Home » Știri » Știri externe » Oraşul cu cei mai mulţi miliardari din lume. New York-ul a fost detronat

Oraşul cu cei mai mulţi miliardari din lume. New York-ul a fost detronat

Voicu Costin / 04.05.2022, 12:21
Oraşul cu cei mai mulţi miliardari din lume. New York-ul a fost detronat

Publicaţia economică Forbes a realizat, şi anul acesta, topul internaţional al oraşelor în care trăiesc cei mai mulţi miliardari. Clasamentul extins include un total de 2.755 de persoane, care deţin averi calculate în miliarde de dolari. Care este oraşul cu cei mai mulți miliardari din lume, și pe ce loc a trecut New York-ul?

Unde locuiesc cei mai mulţi miliardari din lume

Beijingul găzduieşte în prezent mai mulţi miliardari decât orice alt oraş din lume, conform listei anuale a miliardarilor întocmită anual de revista Forbes, citată de BBC.

Capitala chineză are acum 100 de miliardari, depăşind New York, care găzduieşte 99 de miliardari şi a condus clasamentul în ultimii şapte ani. Totuşi, averea combinată a miliardarilor din New York a rămas cu 80 miliarde de dolari mai mare decât a celor din Beijing.

Cel mai bogat rezident din Beijing a fost Zhang Yiming, fondatorul aplicaţiei TikTok şi director executiv al firmei-mamă ByteDance. A ajuns să producă suma de 35,6 miliarde de dolari. China, alături de SUA, au prosperat în domeniul tehnologiei, mai ales în timpul pandemiei, când cererea de electronice și a fluxului de consum al rețelelor sociale a crescut enorm. Acest lucru a permis creşterea averilor fondatorilor acestor companii. China a adăugat mai mulţi miliardari pe listă decât orice altă ţară la nivel global, cu 210 nou intraţi. Jumătate din noii miliardari ai Chinei şi-au făcut averea din producţie sau din tehnologie.

Cinci orașe chineze se clasează printre cele 10 orașe cu cei mai mulți miliardari, inclusiv regiunea administrativă specială Hong Kong, aflată pe locul trei cu 80 de miliardari, Shenzhen pe locul cinci cu 68 și Shanghai pe locul șase cu 64. Singurul alt oraș din SUA care a ajuns pe listă este San Francisco, cu 48 de miliardari.

Unii oameni mai bogați, alții mai săraci

Business Insider notează că bogații au devenit și mai bogați anul trecut, în ciuda pandemiei și a recesiunii economice. La nivel global, 660 de oameni au devenit miliardari în 2020, însumând un total de 2.755 de miliardari la nivel mondial cu o avere totală de 13.100 de mii de miliarde, conform Forbes.

Pandemia COVID-19 a evidențiat decalajul dintre miliardarii lumii și restul populației. În SUA, averea miliardarilor a crescut cu 44% în timpul pandemiei, iar în aceeași perioadă de timp, 80 de milioane de americani și-au pierdut locurile de muncă și aproape 8 milioane au căzut pradă sărăciei.

Românii ajunși în topul Forbes, cei mai bogați oameni din lume

În topul celor mai bogați oameni din lume sunt și 6 români, potrivit clasamentului făcut de Revista Forbes, pentru anul acesta. Averea totală a celor șase se ridică la 10 miliarde de dolari. Iată cine sunt, dar și ce avere are fiecare.

Cel mai bogat român este Daniel Dines, fondatorul și CEO-ul unei companii globale de software. Averea sa este estimată la 2,9 miliarde de dolari și așa a ajuns să ocupe locul 1.053 în topul celor mai bogați oameni din lume.

Daniel Solomon Dines (născut în ianuarie 1972) este un antreprenor român, actualmente cel mai bogat om din România. Este cofondator al companiei UiPath, care oferă servicii ce au la bază automatizarea proceselor și facilitează construirea, implementarea și gestionarea roboților software care imită acțiunile oamenilor care interacționează cu sistemele și software-ul digital. UiPath are prezență legală în 29 de țări, din care operațiunile principale sunt în SUA, România și Japonia.

Pe listă mai apare și fostul tenismen Ion Țiriac, cu o avere de 1,6 miliarde de dolari. El activează cu afaceri în imobiliare, automobile, dar și servicii financiare.

În topul miliardarilor este și Ion Stoica, cel care a fondat o companie de software pentru întreprinderi (Conviva și Databricks), împreună cu Matei Zaharia. Fiecare are o avere de 1, 6 miliarde de dolari.

Clasamentul continuă cu cei doi frați Pavăl, care dețin un mare magazin de materiale de construcție din țară (Dedeman), dar locuri ocupate sunt diferite. Dragoș Pavăl este pe locul 1.929 în topul miliardarilor din lume, cu o avere estimată la 1,5 miliarde de dolari. Ceva mai jos în clasament urmează și Adrian Pavăl, care are o avere ce se ridică la un miliard de dolari.

Anul acesta, în lume sunt cu 87 de miliardari mai puțini decât în 2021. Ieșirea lor din topul miliardarilor a fost determinată de efectele războiului, dar și ale pandemiei. În continuare, cel mai bogat om din lume rămâne Elon Musk, care are o avere estimată la 246 de miliarde de dolari.