Home » Știri » Știri externe » Shinzo Abe, cel mai longeviv premier de la Tokyo, a murit. Cine este bărbatul care l-a împușcat la un eveniment electoral

Shinzo Abe, cel mai longeviv premier de la Tokyo, a murit. Cine este bărbatul care l-a împușcat la un eveniment electoral

Alexandru Cazacu / 08.07.2022, 12:53
Shinzo Abe, cel mai longeviv premier de la Tokyo, a murit. Cine este bărbatul care l-a împușcat la un eveniment electoral

Cel mai longeviv premier al Japoniei, Shinzo Abe a murit. Fostul premier a fost împușcat în spate, în timp ce se afla la un eveniment electoral din orașul Nara. În timp ce ținea un discurs, Shinzo Abe a fost împușcat de două ori. Atacatorul său a fost arestat. Cine este bărbatul care l-a împușcat pe fostul premieri japonez, puteți afla în continuare.

A murit Shinzo Abe, cel mai longeviv premier de la Tokyo

Potrivit televiziunii nipone NHK, după ce a fost împușcat în spate, Abe s-a prăbușit la pământ sângerând. Fostul prim-ministru al Japoniei a fost transportat de urgență la spital, fiind în stop cardio-respitator. Însă, japonezii folosesc adesea această expresie înainte ca un deces să fie confirmat oficial. Ulterior, medicii au confirmat decesul fostului premier.

Inițial, cadrele medicale au spus că starea lui Shinzo Abe este una critică, însă ulterior aceștia l-au declarat mort. Conform reprezentanților Agenției de gestionare a incendiilor și dezastrelor din Japonia, fostul prim-ministru avea o rană de glonț în partea dreaptă a gâtului și a suferit o hemoragie subcutanată în partea stângă a pieptului.

„Fostul prim-ministru Abe a fost împușcat în jurul orei locale 11:30 (02:30 GMT) în Nara. Un bărbat, despre care se crede că este autorul împușcăturii, a fost arestat preventiv.

Starea fostului prim-ministru Abe este momentan necunoscută. Oricare ar fi motivul, un astfel de act barbar nu poate fi tolerat niciodată și îl condamnăm cu fermitate”, a declarat secretarul șef al cabinetului Hirokazu Matsuno.

Cine este bărbatul care l-a împușcat

Conform martorilor oculari, Shinzo Abe ținea un discurs de susținere a unui candidat din Nara, când un bărbat, care avea un pistol mare, a început să tragă din spatele fostului premier.

Se pare că Abe a căzut instantaneu la pământ, iar ofițerii de securitate l-au reținut pe atacator. Conform martorilor, acesta nu a încercat să fugă. Televiziunea japoneză NHK a adăugat că suspectul a fost identificat ca fiind Tetsuya Yamagami. El este rezident al orașului Nara și ar fi utilizat o armă artizanală.

Potrivit presei locale, se crede că atacatorul este un fost membru al Forței de autoapărare maritimă a Japoniei, echivalentul japonez al marinei militare, scrie BBC.

Shinzo Abe, cel mai longeviv premier de la Tokyo, a murit. Cine este bărbatul care l-a împușcat
Shinzo Abe, cel mai longeviv premier de la Tokyo, a murit

Despre Shinzo Abe

După cum am menționat și în rândurile anterioare, Abe a fost cel mai longeviv premier al Japoniei. În anul 2006, el a ocupat funcția de premier vreme de 1 an. Cu toate acestea, el a mai deținut această funcție timp de 8 ani, din 2012 și până în 2020.

Atunci, Shinzo Abe și-a anunțat demisia, invocând motive de sănătate. În timpul mandatului său de premier, Abe a promovat politicile sale belicoase în ceea ce privește apărarea și politica externă a Japoniei. De asemenea, fostul premier nipon a căutat multă vreme să schimbe constituția pacifistă a Japoniei de după război, mai scrie sursa citată.

Totodată, Shinzo Abe este cunoscut și pentru promovarea unei politici economice, care a devenit cunoscută sub denumirea de „Abenomics”. Aceasta este bazată pe relaxarea monetare, reforme structurale și stimulente fiscale. Succesorul său la șefia guvernului japonez a fost Yoshihide Suga, înlocuit ulterior de către Fumio Kishida.