Home » Tehnologie & Știinta » Povestea Twitter. Cine sunt fondatorii celebrei rețetele sociale și ce planuri are Elon Musk, noul proprietar Twitter

Povestea Twitter. Cine sunt fondatorii celebrei rețetele sociale și ce planuri are Elon Musk, noul proprietar Twitter

Voicu Costin / 26.04.2022, 14:06
Povestea Twitter. Cine sunt fondatorii celebrei rețetele sociale și ce planuri are Elon Musk, noul proprietar Twitter

Twitter este o platformă de social media care permite utilizatorilor să trimită și să citească mesaje scurte numite „tweets”. Utilizatorii înregistrați pot posta, aprecia și reposta un tweet postat de altă persoană. Platforma este oferită de Twitter Inc., companie cu sediul în San Francisco, California, SUA. Elon Musk a cumpărat celebra companie de curând. Care a fost scopul investiției și ce are de gând să facă mai departe?

Cum s-a născut Twitter

Twitter este un serviciu american de microblogging și rețele sociale pe care utilizatorii postează și interacționează cu mesaje cunoscute sub numele de „tweets”. Utilizatorii înregistrați pot posta, aprecia și retrimite tweet-uri.

Twitter a fost creat de Jack Dorsey, Noah Glass, Biz Stone și Evan Williams în martie 2006 și lansat în luna iulie, în același an. În 2013, a fost unul dintre cele mai vizitate zece site-uri web la nivel mondial. În 2019, Twitter avea peste 330 de milioane de utilizatori activi lunar.

Originile Twitter se află într-o „sesiune de brainstorming de o zi” organizată de membrii consiliului de administrație al companiei de podcasting Odeo. Jack Dorsey, pe atunci student la Universitatea din New York, a introdus ideea de trimitere a unui SMS de către o persoană, unui grup mic.

Numele proiectului a fost inițial twttr, versiunea scurtă a cuvântului twitter, o idee pe care Williams i-a atribuit-o mai târziu lui Noah Glass. Decizia s-a datorat parțial și faptului că domeniul twitter.com era deja utilizat și la șase luni de la lansarea twttr echipajul a achiziționat domeniul și a schimbat numele serviciului în Twitter.

Primul prototip Twitter, dezvoltat de Dorsey și contractorul Florian Weber, a fost folosit ca serviciu intern pentru angajații Odeo. Versiunea completă a fost prezentată public pe 15 iulie 2006. În octombrie 2006, Biz Stone, Evan Williams, Dorsey și alți membri ai Odeo au format Obvious Corporation și au achiziționat Odeo, împreună cu activele sale, inclusiv domeniile Odeo.com și Twitter.com. Astfel, Twitter a devenit în sine o companie sub același nume, în aprilie 2007.

Elon Musk a cumpărat Twitter

Elon Musk, fondatorul companiei Tesla, a ajuns la un acord pentru a cumpăra Twitter pentru 44 miliarde de dolari. Anunțul a fost făcut luni de compania de social media, printr-un comunicat de presă.

Elon Musk, care este cel mai bogat om din lume și care deține Tesla și SpaceX, va fi și proprietarul Twitter, o rețea socială pe care o consideră a fi ”piața publică digitală în care se dezbat subiecte vitale pentru viitorul umanității”, potrivit unui citat din comunicat.

„Libertatea de exprimare este piatra de temelie a unei democraţii funcţionale, iar Twitter este piaţa digitală a oraşului, în care sunt dezbătute chestiuni vitale pentru viitorul umanităţii. De asemenea, vreau să fac Twitter mai bună ca niciodată, îmbunătăţind produsul cu noi funcţii, făcând algoritmii open source pentru a creşte încrederea, învingând roboţii de spam şi autentificând toţi oamenii. Twitter are un potenţial extraordinary. Aştept cu nerăbdare să lucrez cu compania şi comunitatea de utilizatori pentru a-l schimba”, a spus Elon Musk într-un comunicat.

Elon Musk a devenit proprietarul Twitter în urma unui șir de negocieri ce s-a întins pe durata mai multor zile. Totodată, omul de afaceri a declarat că Twitter va fi reformat sub conducerea lui și vor exista, de asemenea, schimbări în ceea ce privește moderarea conținutului.