Home » Știri » Știri externe » Prima țară din lume care scurtează săptămâna de lucru. Weekendul a devenit oficial mai lung în acest loc

Prima țară din lume care scurtează săptămâna de lucru. Weekendul a devenit oficial mai lung în acest loc

Manolică Anca / 09.12.2021, 16:35
Prima țară din lume care scurtează săptămâna de lucru. Weekendul a devenit oficial mai lung în acest loc

Din ce în ce mai multe companii încearcă să scurteze săptămâna de lucru la patru zile și înregistrează mult succes în ceea ce privește echilibrul dintre viața profesională și viața privată și, în unele cazuri, chiar și o creștere a veniturilor. Acum vedem prima țară din lume care scurtează săptămâna de lucru. De când va intra în vigoare măsura anunțată.

Prima țară din lume care scurtează săptămâna de lucru

Într-o schimbare cheie, această decizie face ca Emiratele Arabe Unite să fie prima țară din lume care scurtează săptămâna de lucru față de standardul global de cinci zile. Toate entitățile guvernamentale vor urma să adopte un nou program de lucru al săptămânii constând din patru zile și jumătate, vineri după-amiază, sâmbătă și duminică formând noul weekend.

Măsura se va implementa începând cu 1 ianuarie 2022, astfel că angajații se vor bucura de un sfârșit de săptămână mai lung. Potrivit agenției de presă de stat WAM, noul program de zile lucrătoare va arăta astfel: luni – joi începând de la ora 7:30 până la 15:30, vineri de la 7:30 la 12:00. Prin această măsură, săptămâna de lucru se va apropia mai mai mult de programul occidental. În prezent, Emiratele Arabe Unite consideră weekend zilele de vineri și sâmbătă.

„Tranziția este în conformitate cu viziunea Emiratelor Arabe Unite de a-și spori competitivitatea globală în sectoarele economice și de afaceri și de a ține pasul cu evoluțiile globale (..)

Va asigura tranzacții financiare, comerciale și economice fără probleme cu țările care urmează un weekend de sâmbătă/duminică, facilitând legături de afaceri internaționale mai puternice și oportunități pentru mii de companii multinaționale și din Emiratele Arabe Unite.”, a transmis biroul de presă guvernamental din Abu Dhabi.

O schimbare majoră în lumea arabă

Schimbarea marchează o îndepărtare majoră de weekendul tradițional de vineri-sâmbătă care este în EAU, vineri fiind considerată cea mai sfântă zi a săptămânii în tradiția islamică. Ziua de lucru mai scurtă de vineri va face loc pentru predicile și rugăciunile sfinte islamice, care vor avea loc la 13:15 în Emiratele Arabe Unite. În unele dintre țările vecine, magazinelor și vânzătorilor li se interzice deschiderea înainte de încheierea rugăciunilor de vineri.

Emiratele Arabe Unite, prima țară din lume care scurtează săptămâna de lucru
Emiratele Arabe Unite, prima țară din lume care scurtează săptămâna de lucru

Această modificare se va aplica lucrătorilor guvernului federal și le va oferi flexibilitatea de a lucra de acasă și de a schimba orele pentru a se potrivi nevoilor lor, completând în același timp numărul stabilit de ore săptămânale necesare acestora.

„Săptămâna prelungită vine ca parte a eforturilor guvernului Emiratelor Arabe Unite de a stimula echilibrul dintre viața profesională și viața privată și de a îmbunătăți bunăstarea socială, sporind în același timp performanța pentru a crește competitivitatea economică a Emiratelor Arabe Unite”, mai transmite agenția de presă.

Schimbările îi vizează și pe elevi și studenți, pentru că și școlile și universitățile își vor adopa programul după noua săptămână de lucru. Toate cursurile se vor încheia vineri la prânz.

Succesul săptămânilor de lucru mai scurte a fost compleșitor

Această modificare a fost luată în baza unor dovezi clare care susțin ideea de săptămână de lucru mai scurtă. În 2019, Microsoft Japonia a testat o săptămână de patru zile timp de o lună și a înregistrat o creștere de 40% a productivității.

De asemenea, la începutul anului 2021, un experiment social din Islanda a investigat avantajele și dezavantajele lucrului pe o săptămână de patru zile. S-a dovedit a fi un succes copleșitor.

Oamenii nu numai că s-au declarat mai fericiți, mai sănătoși și mai puțin stresați, dar multe locuri de muncă au devenit și mai productive. Majoritatea participanților spun că au mai multă energie pentru restula activităților și petrec mai mult timp cu familia.