Home » Știri » Știri externe » Escrocherie de proporții! Ce riscă 17 români, după ce s-au prefăcuți surdomuți în Italia pentru a cere bani turiștilor

Escrocherie de proporții! Ce riscă 17 români, după ce s-au prefăcuți surdomuți în Italia pentru a cere bani turiștilor

Alexandru Cazacu / 24.06.2022, 16:16
Escrocherie de proporții! Ce riscă 17 români, după ce s-au prefăcuți surdomuți în Italia pentru a cere bani turiștilor

Incredibil ce au putut să facă 17 concetățeni de-ai noștri în Italia. Aceștia s-au prefăcut că sunt surdomuți, iar mulți dintre ei au reușit să scoată bani de la turiști, pretinzând că strâng bani pentru construirea unui centru de asistență medicală. Deși le-a reușit o perioadă această escrocherie de proporții, toți cei 17 români au fost reținuți de polițiștii italieni.

Ce pedeapsă riscă 17 români, după ce s-au prefăcuți surdomuți în Italia pentru a cere bani turiștilor

În ultimele săptămâni, 17 persoane de naționalitate română au fost arestate, identificate și fotografiate de poliția locală din Caorle, un oraș din provincia Veneția, Italia. După mai multe operațiuni de supraveghere, oamenii legii din Italia au depus 12 procese verbale pentru „încălcarea reglementărilor de securitate urbană privind interzicerea colectării semnăturilor și a fondurilor”.

Potrivit legii din Italia, pentru această infracțiune este prevăzută o amendă de 50 de euro și sechestrul de bani și materiale, scrie stiridiaspora.ro.

Au profitat de generozitatea turiștilor

Se pare că escrocii au profitat de bunătatea turiștilor, cerând bani pentru construirea unui centru de asistență medicală pentru persoanele cu dizabilități, surde și pentru copiii săraci. Ba chiar mai mult de atât, pentru a fi mai credibili, falșii surdomuți au spus că sunt membri ai asociației Hadicap International.

În plus, infractorii au dat trecătorilor formulare scrise în italiană și germană, pentru a fi completate. De cele mai multe ori, pentru a completa aceste formulare, victimele au primit un stilou cu cerneală care dispare.

Conform sursei citate, toți românii care au participat la escrocherie au fost expulzați din oraș. Totodată, împotriva a trei dintre aceștia au fost depuse plângeri pentru cerșetorie.

Preot paroh, amenințat

Armando Stefanutto, comandatul poliției din Caorle, a spus că pentru a preveni acest tip de escrocherie, victimele înșelăciunii trebuie să colaboreze oamenii legii. La fel susține și primarul localității, care îi îndeamnă pe turiști să nu se lase abordați de astfel de oameni.

„Este esențial ca cetățenii și turiștii să raporteze. Este un fenomen criminal care, din păcate, nu este ușor de eradicat. Cu toate acestea, o contracarăm cu toate resursele disponibile.

Vreau să lansez un apel către rezidenți și turiști: nu vă lăsați abordați de acești subiecți și semnalați întotdeauna prezența lor la poliția locală sau carabinieri și depuneți plângere împotriva acestei infracțiuni”, a spus Marco Sarto, primarul orașului Caorle, potrivit sursei citate anterior.

Conform spuselor edilului, acest fenomen se răspândește foarte rapid în toate stațiunile turistice din zonă. Ba chiar mai mult de atât, în Veneția, acești escroci sunt organizați în bande și sunt extrem de violenți cu cei care încearcă să li se opună sau să îi alunge. De fapt, primarul Marco Sarto susține că un preot paroh din zonă a fost atacat și amenințat, infractorii atrăgându-i atenția că știu unde locuiește.

Așadar, toți cei 17 românii care au participat la această escrocherie au fost alungați din oraș și, cel mai probabil, vor fi nevoiți să plătească suma menționată anterior. De asemenea, aceștia riscă să li se pună sechestrul pe bunuri și bani.