Home » Știri » Știri externe » Putin dă o nouă lege dură. Ce măsuri a luat pentru a proteja securitatea Rusiei

Putin dă o nouă lege dură. Ce măsuri a luat pentru a proteja securitatea Rusiei

Alexandru Cazacu / 15.07.2022, 09:28
Putin dă o nouă lege dură. Ce măsuri a luat pentru a proteja securitatea Rusiei

Joi, liderul de la Kremlin a promulgat o nouă lege dură prin care se urmărește „protejarea” securității Rusiei. Noua lege prevede pedepsirea cu închisoarea a celor care îndemnă la acțiuni împotriva securității țării. Conform presei internaționale, noul act normativ va intra în vigoare începând de la data de 1 decembrie 2022.

Ce măsuri a luat Vladimir Putin pentru a proteja securitatea Rusiei

Președintele rus a semnat joi o lege care extinde eticheta de „agent străin”. Asta pentru a putea include în această categorie pe oricine despre care se consideră că a căzut sub „influență străină”. Prin cele două concepte, liderul de la Kremlin se asigură că persoanele și organizațiile care critică politica de la Moscova vor fi pedepsite, conform Moscow Times şi AFP.

Noul act normativ prevede pedepse cu până la cinci ani de închisoare pentru persoanele din mass-media care răspândesc „îndemnuri” și până la șapte ani pentru grupurile organizate, potrivit sursei citate. Ba chiar mai mult de atât, noua lege include și pedeapsa cu până la 20 de ani după gratii pentru fiecare cetățean rus care participă la un conflict în altă țară și care ar fi împotriva intereselor Rusiei.

De asemenea, riscă să fie amendate și chiar închise până la șapte ani și persoanele care dețin secrete de stat și călătoresc în afara hotarelor țării, dacă nu dețin o autorizație în acest sens. După am menționat și în primele rânduri, noua lege va intra în vigoare de la 1 decembrie 2022.

Putin s-a asigurat că persoanele care critică regimul de conducere au motive să le fie frică

Încă de la începutul conflictului armat din Ucraina, Vladimir Putin s-a asigurat de jure și de facto că persoanele care critică regimul său au motive pentru care să le fie teamă. De exemplu, presa independentă a fost blocată. La fel s-a întâmplat și cu multe posturi de televiziune străine.

De pe 24 februarie și până acum, mai mulți cetățeni ruși au fost arestați și condamnat la ani grei de închisoare, pentru simplul fapt că au îndrăznit să vorbească despre invazia Rusiei în Ucraina. Nu cu mult timp în urmă, un consilier din Moscova a fost condamnat la 7 ani după gratii pentru că a criticat invazia Rusiei asupra Ucrainei, potrivit Mediafax.

Putin dă o nouă lege dură. Ce măsuri a luat președintele rus pentru a proteja securitatea Rusiei
Putin dă o nouă lege dură. Ce măsuri a luat președintele rus pentru a proteja securitatea Rusiei

Mai exact, Alexei Gorniov, un membru al consiliului din districtul Krasnoselsky, a declarat pe data de 15 martie că Rusia duce un război de agresiune împotriva Ucrainei. Declarația a fost făcută în cadrul unei ședințe a consiliului în care s-a discutat pe tema unui concurs de desene pentru copii, potrivit sursei citate.

„Despre ce fel de concurs de desene pentru copii putem vorbi de Ziua Copilului, când avem copii care mor în fiecare zi?” spunea consilierul într-o înregistrare a întâlnirii postată pe platforma YouTube.

Așadar, rusul a fost arestat în temeiul articolului 207.3 din Codul Penal, care a fost adoptat la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, pentru a interzice „diseminarea deliberată de informații false despre armata Rusiei”.