Home » Știri » Știri externe » De ce s-a opus Angela Merkel aderării Ucrainei la NATO. Fostul cancelar a dezvăluit tot

De ce s-a opus Angela Merkel aderării Ucrainei la NATO. Fostul cancelar a dezvăluit tot

Manolică Anca / 08.06.2022, 12:36
De ce s-a opus Angela Merkel aderării Ucrainei la NATO. Fostul cancelar a dezvăluit tot

Fostul cancelar al Germaniei, Angela Merkel, a susținut primul ei interviu important de la plecarea din funcție. Cu această ocazie, ea a ținut să își apere politica față de Rusia și a declarat că nu se consideră vinovată pentru situația actuală din Ucraina. De ce a ales să se opună aderării Ucrainei la NATO.

Angela Merkel, primul interviu important de la părăsirea funcției

În primul său interviu de la plecarea din funcție, fostul cancelar german a refuzat să își ceară scuze pentru politicile sale față de Moscova, spunând că „nu are de ce să-și ceară scuze” pentru răspunsul pe care l-a avut față de anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, atunci când a susținut sancțiunile.

Ea a apărat sancțiunile impuse Rusiei după anexarea Crimeei și rolul Germaniei în procesul de pace de la Minsk, care era menit să pună capăt luptelor din estul Ucrainei, în 2014-2015. Acest proces, a mai spus aceasta, i-a dat timp Ucrainei să se dezvolte ca națiune și să-și întărească armata

„Nu mă învinovățesc pentru că n-am făcut destul. Nu văd unde aș putea spune „acolo am greșit” și de aceea nu am pentru ce să-mi cer scuze”, a spus Angela Merkel.

Totodată, a subliniat că nu există nicio justificare pentru invazia Rusiei în Ucraina. Invadarea Ucrainei este „nu numai inacceptabilă, dar și o mare greșeală a Rusiei”, a spus ea într-un interviu la postul ARD, potrivit BBC.

De ce nu a dorit fostul cancelar ca Ucraina să adere la NATO

În continuare, ea a ținut să își apere opoziția avută față de aderarea Ucrainei și Georgiei la NATO în 2008. La acea vreme, NATO s-a angajat că cele două țări vor adera la un moment dat în viitor, dar a refuzat să declanșeze „planul de acțiune pentru aderare” pentru a le permite să adere la alianță în termen de cinci până la zece ani.

Angela Merkel și Vladimir Putin
Angela Merkel și Vladimir Putin

A spus ea, refuzul a venit pentru că a vrut să evite o escaladare cu Rusia și pentru că Ucraina nu era pregătită: „Nu era Ucraina pe care o știm azi. Țara nu era stabilă, era plină de corupție.”

În luna aprilie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a atacat pe Angela Merkel și pe fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, sugerând că decizia lor a fost o „eroare de calcul” clară care a încurajat Rusia. Președintele ucrainean a făcut aceste remarci după ce au ieșit la iveală presupuse încălcări ale drepturilor omului de către forțele rusești la București.

În interviul de marți, 7 iunie 2022, Merkel a declarat că, dacă NATO le-ar fi acordat statutul de membru, președintele rus Vladimir Putin ar fi putut provoca „daune enorme în Ucraina”. Așa cum a fost, Rusia a invadat Georgia la mai puțin de șase luni după această declarație de la București, instigând primul război din Europa în secolul XXI. Fostul cancelar a citat, de asemenea, problemele de corupție sistemică din Ucraina ca motive pentru a le bloca aderarea.

Totodată, Angela Merkel a ținut să spună că are „cel mai mare respect” pentru Zelenski și s-a declarat impresionată de „curajul și pasiunea” cu care ucrainenii luptă pentru țara lor.