Home » Știri » Știri externe » Stare de urgență în orașul Lod. Motivul invocat de autorități. Situația e critică

Stare de urgență în orașul Lod. Motivul invocat de autorități. Situația e critică

Violeta Badea / 12.05.2021, 15:21
Stare de urgență în orașul Lod. Motivul invocat de autorități. Situația e critică

Stare de urgență în orașul Lod. Motivul invocat de autorități. Premierul Benjamin Netanyahu a declarat stare de urgență, miercuri, în orașul Lod, situat în centul Israelului, după o revoltă a arabilor israelieni. De unde a pornit acest conflict și ce au declarat autoritățile veți afla din acest material.

Stare de urgență în orașul Lod

Guvernul israelian a declarat stare de urgență în oraşul Lod, aflat în centrul ţării, după ce a izbucnit o revoltă a arabilor israelieni, pe măsură ce conflictul între forţele israeliene şi militanţii palestinieni s-a intensificat, au declarat cei de la BBC. Orașul Lod este situat în centrul țării, în apropiere de Tel Aviv.

Minoritatea arabă locală a protestat violent, după ce un arab israelian a murit ieri, pe data de 11 mai. Protestele s-au transformat rapid în manifestații violente, iar lucrurile au degenerat imediat. Presa a anunțat că mai multe mașini au fost distruse, magazinele au fost sparte și 12 oameni au fost grav răniți. Primarul orașului a declarat că au existat ciocniri violente, iar conflicul poate fi comparat cu un război civil.

De asemenea, protestatarii au atacat poliția cu pietre, iar forțele de ordine au ripostat și au folosit grenade lacrimogene. Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat stare de urgență în oraș, iar mai multe echipaje ale poliţiei israeliane de frontieră au fost aduse din Cisiordania.

Violente in Israel
Stare de Urgenta in orasul Lod. De la ce a pornit conflictul si ce a declarat premirul Israelului

Motivul invocat de autorități

Tensiuni între israelieni și palestinieni au existat în mai multe orașe din Israel, deoarece populația arabă este mult mai numeroasă. Publicația Times of Israel a precizat că este pentru prima dată, din anul 1966, când guvernul a fost nevoit să apeleze la starea de urgenţă pentru a calma comunitățile arabe.

Benjamin Netanyahu s-a deplasat personal la fața locului pentru a le cere celor două tabere să înceteze conflicul. De asemenea, oficialul a declarat că va instaura o restricţie de deplasare dacă situația o va impune. Cu toate astea, situația nu a scăpat de sub control și conflictul a degenerat și mai mult.

„Întreg Israelul ar trebui să ştie, acesta este o completă pierdere a controlului”, a declarat edilul Yair Revivo. „Războiul civil a izbucnit în Lod”, scrie și Times of Israel.

Din cauza celebrului conflict dintre israelieni și palestinieni au fost trase numeroase rachete, iar 35 de persoane și-au pierdut viața, dintre aceștia 12 erau copii, conform oficialilor de sănătate palestinieni, care au mai spus că nu mai puțin de 220 de persoane au fost rănite, începând de marți seara.

„Rachete au fost lansate spre Tel Aviv la primele ore ale dimineții de miercuri. Sirenele au putut fi auzite în jurul orei 3 dimineața, ora locală. Aproximativ 850 de rachete au fost lansate asupra Israelului de la începutul escaladării evenimentelor de marți”, a precizat un purtător de cuvânt al armatei israeliene, scriu cei de la Haaretz.

Comunitatea internaţională le-a recomandat ambele părţi să înceteze aceste violenţe. Tor Wennesland, coordonator special al ONU pentru Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, a declarat că situația „escaladează spre un război la scară largă”.