Home » Știri » Știri externe » Kazahstan – lucruri pe care cel mai probabil nu le știai. Cum și de ce s-a ajuns la Revoluție

Kazahstan – lucruri pe care cel mai probabil nu le știai. Cum și de ce s-a ajuns la Revoluție

Manolică Anca / 06.01.2022, 14:22

Kazahstan, oficial Republica Kazahstan, este o țară transcontinentală din Asia Centrală, a noua din lume ca suprafață ocupată. Teritoriul său de 2.727.300 km² este mai mare ca Europa de Vest. Kazahstanul este o țară bogată din multe puncte de vedere. Pe lângă bogăţiile naturale, țara are și o mare moştenire lăsată umanităţii, de care lumea modernă de astăzi profită fără ca măcar să știe. Află câteva detalii mai puțin știute despre Kazahstan, dar și de ce a pornit o revoluție pe teritoriul său.

Lucruri pe care nu le ştii despre Kazahstan

România ar putea încăpea cu totul numai în provincia kazahă Kyzylorda, în care se regăsește Cosmodromul Baikonur. Aceasta are o suprafaţă totală de 226.000 de kilometri pătraţi şi o populaţie de doar 600.000 de locuitori. Comparativ, România are 236.000 de kilometri pătraţi şi sub 20 de milioane de locuitori.

Baikonur este cel mai vechi și mai mare cosmodrom din lume, situat la 200 de kilometri de Marea Aral. De aici a decolat în 1981 naveta Soiuz-40 care l-a dus în spaţiu pe Dumitru Prunariu, singurul român care a bifat această experiență. Dar hai să vedem și alte lucruri interesante despre Kazahstan.

  • „Oamenii de aur”

Cum fiecare țară din lume are propriile simboluri, Kazahstanul are „Războinicul de aur”, împreună cu irbis („leopardul zăpezilor”). Statuia „Razboinicului de Aur” se regăsește în Piaţa Independenţei din Almaty, fosta capitală a ţării. Războinicul ilustrat stă pe spatele unui irbis înaripat, lucru ce simbolizează dezvoltarea continuă a Kazahstanului.

Monumentul prezintă un războinic scit care a fost găsit într-un mormânt aflat la circa 70 de kilometri de Almaty. Sciţii au fost popoare nomadice care au trăit în zonele din nordul Mării Negre şi în zona Mării Caspice. „Razboinicul de aur” era un prinţ de 18 ani care a trăit în secolul III î.Hr.. El a fost găsit cu o armură de aur, un pumnal de aur, o sabie, bijuterii şi alte obiecte de tezaur. Statuia acestuia se regăsește și pe bancnota kazahă de 5.000 de tenge.

  • Mărul provine din reginea Almaty, Kazahstan

Almaty, Kazahstan
Almaty, Kazahstan

Din legenda biblică cu Adam și Eva știm că şarpele i-a ispitit pe cei doi să mănânce dintr-un măr. Acel banal măr, atât de răspândit acum în întreaga lume, provine din Kazahstan, din regiunea Almaty. În fapt, în kazahă, Alma înseamnă „măr”, iar acest fruct este simbolul vechii capitale Alma-Ata. Alexandru cel Mare este creditat cu găsirea merelor în timp ce călătorea spre cucerirea Asiei, de unde le-a adus în Macedonia.

  • Cel mai mare producător de uraniu din lume

Potrivit Adevărul, Kazahstanul deţine 12% din rezervele mondiale şi 36% din producţia planetară. În 2012, aici s-au produs 21.317 tone de uraniu, iar producția a crescut în anii următori. Kazatomprom este compania naţională kazahă care se ocupă cu exploatarea, deținând cinci din cele 17 mine de uraniu din țară.

  • „Drumul Mătăsii” din Kazahstan

Termenul de „Drumul Mătăsii” este folosit pentru a descrie o vastă reţea de comunicaţii terestre şi maritime care uneau Orientul Îndepărtat, Asia Centrală, India, Persia şi Turcia, până în zona Mării Mediteraneene. Pe lângă mătasea din China, pe aici au circulat, în principal, credințe noi, idei, obiceiuri și tradiții vreme de trei milenii.

  • Desţelenirea stepei cu tancul

Această țară este una dintre cei mai mari producători de cereale din lume, beneficiind de programe comuniste de „desţelenire a stepei„. Acum, Kazahstanul deține peste 14 milioane de hectare arabile, alăturându-se Rusiei, Ucrainei, Argentina pe lista celor mai mari exportatori mondiali de grâu.

  • Benzină din ţiţei kazah

Circa 25% din carburanţii consumaţi la noi în țară provin din ţiţei kazah.

Revoluție în Kazahstan. De ce s-a ajuns aici

Protestele au început în vestul țării în acest weekend, după ce s-a remarcat o creștere bruscă a prețurilor la carburanți. Acestea s-au răspândit rapid și au luat prin surprindere autoritățile Kazahstanului și observatorii internaționali. Pe fondul unor serii de nemulțumiri față de Tokaev, președintele din 2019, și Nursultan Nazarbaev, fostul lider, oamenii au decis să iasă îm stradă.

Revoluție în Kazahstan
Revoluție în Kazahstan

Protestele au crescut pe fondul nemulțumirii mai ample față de Kassîm-Jomart Tokaev, președinte din 2019, al doilea care conduce Kazahstanul de când și-a declarat independența în 1991. De asemenea, o mare parte din furie merge și către Nursultan Nazarbaev, fostul lider, care și-a păstrat un rol puternic în țară.

„Nazarbaev și familia sa au monopolizat toate sectoarele, de la sectorul bancar la drumuri și gaze. Aceste proteste sunt despre corupție (..) Totul a început cu creșterea prețurilor la gaze, dar adevărata cauză a protestelor sunt condițiile proaste de viață ale oamenilor, prețurile mari, șomajul, corupția”, a declarat o protestatară, potrivit The Guardian.

Între timp, protestele au luat o amploaie inimaginabilă, fiind declarată starea de urgenţă. Forţele de ordine au deschis focul asupra celor ieșiti în stradă, iar șeful statului a cerut ajutorul Rusiei şi al aliaţilor săi pentru a reprima revoltele. Rusia a trimis deja o forță de „menținere a păcii”.

Demonstranții au pătruns în clădirea principală a administraţiei din capitala economică Almatî, aceasta fiind mai apoi incendiată. Internetul a fost oprit în toată țara, iar operațiunile bancare au fost și ele suspdendate. În dimineața zilei de joi, 6 ianuarie, mai multe vehicule blindate au pătruns în piața principală din Almatî, unde sute de oameni manifestau, pentru a treia zi. S-au auzit împușcături multe.