Home » Știri » Știri externe » Prima țară din Europa care reintroduce lockdown-ul total. Ce măsuri au fost anunțate

Prima țară din Europa care reintroduce lockdown-ul total. Ce măsuri au fost anunțate

Manolică Anca / 19.11.2021, 16:52
Prima țară din Europa care reintroduce lockdown-ul total. Ce măsuri au fost anunțate

Pandemia de coronavirus este departe de a se termina. Vineri, 19 noiembrie, s-a anunțat prima țară din Europa care reintroduce lockdown-ul total. Este una dintre țările care are cea mai mare rată de infectare din Europa și tocmai s-a atins un nou vârf al îmbolnăvirilor. Populația țintă va fi obligată să se vaccineze!

Prima țară din Europa care reintroduce lockdown-ul total

Pe fondul creșterii accelerate a numărului de cazuri de îmbolnăviri de Covid-19, Austria este prima țară din Europa care reintroduce lockdown-ul total. Autoritățile austriece încep să sporească restricțiile pentru a putea ține sub control răspândirea virusului Covid-19.

Astfel că, după ce două dintre cele mai afectate provincii anunțaseră că vor impune carantina, cancelarul austriac, Alexander Schallenberg, a ieșit și a anunțat că măsura lockdown-ului va fi extinsă la nivelul întregii țări. Această măsură va intra în vigoare începând de luni, 22 noiembrie.

Austria, lockdown total până pe 13 decembrie

Austria raportează peste 15.000 de cazuri de infectări pe zi, un record de când a izbucnit pandemia, iar autoritățile sanitare au fost nevoite să ia măsuri mult mai dure. Până ca guvernul să stabilească lockdown-ul total, Salzburg și Austria Superioară, erau cele mai afectate provincii și anunțaseră joi că vor intra în carantină totală începând de luni.

Austria, prima țară din Europa care reintroduce lockdown-ul total
Austria, prima țară din Europa care reintroduce lockdown-ul total

Guvernatorii celor două provincii au făcut presiuni asupra liderilor pentru ca decizia să se ia nivelul întregii țări. Astfel, lockdown-ul va dura până pe 13 decembrie, o decizie despre care cancelarul a spus că „nu a fost ușor de luat” și că va fi reevaluată în 10 zile. În toată această perioadă, școlile vor rămâne în continuare deschise, dar copiii vor fi obligați să poarte măști de protecție în timpul orelor de curs.

„Cetățenii vor trebui să își asume noi restricții timp de 20 de zile pentru că prea mulți oameni s-au arătat nesusținători. Le cer să urmeze măsurile și să reducă contactele, a declarat cancelarul federal Alexander Schallenberg.

Se introduce vaccinarea obligatorie

De asemenea, oficialii de la Viena au anunțat că pregătesc un act legislativ care are în vedere obligativitatea vaccinării împotriva Covid-19 a populației țintă. Această măsură ar urma să intre în vigoare de la 1 februarie 2022, Austria devenind prima țară care introduce vaccinarea obligatorie anti-Covid-19. În continuare, se recomandă administrarea dozei 3 de vaccin.

Austria, o țară cu aproape nouă milioane de locuitori, trece în aceste zile printr-un val patru pandemic extrem de dur. Joi, numărul de cazuri noi de infectare a ajuns la 15.145, un nou record, cu o incidență de șapte zile de aproape 1000 la 100.000 de locuitori. Vârful celui mai mare val anterior de infectări fusese de 9.586 de cazuri, în urmă cu un an, când ţara a intrat în lockdown total.

Alexander Schallenberg, care a deplâns ştirile false şi poziţia anti-vaxxerilor, a recunoscut că măsurile pe care le-a luat nu au funcţionat. De asemenea, ministrul Sănătăţii, Wolfgang Mueckstein, şi-a cerut scuze pentru decizia de a carantina țara.

Austria are o rată de vaccinare de circa 66%, una din cotele de vaccinare cele mai scăzute din vestul Europei.