Home » Tehnologie & Știinta » Originea logo-ului Twitter. Care este numele păsării și de ce a fost ales de fapt acest simbol pentru celebra platformă

Originea logo-ului Twitter. Care este numele păsării și de ce a fost ales de fapt acest simbol pentru celebra platformă

Voicu Costin / 20.02.2022, 10:08
Originea logo-ului Twitter. Care este numele păsării și de ce a fost ales de fapt acest simbol pentru celebra platformă

Twitter este una din principalele rețele sociale care s-a fondat în anul 2006. O poveste destul de interesantă stă în spatele fondării acestei platforme care s-a bucurat de un succes răsunător și a adunat sute de milioane de utilizatori, de când a fost fondată. Cum a fost ales numele companiei și ce reprezintă sigla acesteia vedeți în articolul de mai jos!

Cum s-a născut Twitter

Twitter este un serviciu american de microblogging și rețele sociale pe care utilizatorii postează și interacționează cu mesaje cunoscute sub numele de „tweets”. Utilizatorii înregistrați pot posta, aprecia și retrimite tweet-uri.

Twitter a fost creat de Jack Dorsey, Noah Glass, Biz Stone și Evan Williams în martie 2006 și lansat în luna iulie, în același an. În 2013, a fost unul dintre cele mai vizitate zece site-uri web la nivel mondial. În 2019, Twitter avea peste 330 de milioane de utilizatori activi lunar.

Originile Twitter se află într-o „sesiune de brainstorming de o zi” organizată de membrii consiliului de administrație al companiei de podcasting Odeo. Jack Dorsey, pe atunci student la Universitatea din New York, a introdus ideea de trimitere a unui SMS de către o persoană, unui grup mic.

Numele proiectului a fost inițial twttr, versiunea scurtă a cuvântului twitter, o idee pe care Williams i-a atribuit-o mai târziu lui Noah Glass. Decizia s-a datorat parțial și faptului că domeniul twitter.com era deja utilizat și la șase luni de la lansarea twttr echipajul a achiziționat domeniul și a schimbat numele serviciului în Twitter.

Primul prototip Twitter, dezvoltat de Dorsey și contractorul Florian Weber, a fost folosit ca serviciu intern pentru angajații Odeo. Versiunea completă a fost prezentată public pe 15 iulie 2006. În octombrie 2006, Biz Stone, Evan Williams, Dorsey și alți membri ai Odeo au format Obvious Corporation și au achiziționat Odeo, împreună cu activele sale, inclusiv domeniile Odeo.com și Twitter.com. Astfel, Twitter a devenit în sine o companie sub același nume, în aprilie 2007.

Care este numele păsării care a inspirat logo-ul Twitter?

Sigla rețelei sociale este reprezentată de o mică pasăre de culoare albastră. De la fondarea companiei și până în prezent, sigla a fost modificată de patru ori. După una dintre ședințele șefilor companiei din California, în care se analizase evoluția logo-ului, directorul de producție Ryan Sarver a postat o fotografie din timpul acelei ședințe.

Fotografia respectivă îl înfățișa pe directorul de creație, Douglas Bowman, în timp ce analiza evoluția siglei Twitter proiectată pe un ecran. Imaginea a fost însoțită de mesajul „Evaluarea siglei Twitter. Evoluția păsării Larry”.

Deși utilizatorii au fot interesați să afle ce pasăre reprezintă sigla companiei Twitter, Ryan Sarver a răspuns că acest lucru rămâne secret. Inclusiv originea numelui rămâne încă un mister. Unii oameni afirmă că numele păsării albastre ar veni de la fostul mare baschetbalist Larry Bird, care a jucat pentru Boston Celtics, echipă al cărui fan este co-fondatorul Twitter, Biz Stone. Ar putea fi adevărat acest zvon, mai ales că Biz Stone a fost mereu un om creativ, dar și plin de mister.