Home » Sport » Cine este Barbora Krejcikova, campioana care a scris istorie la Roland Garros. Povestea impresionantă de viață

Cine este Barbora Krejcikova, campioana care a scris istorie la Roland Garros. Povestea impresionantă de viață

Manolică Anca / 14.06.2021, 15:15

Cine este Barbora Krejcikova, campioana care a scris istorie la Roland Garros, câștigând trofeele la simplu și dublu, alături de Katerina Siniakova. În spatele acestei duble reușite de excepție, stă o poveste plină de suferință, schimbări, dar și o ambiție de fier.

Cine este Barbora Krejcikova, campioana surprinzătoare de la Roland Garros

Născută pe 18 decembrie 1995 la Brno, Cehia, Krejcikova a început să joace tenis încă de la vârsta de șase ani. Mama sa a fost cea care a îndrumat-o spre acest sport, dorind să o vadă peste ani ca surorile Williams sau ca Justine Henin. Astfel, a început să practice acest sport sub îndrumarea antrenorului Antonin Ondra, același om la care urmează să se întoarcă acum triumfătoare și plină de recunoștință.

La nici 18 ani, în 2013, avea să joace toate finalele de Grand Slam la junioare la dublu și să câștige trei din ele: Roland Garros, Wimbledon și US Open, alături de Katerina Siniakova, alături de de care a obținut și la senioare trei victorii în turneele de Grand Slam, inclusiv anul acesta, pe zgura pariziană.

Cum i-a devenit legendara Jana Novotna mentor

Ulterior, fiindcă trecerea la senioare, la circuitul mare se apropia cu pași repezi, mama ei a avut ideea ca Barbora să ceară ajutorul fostei mari jucătoare cehe Jana Novotna. Auzind că își cumpărase o proprietate în satul Omice, aproape de orașul natal al Barborei, acestea au decis să meargă să vorbească cu ea. Barbora a rugat-o să îi fie antrenor și așa a început povestea.

 „I-am spus că sunt jucătoare, că abia am împlinit 18 ani și că poate ar vrea să mă vadă cum joc, să mă ajute să aflu care ar fi următorul nivel al tenisului meu”, a povestit Barbora în New York Times în 2018, după ce cucerise deja două trofee de Grand Slam la dublu.

Jana Novotna
Jana Novotna

Pe atunci, cehoaica era mai jos de locul 300 mondial, însă Novotna a ascultat-o și i-a spus: „Am un teren rezervat joi la acest club, la această oră. Poți veni, vedem cum joci, batem un pic mingea, apoi vedem ce putem face”. Au început imediat să colaboreze, iar Jana și-a luat rolul foarte în serios. A călătorit alături de jucătoare în cele mai exotice locuri pentru ca aceasta să concureze în turnee ITF, a sfătuit-o și a făcut tot ce a putut ea mai bine pentru a-i transforma ambiția în încredere.

I-a dedicat ambele victorii de la Roland Garros

Din păcate, Novotna s-a îmbolnăvit și în noiembrie 2017 s-a stins din viață din cauza unui cancer ovarian. Rezervată, cum a fost mereu, nu a spus multor persoane despre cruntul diagnostic, însă Krejcikova a fost tot timpul lângă ea. Iar această victorie imensă de la Rolan Garros i-a fost dedicată celei care a fost mentorul și antrenorul ei. Novotna a fost campioană la Wimbledon și câștigătoare a 12 titluri de Mare Șlem la dublu.

„Cred că Jana ar fi bucuroasă să vadă că sunt aici. Are grijă de mine și acum, datorită ei am aceste titluri de Grand Slam, e undeva, sus, și vrea ca eu să câștig. Știe cât de mult înseamnă pentru mine și eu știu cât ar însemna pentru ea”, a declarat Barbora Krejcikova, după victoriile de la Roland Garros 2021.

Primul titlu de Grand Slam din carieră la simplu pentru Barbora Krejcikova

Antrenată în prezent de Petr Kovacka, Krejcikova s-a remarcat mai mult în jocul de dublu, acolo unde a făcut pereche cu Katerina Siniakova. Locul întâi în lume la dublu, aceasta a câștigat două titluri de Grand Slam, ambele în 2018, Roland Garros și Wimbledon. De asemenea, a mai obținut trei titluri în proba de dublu mixt de la Australian Open.

Și iată că încununarea succesului a venit și la proba de simplu, câștigând primul titlu de Grand Slam din carieră. Până în finală, jucătoarea aflată pe locul 33 WTA a făcut trecut de jucătoare mai bine clasate, printre care Elina Svitolina (6 WTA), Coco Gauff (25 WTA) sau Maria Sakkari (18 WTA). Ulterior, în finală, ea a învins-o pe Anastasia Pavlyuchenkova (32 WTA) cu scorul de 6-1, 2-6, 6-4.

Barbora Krejcikova, campioana care a scris istorie la Roland Garros
Barbora Krejcikova, campioana care a scris istorie la Roland Garros

Pentru Krejcikova, titlul câștigat Roland Garros reprezintă cea mai mare performanță din cariera sa de simplu, care îi va aduce, totodată, cel mai bun loc al carierei, 15 WTA. De asemenea, Barbora Krejcikova devinde prima jucătoare din 2000 încoace care câștigă ambele probe la Roland Garros. Mary Pierce (Franța) a reușit asta în urmă cu 21 de ani, Martina Navratilova în 1982 și 1984, Virginia Ruzici în 1978, Chris Evert în 1974 și 1975, Margaret Court și 1973 și Billie Jean King în 1972.