Home » Știri » Știri externe » Locul din lume unde cuplurile de același sex pot avea copii prin mame surogat. Prețul poate ajunge chiar și până la 50.000 de euro

Locul din lume unde cuplurile de același sex pot avea copii prin mame surogat. Prețul poate ajunge chiar și până la 50.000 de euro

Cojocaru Cristian / 05.01.2022, 16:07
Locul din lume unde cuplurile de același sex pot avea copii prin mame surogat. Prețul poate ajunge chiar și până la 50.000 de euro

Anunțul ministrului Sănătății arată că, începând de săptămâna viitoare, cuplurile de același sex pot avea copii prin mame surogat. Acest lucru nu era posibil până acum însă, noua lege este una istorică, fiind o decizie luată de Înalta Curte. Află care este țara care aprobă acest lucru.

Țara în care cuplurile de același sex pot avea copii cu ajutorul mamelor surogat

Ministrul Sănătății, Nitzan Horowitz, a anunțat marți că, începând de săptămâna viitoare, cuplurile de același sex și persoanele transgender vor putea avea copii prin maternitate surogat, o opțiune care le-a fost interzisă anterior în Israel. Noile reguli, care intră în vigoare la 11 ianuarie, au fost stabilite într-o directivă formată de directorul general al Ministerului Sănătății, în conformitate cu o hotărâre a Înaltei Curți de Justiție în acest sens. Acestea au fost prezentate într-un briefing de presă de către ministru.

Aceștia pun capăt unei bătălii juridice care durează de mai bine de 11 ani, de când cuplul Etai Pinkas Arad și Yoav Arad Pinkas au depus o petiție în această chestiune la Curtea Supremă a Israelului în 2010. Horowitz a spus că mișcarea va permite „viitorilor tați, cuplurilor de același sex și, în esență, tuturor persoanelor din Israel, acces egal la maternitatea surogat în Israel”.

„Astăzi punem capăt nedreptății și discriminării. Fiecare are dreptul la calitatea de părinte”, a spus el.

El a subliniat că și persoanele transgender au fost incluse în regulile relaxate. Horowitz, care este cel de-al doilea membru deschis al Knesset-ului, a declarat:

„Este o zi interesantă pentru mine, ca ministru homosexual, care este foarte conștient de excluderea și discriminarea împotriva noastră de-a lungul anilor. Este și lupta mea personală.”

Odată cu dezvoltarea, Israelul s-ar alătura „grupului mic de țări care au pus capăt discriminării împotriva persoanelor LGBT pentru a avea dreptul la calitatea de părinte.

„Am devenit una dintre cele mai avansate țări din lume în acest domeniu”, a adăugat el.

De asemenea, Horowitz le-a asigurat femeilor care se oferă să poarte copii pentru alte cupluri că autoritățile se angajează și în bunăstarea lor, spunând:

„Vom continua să facem tot ce este necesar pentru a vă proteja și a vă păstra drepturile”.

Directorul general al Ministerului Sănătății, Nachman Ash, a spus că oficialii apreciază principiul egalității.

„Vedem o mare importanță în a face un serviciu medical important accesibil populației generale, la fel cum facem accesibile alte servicii medicale”, a spus el.

Arad și Pinkas, împreună cu grupul nonprofit Gay Fathers și agenția de maternitate surogat Tammuz, au salutat evoluțiile, spunând într-o declarație că este „o zi istorică și o victorie”. Ei au spus că a fost o „zi de bucurie pentru societatea israeliană în general și în special pentru comunitatea LGBT, tot datorită includerii comunității trans în modificarea legii”.

cuplurile același sex
O mama-surogat poate costa chiar si 50.000 de euro

Cine poate beneficia de noua lege

Maternitatea surogat, ca și cale către a fi părinte, este în prezent deschisă cuplurilor căsătorite heterosexuale și femeilor singure care au o legătură genetică cu copilul. În februarie 2020, Înalta Curte de Justiție a anulat o lege controversată care împiedica bărbații singuri și cuplurile de același sex să folosească maternitatea surogat pentru a avea copii,

În iulie anul trecut, Înalta Curte de Justiție a decis că toată legislația care interzice drepturile de maternitate surogat cuplurilor de același sex și bărbaților singuri va fi nulă în șase luni. La momentul respectiv, statul a cerut instanței să se pronunțe în această privință, întrucât modificarea legii în conformitate cu hotărârea anterioară din 2020 era „nerealizabilă” în situația politică actuală.

Horowitz și partidul Meretz pe care îl conduce au făcut din egalitatea de drepturi pentru comunitatea LGBT un element central al politicilor lor în cadrul diversei coaliții de guvernare formate din opt partide, care includ facțiuni din stânga, dreapta și centrul politicii israeliene.

În august, Horowitz a anunțat că toate restricțiile privind donarea de sânge de la bărbați homosexuali vor fi ridicate, o mișcare care a intrat în vigoare în octombrie. Cu toate acestea, prețul unei mame-surogat nu este deloc unul de neglijat. Acesta variază între 15.000 și 50.000 de euro.