Home » Știri » Știri externe » Saddam Hussein – ascensiunea și decăderea. Fostul dictator al Irakului și-a petrecut ultimele luni de viață într-o sărăcie lucie. Ce ascunzătoare avea

Saddam Hussein – ascensiunea și decăderea. Fostul dictator al Irakului și-a petrecut ultimele luni de viață într-o sărăcie lucie. Ce ascunzătoare avea

Cojocaru Cristian / 13.12.2021, 16:21
Saddam Hussein – ascensiunea și decăderea. Fostul dictator al Irakului și-a petrecut ultimele luni de viață într-o sărăcie lucie. Ce ascunzătoare avea

Saddam Hussein a fost unul dintre cei mai cunoscuți dictatori ai lumii. Acesta a fost înlătura de la putere în anul 2003. Ulterior, acest a ajuns ca ultimele luni să le trăiască într-o sărăcie lucie, într-o ascunzătoare de neimaginat, având în vedere luxul în care acesta era obișnuit să trăiască. Află povestea fostului dictator care a devenit inamicul nr.1 al americanilor.

Sadam Hussein: ascensiunea și decăderea dictatorului

Saddam Hussein s-a născut în apropiere de Tikrit în data de 28 aprilie 1937 și provenea dintr-o familie de țărani. Acesta a fost educat de către un unchi pentru că nu și-a cunoscut niciodată tatăl. La doar 20 de ani, Hussein se alătura Partidului Revoluționar pan-arab Baath. În 1958, a avut loc o lovitură de stat armată condusă de Abdul-Karim Qassem.

Partidul lui Saddam a intrat în conflict cu noua guvernare. Saddam Hussein deja câștigase notorietate datorită cruzimii și agresivității sale, încercând să îl asasineze pe Qassem. După tentativa de asasinat acesta ar fi fugit în Egipt însă sunt șanse foarte mari să fie doar povești născocite pentru a-și atrage tot mai mulți adepți.

Deși în anul 1964 s-a întors în Irak și a fost închis, acesta a continuat să urce în ierarhia partidului. În anul 1968, partidul său câștiga puterea, astfel că Saddam a devenit vice-președinte, iar 11 ani mai târziu, devenea lider general. În cadrul unei întruniri de partid, acesta i-a invitat afară pe toți cei care l-au trădat. Toți cei care au fost dați afară, au fost împușcați. Aceasta era maniera sa de a guverna de-acum încolo.

Acela a fost momentul care anunța 25 de ani de guvernare a dictatorului Irakului, guvernare care se baza pe teamă, agresivitate și nu numai. Totuși, era imposibil ca aflat în frunte să nu facă o greșeală: acesta a atacat Iranul și Kuweitul din dorința de a deveni lider regional, în anul 1980.

Deși se dorea ca atacul să fie unul de scurtă durată, acesta a degenerat într-un război care s-a întins pe o durată de opt ani și care a făcut sute de mii de victime. Saddam Hussein a utilizat arme chimice asupra populației Iranului dar și asupra cetățenilor irakieni din orașul Halabija. În momentul în care Kuweit i-a cerut înapoierea sumelor datorate, acesta a atacat și acest stat.

Atunci, președinte Bush a mobilizat o coaliție internațională împotriva Irakului, astfel că forțele militare ale lui Saddam au fost alungate în anul 1991 din Kuweit. Au urmat alți zece ani de inspecții asupra armamentului, fiind descoperite programe de înarmare nucleară. Astfel, dictatorul devenea inamicul nr.1 pentru americani și vestici.

saddam hussein
Saddam Hussein a fost gasit intr-o gaura sapata la doi metri sub pamant

Fostul dictator a fost găsit în sărăcie lucie

În 11 septembrie 2001 au avut loc atentatele de la World Trade Center. George W Bush a afirmat că lăsarea la putere a lui Saddam Hussein ar fi un risc prea mare.

„Saddam Hussein are arme de distrugere în masă şi s-a folosit de ele. Saddam Hussein are obişnuinţa de a minţi lumea şi continuă să o facă. Saddam Hussein are legături cu reţele teroriste. Saddam Hussein e un pericol. Şi de aceea va fi dezarmat, prin orice mijloace”, a declarat atunci George Bush.

La doar doi ani, America și Marea Britanie invadau Irakul. La scurt timp, Saddam Hussein a fost înlăturat de la putere. Cu toate acestea, coaliția militară nu a reușit să găsească nicio armă de distrugere în masă. La opt luni, fostul dictator era găsit ascuns într-o vizuină în pământ.

Acesta se afla într-o groapă de doi metri adâncime, la numai doi kilometri distanță de palatele sale luxoase. Cei care l-au capturat au rămas șocați de sărăcia în care trăia acesta, într-o totală opoziție cu modul în care era obișnuit acesta să trăiască. Dormitorul minuscul, bucătăria improvizată și lipsa băii au reprezentat căminul dictatorului în ultimele opt luni.

Cu toate că acesta a fost capturat și cu toții se bucurau de asta, această bucurie nu a durat prea mult pentru că slăbirea insurgenței a întârziat să apară. Saddam Hussein a fost îndepărtat de la putere în anul 2003, iar în 2006 a fost judecat și condamnat la moarte.