orice preț și sper că Peng Shuai și familia ei sunt în siguranță și în regulă”, a scris ea.